Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αργότερα οι πωλήσεις ώρα για συγκομιδή στο ελαιόλαδο, ανοδικά έως και 20% η κατανάλωση λένε τα πρώτα στοιχεία

Μήνας συγκοµιδής και όχι πωλήσεων αποτελεί ο Νοέµβριος, µε τους παραγωγούς να καλούνται να αγνοήσουν για την ώρα τον όποιο πανικό προκαλεί η εξωγενής πίεση στην εγχώρια αγορά, η οποία -όπως κάθε χρόνο- τηρεί ευλαβικά στάση αναµονής και είναι πρακτικά κλειστή, ελέω και των πολύτιµων βροχών τις περασµένες µέρες.

Από µεριάς της, η βιοµηχανία τυποποίησης κάνει το δικό της παιχνίδι, αξιοποιώντας τις προσεκτικές αγορές έξτρα που έκανε τον Οκτώβριο στα 6,50 µε 7,50 ευρώ το κιλό και το ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα που έχουν Τυνησία, Πορτογαλία και Τουρκία σε έξοδα και τύπο καλλιέργειας, ώστε να ρίξει µέσα στις επόµενες βδοµάδες το κόστος της συσκευασµένης πρώτης ύλης  που θα διαθέσει µέχρι τα Χριστούγεννα γύρω στα 5,70 µε 6,00 ευρώ το κιλό. Αυτές τις µέρες ξεκινά δειλά-δειλά και η διόρθωση στα ράφια της λιανικής σε όλη τη Μεσόγειο, ώστε να επιστρέψουν στο ελαιόλαδο οι όλοι κι όλοι 400.000 τόνοι (το 12,5% µιας µέσης παραγωγής 3,2 εκατ. τόνων) που ανακατευθύνθηκαν σε πυρηνέλαιο και σπορέλαια την περασµένη διετία.

Κοινώς, οι όποιες τιµές «προσφέρονται» σήµερα ή επικρατούν προσωρινά σε ξένες αγορές (5,00-5,50 ευρώ) απευθύνονται σε όσους καλλιεργούν εντατικά και µπορούν να βγουν εύκολα «στον αφρό», δηλαδή σίγουρα όχι στους Έλληνες παραγωγούς. Οι δύο εξωκοινοτικές χώρες, Τυνησία και Τουρκία, έχουν να προσφέρουν γύρω στους 650.000 τόνους φρέσκιας πρώτης ύλης, ποσότητα διόλου αµελητέα, που αντιστοιχεί σχεδόν σε 20% της παγκόσµιας διαθεσιµότητας, ενώ από τους εντατικούς ελαιώνες στο Αλεντέχου της Πορτογαλίας, βγαίνει πρώιµο ελαιόλαδο µε κόστος κάτω από 4 ευρώ. Αντίστοιχα, στα εγχώρια δεδοµένα, break even µε µηδέν κέρδος σε αυτές τις τιµές µπορούν να κάνουν µόνο όσοι βγάζουν 9-10 κιλά ελαιόλαδο ανά δέντρο.

Έχοντας τη γνώση του παρελθόντος και τη φετινή φορολογική ανάγκη πολλών να προβούν σε πωλήσεις τον Ιανουάριο, θα έλεγε κανείς ότι το ρίσκο αναµονής για καλύτερες τιµές από την Άνοιξη αξίζει. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το εύρος ισορροπίας της αγοράς βάσει παγκόσµιου ισοζυγίου θα πρέπει να διαµορφωθεί µεταξύ 6 και 7 ευρώ το κιλό.

Αυξηµένη 20% η κατανάλωση Ισπανίας τον Οκτώβριο

Στο µέτωπο της κατανάλωσης, στις πρώτες εξετάσεις που έδωσε ο ισπανικός κλάδος τον Οκτώβριο, τα αποτελέσµατα ήταν ενθαρρυντικά.  Σύµφωνα µε την πρώτη εκτίµηση που έδωσε στη δηµοσιότητα 11 Νοεµβρίου το υπουργείο Γεωργίας, κατά τη διάρκεια του περασµένου µήνα πωλήθηκαν (καταναλώθηκαν) 84.000 τόνοι, στους οποίους έρχονται να προστεθούν σχεδόν 20.000 τόνοι εισαγόµενου, δηµιουργώντας εκροές άνω των 104.000 τόνων, σε πλήρη εναρµόνιση µε τις αυξηµένες ποσότητες που διακινήθηκαν τους προηγούµενους µήνες. Να σηµειωθεί εδώ πως τέτοια εποχή πέρυσι, οι πωλήσεις διαµορφώνονταν σε περίπου 70.000 τόνους, άρα κατά τον πρώτο µήνα της 2024/25, οι εκροές ήταν αυξηµένες 20-22% και µάλιστα σε προϊόν αγορασμένο από τον παραγωγό σε τιµές µεταξύ 6,00 και 7,50 ευρώ το κιλό.

Στο χέρι 8,6 ευρώ το κιλό για 20 τόνους ελαιόλαδο στη Ζάκρο

Ένα μικρό δείγμα για την οικονομική δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν οι σωστές συνεργασίες με τους κατάλληλους αγοραστές σε αναπτυσσόμενες αγορές, αποτελεί η συμφωνία της Πέμπτης που έκλεισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου με Σαουδάραβες αγοραστές για 20 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0.5 – εσοδείας 2023/24, στα 8,591 ευρώ το κιλό (λογικά με ΦΠΑ – κοινώς 7,48 ευρώ το κιλό χωρίς), όπως εξηγεί στο Agronews ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Κεκερίδης Κώστας. “Έχουμε άλλους 20 τόνους απόθεμα που θα τους αξιοποιήσουμε για τις δικές μας ανάγκες τυποποίησης”, συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με αυξήσεις επίσης στην Ελλάδα,...

REPORTS

Ποσοτική και ποιοτική είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στη φετινή ελαιολάδου, όπως επισημαίνει μέσω ανοιχτής επιστολής και η Εθνική Ένωση...

REPORTS

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιολάδου και Επιτραπέζιων Ελιών ενεργοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Επιτροπής να προωθήσει...

REPORTS

Στη δημοσίευση του πρώτου μηνιαίου δελτίου για τα αποθέματα της 2024/2025 προχώρησε η Frantoio Italia, με την Ιταλία να ξεκινά την σεζόν με την...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...