Ερευνητές στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εργάζονται για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της παραγωγής ελαιολάδου, στο πλαίσιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας. Οι σημαντικές ποσότητες αποβλήτων που απελευθερώνονται από τα ελαιοτριβεία σε συνδυασμό με την δεδομένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθιστούν απαραίτητη την εκμετάλλευση των υπαρχόντων γνώσεων για τις βιώσιμες πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεκριμένοι ερευνητές αυτοί προχωρούν τις μελέτες σε πρακτικό επίπεδο.
Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιείται από δύο ερευνητικές ομάδες, των οποίων συντονιστής έχει οριστεί ο Jose Angel Siles, καθηγητής Χημικής Μηχανικής του πανεπιστημίου της Κόρδοβα: Την πρώτη ομάδα στελεχώνουν μέλη των τμημάτων Ανόργανης Χημείας και Χημικής Μηχανικής του αναφερθέντος πανεπιστημίου, και την δεύτερη μέλη της ACORA (Ένωση Βιομηχανιών Ελαιουργείων της Κόρδοβα).
Κατά την διάρκεια της αρχικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ACORA και των ερευνητών του πανεπιστημίου της Κόρδοβα, έγινε μια επισκόπηση πάνω στις μεθοδολογικές πτυχές του εγχειρήματος αυτού όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ του Oleo. Πιο συγκεκριμένα, μελετάται η δυνατότητα παρασκευής τόσο ενός καυσίμου βιοαερίου , όσο επαναφορτιζόμενων μπαταριών, με πρώτη ύλη ένα υποπροϊόν της παραγωγής ελαιολάδου που οι Ισπανοί αποκαλούν alpeorujo. Το όφελος από ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν διπλό, καθώς αφενός θα περιορίζονταν οι ρύποι προς το περιβάλλον, αφετέρου το συγκεκριμένο υποπροϊόν της παραγωγής ελαιολάδου θα επαναξιοποιούνταν στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο αυτό, με πλήρη ονομασία “Dual energy recovery of alpeorujo: Advanced biomethanisation and production of carbons for sustainable rechargeable batteries (OLIVE2ENERGY)” βραβεύτηκε πρόσφατα, το 2020 στο πλαίσιο μιας πρόσκλησης επιχορηγήσεων στον τομέα των οικοσυστημάτων καινοτομίας. Η εξέλιξη του εγχειρήματος θα τροφοδοτήσει με χρήσιμα συμπεράσματα την διεθνή κοινότητα, σχετικά με τις οικολογικές πρακτικές στην ελαιοκομία.