Μάλιστα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος ∆ήµας, µέσα από ανάρτησή του στο twitter δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο χαρακτηρισµού της ποικιλίας ελιάς Μανάκι ως προϊόν ΠΟΠ, σε συνεργασία µε τον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα. Ειδικότερα, αναφέρει ότι: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι µια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα Σ. Χαρουτουνιάν εξετάζουµε το ενδεχόµενο χαρακτηρισµού της ως προϊόν ΠΟΠ προς όφελος των καλλιεργητών».
Σε ανάλογη αναγνώριση και πιστοποίηση της ποικιλίας και στην όµορη περιοχή της Αργολίδας καλεί σε επιστολή του προς τον κ. Χαρτουνιάν, ο βουλευτής Αργολίδας της Ν∆ Γιάννης Ανδριανός και ιδιαίτερα τις περιοχές της Ερµιονίδας και της Επιδαύρου (έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ σε Ασκληπείο και Κρανίδι) καθώς και σε περιοχές των ∆ήµων Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων, όπου τα ελαιόδεντρα Μανάκι καλλιεργούνται ως µονοκαλλιέργεια επί αιώνες µε ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η καλλιέργεια Μανάκι κατέχει συνολική έκταση 400.000 στρεµµάτων. Παράγει υψηλής ποιοτικής αξίας ελαιόλαδο, ενώ παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στο ψύχος και όψιµη ωρίµανση. Αυτοί οι δύο λόγοι συντελούν και στην καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής σε ηµιορεινές περιοχές της Β. Πελοποννήσου.
Το λάδι το οποίο παράγει η ποικιλία «Κοθρέïκη- Μανάκι» θεωρείται και είναι το κορυφαίο λάδι στην Ελλάδα, όσον αφορά το χρώµα και στα γευστικά του χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ποικιλία µεσόκαρπη, διπλής χρήσεως µε σχήµα καρπών στρογγυλό-ωοειδές, χωρίς θηλή και βάρος 3,0 µε 5,5 γραµµάρια. Η ωρίµανση – συγκοµιδή των καρπών της αρχίζει από τα µέσα Οκτωβρίου και τελειώνει στις αρχές ∆εκεµβρίου, και η ελαιοπεριεκτικότητά τους κυµαίνεται από 18% – 25%.