Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Top 50 κορυφαίες επιλογές για ελληνικό ελαιόλαδο που ξεχωρίζουν ενόψει 2025

Μια νέα ταυτότητα για το εγχώριο ελαιόλαδο, την οποία συνθέτει ένα πάντρεμα του τόπου, των ποικιλιών και της παράδοσης με τη διεθνή επιστήμη και τεχνολογία, χτίζει, αργά και σταθερά, τα τελευταία χρόνια, η συστηματική προσπάθεια νέων κυρίως παραγωγών.

Με τους περιορισμούς αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργεί η διεθνής διάσταση της ελαιοκομίας, συνειδητοποιημένοι καλλιεργητές – παραγωγοί, δίνουν βάρος στις παραμελημένες γηγενείς ποικιλίες και τηρούν με συνέπεια τις τεχνικές αειφορίας στον ελαιώνα.  Παράλληλα δίνουν αγώνα για τη σταθερή βελτίωση  των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενώ εμμένουν στα εργαστηριακά ευρήματα, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αντιοξειδωτικές – αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, την πολυφαινολική σύνθεσή του και τους ισχυρισμούς υγείας που δύναται να τεκμηριωθούν.

Την ίδια στιγμή έννοιες όπως συσκευασία και branding διαλαλούν το πέρασμα στη νέα εποχή, με το εγχώριο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να παρελαύνει περήφανα στην απαιτητική εστίαση και να γίνεται κατανοητό και ακόμη πιο δελεαστικό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις  πίσω από την μπάρα σύγχρονων olive oil bars.

Καταγράφοντας όλη αυτή την εξέλιξη, η φετινή 7η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός, έρχεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και να τις αναδείξει ως τροχιοδείκτες των εξελίξεων στον κλάδο. Νέες αλλά και καταξιωμένες ετικέτες, μικρά αλλά και μεγαλύτερα «σπίτια», καθώς και εταιρείες με μεγάλη δυναμικότητα παραγωγής,  περιποιούν τιμή στην εγχώρια παραγωγή με τη μακραίωνη ιστορία.  Ταυτόχρονα, εξελίσσονται σ’ αυτήν τη φάση στους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου παγκοσμίως, ανοίγοντας μάλιστα νέους δρόμους σε μεγάλες και απαιτητικές αγορές.

 

Città di Ermes EVOO

Με τη χάρη του θαλασσινού αέρα

Με πρώτη ύλη από ελαιώνα της οικογένειας Βακόνδιου σε παραθαλάσσια τοποθεσία στα νοτιοδυτικά του νησιού της Σύρου παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Città di Ermes Blue. Απορροφώντας όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού αέρα, το µονοποικιλιακό από Κορωνέικη ποικιλίας Città di Ermes Blue είναι ένα προϊόν ψυχρής έκθλιψης, η παραγωγή του οποίου φέρει πιστοποίηση ISO 22000: 2018. Το ελαιόλαδο έχει βραβευθεί µε Ασηµένιο Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό London IOOC 2023 για την ποιότητά του. Αξίζει να σηµειωθεί ότι το κτίριο που κοσµεί την ετικέτα της premium φιάλης του αποτελεί φόρο τιµής στο ιστορικό ∆ηµαρχείο της Ερµούπολης, το οποίο σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλλερ και κατασκευάστηκε µεταξύ 1875 και 1891.

Eliama d.v. Premium EVOO

Ισορροπία µαζί µε πολυπλοκότητα

Χαµηλή οξύτητα και έντονη φρουτώδης γεύση αλλά και ισορροπία που συνδυάζεται µε πολυπλοκότητα χαρακτηρίζουν το Eliama Daily Value Premium EVOO από Κορωνέικη ποικιλία. ∆ηµιουργός του η  Elli’s Farm, µια οικογενειακή επιχείρηση από την Αγ. Βαρβάρα στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία έχοντας παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου προχώρησε το 2016 στην τυποποίησή του. Παράλληλα µε την έκδοση Premium, το Eliama d.v. κυκλοφορεί και στην έκδοση Gold εξαιρετικά πρώιµης συγκοµιδής µε έντονη πικρή και πικάντικη γεύση, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Και τα δύο ελαιόλαδα έχουν διακριθεί σε παγκόσµιους διαγωνισµούς.

Cretan Harvest Αγουρέλαιο

Οικογενειακοί ελαιώνες στον Αποκόρωνα

Με σήµα τη Θεά των Όφεων, που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιµα σύµβολα της Μινωικής Κρήτης και θεωρείται ότι συνδέεται µε τη γονιµότητα, τη φύση και τη γη, το Αγουρέλαιο Cretan Harvest αξιοποιεί το κορυφαίο brand του νησιού. Το οργανοληπτικό προφίλ είναι χαρακτηριστικό της Κορωνέικης µε φρουτώδες στο 5.3 και πικρό στο 3.3 καθώς και ελαφρά αυξηµένο πικάντικο 4.5 που οφείλεται στην πρώιµη συγκοµιδή. Το Αγουρέλαιο χαρακτηρίζεται ως ισορροπηµένο ενώ το σύνολο διακρίνεται από αρµονία και υψηλή πολυπλοκότητα. Χαρακτηριστικά που εκτιµώνται επανειληµµένα από σοµελιέ ελαιολάδου στους διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετέχει και στους οποίους έχει βραβευτεί από τα πρώτα βήµατα της ετικέτας το 2018. ∆ηµιουργός του Cretan Harvest είναι ο Σταµάτης Μαδαριωτάκης, τρίτης γενιάς ελαιοπαραγωγός που παρέλαβε οικογενειακούς ελαιώνες στον Αποκόρωνα Χανίων. Ηµιορεινής µορφολογίας οι ελαιώνες που είναι κατά βάση ποτιστικοί βρίσκονται σε υψόµετρο γύρω στα 300 µ. και περιλαµβάνουν κυρίως δέντρα Κορωνέικης και λίγες ρίζες Τσουνάτης, από τις οποίες παράγονται εκτός από το Αγουρέλαιο και δύο ακόµη ετικέτες έξτρα συµβατικού και βιολογικού. Το brand είναι κυρίως εξαγωγικό και βρίσκεται σε επιλεγµένα καταστήµατα σε Χανιά, Ηράκλειο και Αθήνα.

Mediterre Omphacium Organic

Το εκλεκτό Οµφάκινον του Ιπποκράτη

Έντονα τολµηρή και τέλεια ισορροπηµένη πικρή και πικάντικη γεύση µε πιπεράτη επίγευση χαρακτηρίζει το βιολογικό Omphacium. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιµης συγκοµιδής, πολύ πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, που καλλιεργείται αποκλειστικά µε πιστοποιηµένες βιολογικές µεθόδους στους ελαιώνες της Μediterre Eurofood και κάθε χρόνο αποσπά κορυφαίες διακρίσεις σε όλους τους διεθνείς διαγωνισµούς όπου συµµετέχει, παράλληλα µε τις υπόλοιπες δηµιουργίες της εταιρείας. Η εν λόγω ετικέτα παράγεται σε περιορισµένη ποσότητα µε αριθµηµένες φιάλες ανάλογα µε την παραγωγή κάθε χρονιάς, ενώ στα χαρακτηριστικά της ανήκει η ιστορική ποικιλία Ολυµπία της περιοχής της Αρχαίας Ολυµπίας, η οποία ήταν σχεδόν υπό εξαφάνιση.  Aς σηµειωθεί ότι η Mediterre Eurofood, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η οικογενειακή εταιρεία Papadopoulos µε την υπερσύγχρονη παραγωγική µονάδα της στη Βαρβάσαινα Ηλείας, εν έτει 2023 κατατάσσεται στην δέκατη θέση στο100 EVOO World Ranking.

Oleosophia Early Harvest

Ισχυρή η κοινότητα των Oleosophers

Μαριάννα Δεβετζόγλου και Γιώργος Μαγγίνας

Με πλούσια αρώµατα από πράσινη ελιά, πράσινο µήλο, πιπεριά και οπωροκηπευτικά και έχοντας µέτριας έντασης πικρό και πικάντικο στοιχείο, το πρώιµης συγκοµιδής Μανάκι του Γιώργου Μαγγίνα και της Μαριάννας ∆εβετζόγλου ταξιδεύει τη φιλοσοφία της Oleosophia σε όλο τον κόσµο. Πρόκειται για µια µικρή αλλά δυναµική επιχείρηση στο Καλέντζι Κορινθίας που έχει γίνει αγαπηµένος προορισµός για τους λάτρεις του ελαιολάδου, προσφέροντας και υψηλού επιπέδου γευσιγνωσίες. Ο σχεδιασµός της παραγωγικής διαδικασίας έχει δηµιουργήσει ένα πλέγµα πολιτικών µε βάση τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιµης ανάπτυξης.

Ιmperator Royal Edition

Ένας «αυτοκράτορας» από την οικογένεια Χελιδώνη

Έντονα φρουτώδες µε πλούσια γεύση είναι το βραβευµένο Αγουρέλαιο Imperator Royal Edition της οικογένειας Χελιδώνη µε την εξαιρετικά χαµηλή οξύτητα 0,1% και τα πολύ υψηλά επίπεδα πολυφαινολών. Παράγεται τις πρώτες µέρες της ελαιοσυγκοµιδής από τον οικογενειακό ελαιώνα µε 1.000 δέντρα Arbequina στους Αετόλοφους Ξάνθης, ο οποίος καλλιεργείται µε παραδοσιακές βιώσιµες µεθόδους, ενώ ελαιοποιείται µε τη µέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι δηµιουργοί του, «κάτω από το βλέµµα του αυτοκράτορα του ουρανού, που είναι ο αετός, το ελαιόλαδο είναι ο αυτοκράτορας της µεσογειακής κουζίνας».

KONOS Νύξ EVOO

Σε ιδιαίτερη µπλε γυάλινη φιάλη

Ένα ελαιόλαδο ιδιαίτερο όπως η γέννησή του υπό το φως της Πανσελήνου. Φέτος για έκτη χρονιά, τα αδέλφια Αδαµίδη πραγµατοποίησαν νυχτερινή συγκοµιδή άγουρου καρπού ποικιλίας Μάκρης στο λόφο Κώνο, µε την ελαιοποίηση να γίνεται άµεσα τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου 2024 υπό ελεγχόµενες συνθήκες στο ιδιόκτητο διφασικό ελαιοτριβείο της οικογένειας. Το αποτέλεσµα: Άγουρα αρώµατα µαζί µε νότες πράσινου αµύγδαλου συνοδευόµενες από ντελικάτο πικρό και πικάντικο. Πολυπλοκότητα στη µύτη µε ανθικά κυρίως στοιχεία και µε µακριά επίγευση, χαρακτηριστικό της ποικιλίας Μάκρης. To προϊόν εµφιαλώνεται αφιλτράριστο.

Oilove® Limited

Βιολογικό ελαιόλαδο από την Τολοφώνα

Μέτρια φρουτώδης, πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση και κεχριµπαρένιο χρώµα χαρακτηρίζουν το EVOO Oilove® που παράγεται στην περιοχή του χωριού Τολοφώνας Φωκίδας. Προέρχεται από ελιές ποικιλίας Πατρινής και Κορωνέικης, που καλλιεργούνται σε χαµηλή πλαγιά συνδυάζοντας τις αρετές του βουνού και της θάλασσας. ∆ηµιουργός η εταιρεία Oilove® που αντιπροσωπεύει µια ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2014. Στόχος της είναι να φέρει στο τραπέζι του διεθνούς κοινού τις καλύτερες ποιότητες ελληνικού βιολογικού EVOO, που αποτελεί ιδανική επιλογή υγιεινής διατροφής, και οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται κάθε χρόνο στους διεθνείς διαγωνισµούς.

Olivecious [Pappous] EVOO

Από ηµιορεινούς ελαιώνες στη ∆άφνη Ήλιδας

Μέτριο σε ένταση φρουτώδους που κυµαίνεται γύρω στο 5 µε ήπια πικρά και πικάντικα στο 3.2 και 3.9 αντίστοιχα και ένα µπουκέτο από νότες φρεσκοκοµµένου γρασιδιού, φύλλων ελιάς, ρόκας και βοτάνων είναι το Olivecious [Pappous]. ∆ηµιουργός του ο Κωνσταντίνος Προκόπης, τέταρτης γενιάς παραγωγός, που έδωσε αξία στην οικογενειακή παραγωγή συνδυάζοντας τη γνώση των προηγούµενων γενεών µε σύγχρονες πρακτικές. Το ελαιόλαδο αποκλειστικά Κορωνέικης ποικιλίας προέρχεται από κυρίως ηµιορεινούς ελαιώνες σε υψόµετρο 300 µ. στη ∆άφνη Ήλιδας και ανήκαν στον παππού του Κωνσταντίνου Προκόπη από όπου πήρε η ετικέτα και το όνοµά της. Με προσήλωση στη σύγχρονη αντίληψη της ορθής ελαιοκοµίας ο δηµιουργός της ετικέτας µεριµνά για την φροντίδα του καρπού, ελαιοποίηση σε συνθήκες ψυχρής έκθλιψης έως 27οC ώστε το ελαιόλαδο να αναδεικνύει φρεσκάδα και προσωπικότητα σε κάθε φιάλη. Να σηµειωθεί ότι η ετικέτα που βρίσκεται στην αγορά µόλις από το 2023 έχει κατακτήσει σηµαντικές διακρίσεις κατακτώντας µεταξύ άλλων Χρυσό και Αργυρό µετάλλιο στο Βερολίνο το 2024 και 2023 αντίστοιχα καθώς και Χάλκινο στον Athena IOOC. Το Olivecious [Pappous] βρίσκεται σήµερα σε 20 σηµεία στην Ελλάδα που περιλαµβάνουν delicatessen και ξενοδοχεία ενώ έχει κάνει τα πρώτα βήµατα στις εξαγωγές.

Sparta Spirit Omfakion

Με ισχυρισµό υγείας σε εκλεκτά διεθνή ράφια

Από τη φύση προικισµένη να παράγει ελαιόλαδο µε υψηλές πολυφαινόλες είναι η ελιά Καλαµών και µια τέτοια περίπτωση είναι η ετικέτα Omfakion, blend Καλαµών µε Κορωνέικη, που παράγει ο Κωνσταντίνος Παναγιωτακάκος, τρίτης γενιάς ελαιοπαραγωγός στο ∆αφνί Λακωνίας και ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής και εµπορίας ελαιόλαδου Sparta Spirit.  Το Omfakion, έχει αποσπάσει ισχυρισµό υγείας.

Patistis Bιολογικό Αγουρέλαιο

Όταν ο Κένταυρος κρατά ένα κλαδί ελιάς

Από την ποικιλία Αµφίσσης  που µαζεύεται νωρίς τον Οκτώβρη το βιολογικό Αγουρέλαιο Patistis έχει φρουτώδες µέτριας έντασης µε λεπτεπίλεπτη πικράδα και πικάντικη αίσθηση. Οι ελαιώνες του Patistis βρίσκονται στην περιοχή της Αργαλαστής Πηλίου ενώ ανάλογα µε το αγροτεµάχιο επικρατούν στο ελαιόλαδο αρώµατα από διαφορετικά χόρτα και βότανα που προκαλούν παραλλαγή και στην επίγευση. Ξεκινώντας από την καλλιέργεια αµπελώνων και την παραγωγή κρασιού από το οµώνυµο οινοποιείο, τα αδέρφια Κωστής και Ανδρέας Πατιστής άρχισαν επίσης να ασχολούνται πιο ενεργά µε την καλλιέργεια των πατρογονικών τους ελαιώνων καθώς και µε την παραγωγή ελαιολάδου.

Παραλαµβάνοντας την εκµετάλλευση, στην οποία η προηγούµενη γενιά της οικογένειας αφιέρωσε τη ζωή της,  τα δύο αδέρφια έχουν σήµερα διακριτούς ρόλους µε τον Κωστή να ασχολείται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου µε το ελαιόλαδο. Τα δύο αδέρφια είναι αφοσιωµένα στη βιολογική καλλιέργεια και σήµερα προσπαθούν ακόµη περισσότερο να ελαχιστοποιήσουν τις χηµικές εισροές και να αυξήσουν τη βιοποικιλότητα της γης. Στην ετικέτα απεικονίζεται ο µυθικός Κένταυρος που αντιπροσωπεύει την ισορροπία ανάµεσα στη φυσική δύναµη και την πνευµατική σοφία, ένα πρότυπο για τη συνύπαρξη του ανθρώπου µε τη φύση.

Levantes Brace Bio

Χρυσό Βραβείο στο διαγωνισµό του Ντουµπάι

Έντονη φρεσκάδα χαρακτηρίζει το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο Levantes Brace από Κορωνέικη, το οποίο παράγει η οικογενειακή επιχείρηση Levantes Family Farm από την Εύβοια, οι άνθρωποι της οποίας εργάζονται στον ελαιώνα σεβόµενοι τη βιοποικιλότητά του. Ένα ελαιόλαδο που βραβεύτηκε µε το  Χρυσό Βραβείο στον ∆ιαγωνισµό Ελαιολάδου του Ντουµπάι 2024, συνδυάζοντας την εγχώρια παράδοση µε τη σύγχρονη παραγωγή και ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στη διεθνή σκηνή.

Epirus Vios

Ποικιλία ελιάς µε πολύ πλούσια γεύση

Μονοποικιλιακό ελαιόλαδο οξύτητας έως 0,2 από την σπάνια Χονδροελιά Ηγουµενίτσας, τη µεσόκαρπη ιστορική ποικιλία της Θεσπρωτίας και δυσπρόσιτους ελαιώνες.  Το EVOO Epirus Vios αποτελεί δηµιουργία του Σταύρου Παππά και της νέας εταιρείας «Ηπείρου Βίος» µε έδρα την Πλαταριά Θεσπρωτίας, η οποία θέτει ως στόχο της να συστήσει σε εγχώρια και διεθνή αγορά το ελαιόλαδο της Ηπείρου αλλά και τις ιδιότητες της Χονδροελιάς µε την πλούσια γεύση και τα θρεπτικά συστατικά.

Droselia Αγουρέλαιο

Πιστοποιηµένος ισχυρισµός υγείας

Πολυπλοκότητα, µια αλµυρή νότα από τη γειτνίαση µε τη θάλασσα, αλλά και πολύ χαµηλή οξύτητα και πλούσιο περιεχόµενο σε πολυφαινόλες  προσφέρει το βραβευµένο Αγουρέλαιο από ελιά Αµφίσσης της οικογένειας Μπάκου. Η πρώτη ύλη προέρχεται από παραθαλάσσιους υπεραιωνόβιους ελαιώνες στις Νηές και κυκλοφορεί υπό το brand Droselia, το οποίο ιδρύθηκε το 2022 µε σκοπό να δώσει υπόσταση και όνοµα σε ένα προϊόν που παράγεται εδώ και τρεις γενιές.

Syzygy EVOO

Με το όνοµα ενός σπάνιου αστρονοµικού φαινοµένου

Όταν τρία αστρικά σώµατα ευθυγραµµίζονται πλήρως, είναι ένα σπάνιο αστρονοµικό φαινόµενο που λέγεται SYZYGY. Αποτελεί ένα πάντρεµα σπανιότητας και οµορφιάς, όπως το οµώνυµο ελαιόλαδο από Λιανολιά Κέρκυρας που παράγεται µε τη φροντίδα της Πελαγίας Αυγερινού. Η πρώτη ύλη συλλέγεται µε προσοχή από τους αρχαϊκούς ελαιώνες της εταιρείας στο νησί του Ιονίου από τα µέσα του Οκτώβρη έως και τις αρχές Νοεµβρίου. Αξίζει να σηµειωθεί οτι οι ελαιώνες της εταιρείας επιλέχθηκαν έπειτα από προσεκτική ανάλυση της µορφολογίας, του ύψους και της ποιότητας του εδάφους, συνδυάζοντας τα πλούσια σε βιταµίνες σκληρά εδάφη της περιοχής Μπαρµπάτι και τα πλούσια σε ιχνοστοιχεία εδάφη του Χαλικούνα, όπου τρυγούνται πρώιµα οι πράσινες ελιές Λιανολιά.

Χρυσό Βραβείο για το Syzygy στη διοργάνωση Omfakion EVOO Trophies

Η γεύση του SYZYGY φέρει την αίσθηση φρεσκοκοµµένου γρασιδιού και άγριων βοτάνων, µε απολαυστικά ίχνη από αρώµατα αγκινάρας και πράσινου µήλου αφήνοντας µια ευχάριστη πικάντικη επίγευση. Η φρέσκια και έντονη γεύση του το καθιστά ιδανική επιλογή για σαλάτες, ζυµαρικά ή ψητά λαχανικά. Προσφέρεται σε κεραµικό µπουκάλι που παρασκευάζεται χειροποίητα από την εταιρεία και που περιβάλλει το ελαιόλαδο τιµώντας την αυθεντικότητα της Κέρκυρας. Πέρα από ελαιόλαδο η εταιρεία της γεωλόγου Πελαγίας Αυγερινού, µε διακριτικό τίτλο Pely’s World, διακινεί και ελληνικά φυσικά προϊόντα όπως αλάτι, βότανα και µπαχαρικά.

Protoleo Early Harvest Protoulis

Κολοβή και Αγριελιά για το βραβευµένο Αγουρέλαιο

Πράσινα φύλλα ντοµάτας, φρεσκοκοµµένα χόρτα και άγρια βότανα συνθέτουν τον έντονο αρωµατικό χαρακτήρα της άγουρης ελιάς που χρησιµοποιείται για την παραγωγή του βραβευµένου για την ποιότητα και το σχεδιασµό του Protοleo της Protoulis Master Olive Oil Makers. Μία οικογένεια της Λέσβου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ελαιόλαδου από τα τέλη του 19ου αιώνα, σήµερα, µε την τέταρτη πια γενιά της σε δράση, διαθέτει 700 στρέµµατα ιδιόκτητων ελαιώνων, δύο ελαιοτριβεία και ένα σύγχρονο τυποιητήριο, που της επιτρέπουν να πραγµατοποιεί σηµαντικές εξαγωγές σε πάνω από 13 χώρες ενώ αριθµεί περισσότερες από 65 διακρίσεις σε παγκόσµιους έγκριτους διαγωνισµούς από το 2002.

Κτήµα Τσικρικώνη Αγουρέλαιο

Χάλκινο Μετάλλιο στον Athena IOOC 2024

Ανοικτό πράσινο χρώµα, µέτρια ένταση στη µύτη µε αρώµατα γρασιδιού και κόκκινου µήλου και στο στόµα στοιχεία φρούτων σε αρµονία µε το πικρό και το πικάντικο. Μέτρια ένταση και µέτρια επίγευση χαρακτηρίζουν το EVOO του Κτήµατος Τσικρικώνη, µε την ιστορία της οικογένειας και µπροστάρη σήµερα τον Θοδωρή Τσικρικώνη στην παραγωγή ελαιολάδου, να πηγαίνει τρεις γενιές πίσω. Πρόκειται για ένα blend Αγουρέλαιο από ποικιλίες ελιάς Χαλκιδικής (70%) και Μεγάρων (30%). Οι ελαιώνες βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σύµβολο σε υψόµετρο 350 µ. και η ηλικία των δέντρων είναι 60 ετών µε το ιδανικό µικροκλίµα της περιοχής να βοηθάει στην εφαρµογή της βιολογικής καλλιέργειας.

Φιλαίος EVOO ΠΓΕ Λακωνία

∆ηµιουργός η δραστήρια ΚΑΣΕΛΛ

Το βραβευµένο EVOO «Φίλαιος» παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στον ελαιόκαµπο Μολάων, Ασωπού και Μονεµβασίας σε ελεγχόµενα και πιστοποιηµένα χωράφια. ∆ηµιουργός του η ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, πρώην Κοινοπραξία ΑΣ Επιδαύρου Λιµηράς Λακωνίας, που δραστηριοποιείται από το 2002 στους Μολάους. Με 3.500 ελαιοπαραγωγούς-µέλη, οκτώ υπερσύγχρονα ελαιοτριβεία και µια µονάδα τυποποίησης και συσκευασίας.

Σκουτάρι Βιολογικό

Πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς

Ένα ταξίδι στον µαγικό κόσµο του ελαιολάδου πραγµατοποιούν η Μαρία Σγουρού και ο Ανάργυρος Βάρδας αναλαµβάνοντας τους οικογενειακούς ελαιώνες στην Κριτσά Λασιθίου και βάζοντας στόχο να παράξουν ένα ελαιόλαδο που θα ξεχώριζε. Έτσι, το 2020 γεννήθηκε το «Σκουτάρι» από Κορωνέικη ποικιλία. Ένα βιολογικό EVOO, πρώιµης συγκοµιδής, πλούσιο σε πολυφαινόλες, το οποίο πλέον διατίθεται και σε έναν καινοτόµο κυλινδρικό ασκό τριών λίτρων,

Eladaki tou voria Premium

Βιολογικής παραγωγής µε φρουτώδες άρωµα

Ο Γιώργος Ξερουδάκης είναι ελαιοπαραγωγός 4ης γενιάς, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια. Στους αιωνόβιους ελαιώνες του καλλιεργείται η ποικιλία Τσουνάτη, η οποία είναι εµβολιασµένη σε άγρια γηγενή ποικιλία ελιάς, ακολουθώντας τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας. Πρόκειται για τη δεύτερη αρχαιότερη ποικιλία ελιάς στον Ελλαδικό χώρο µετά τη Θρουµπολιά Αιγαίου και είναι διπλής χρήσης. Οι ελαιώνες βρίσκονται σε µια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που αποτελεί µέρος του δικτύου Natura 2000. Στο χωριό Ροδάκινο, µια γνήσια αγροτική περιοχή, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νοµού Ρεθύµνου. Οι ελαιώνες είναι ορεινοί σε αµφιθεατρική διάταξη και όλες οι εργασίες γίνονται µε το χέρι, καθώς η µορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει τη χρήση µεγάλων µηχανηµάτων.

Ο Γιώργος Ξερουδάκης με το δημιούργημά του Σε κεραμεική φιάλη 300 ml εμπνευσμένη από αρχαία λήκυθο

Η συγκοµιδή ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου κάθε χρόνο και προκύπτει ένα βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το «Εladaki», υψηλής διατροφικής αξίας µε φρουτώδες άρωµα, µέτρια πικρή γεύση, πικάντικη αίσθηση µέτριας έντασης και µακρά επίγευση, χαρακτηριστικά που φέρουν τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα που παράγονται από Τσουνάτη ποικιλία ελιάς.

Oevotas Gold Elixir Αγουρέλαιο

Φρεσκάδα και έντονες γεύσεις

Πολυποικιλιακό ελαιόλαδο πρώιµης συγκοµιδής από τις ποικιλίες Κορωνιά – Πατρινιά από αιωνόβιες ελιές έως 400 ετών µε έντονη φρουτώδη, πικρή και πικάντικη νότα και µε επίγευση φύλλων ελιάς, φρεσκοκοµµένο χορτάρι, κοτσάνι ντοµάτας ή θυµαριού είναι το Oevotas Gold Elixir. ∆ηµιουργός ο Νίκος Αποστολόπουλος, ελαιοπαραγωγός τρίτης γενιάς και τόπος καταγωγής η ∆υτική Αχαΐα όπου βρίσκεται ελαιώνας από περίπου 3.000 ρίζες πολλές από τις οποίες είναι και 400 χρόνων. Το όνοµα προέρχεται από τον πρώτο Αχαιό δροµέα Ολυµπιονίκη και επιθυµία του παραγωγού ήταν να συνδέσει το ιστορικό παρελθόν µε το εµβληµατικό προϊόν που είναι το ελαιόλαδο της χώρας.

Στην αρχαία Ελλάδα παραπέµπει άλλωστε και η φιγούρα του δροµέα που απεικονίζεται στη συσκευασία ενώ δύο από τις ετικέτες διατίθενται και σε κεραµικές φιάλες. Η ετικέτα, που έκανε της είσοδό της στην αγορά το 2018, σήµερα βρίσκεται σε αρκετά σηµεία στην Ελλάδα ενώ ετοιµάζεται να ταξιδέψει στη Σουηδία και στη Γερµανία. Ο κ. Αποστολόπουλος είναι µέτοχος στο ελαιοτριβείο Αχαιών Ελαίας Γαία ΑΕ µε έδρα το Ροΐλο Αχαΐας, όπου ελαιοποιείται ο καρπός των οικογενειακών ελαιώνων σε θερµοκρασία χαµηλότερη των 27oC.

Argali Βιολογικό EVOO

Μια µπουτίκ παραγωγή µε σηµαντικές διακρίσεις

Μεσαίο προς έντονο φρουτώδες και υψηλά µεσαία πικρά και πικάντικα πάνω από το 5 έχει το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Argali που προέρχεται από ελαιώνες στην περιοχή των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας. Χάρη στη χαµηλή θερµοκρασία του καρπού που περνά από ψυκτικό θάλαµο στους 6οC βαθµούς πριν µπει στα µηχανήµατα άλεσης, το ελαιόλαδο έχει αρώµατα τυπικά της Κορωνέικης που περιλαµβάνουν πέρα από το γρασίδι και φύλλα τοµάτας και µαύρο πιπέρι. ∆ηµιουργός ο Giovanni Bianchi, ιταλικής καταγωγής που έχει επενδύσει πάνω από δύο δεκαετίες στην παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο παίρνει και το όνοµά του από την περιοχή των Γαργαλιάνων. Το Argali, που δηµιουργήθηκε το 2016, ελαιοποιείται στο µπουτίκ ελαιοτριβείο Mori που διαθέτει ο παραγωγός, κάτι που του επιτρέπει να δώσει στο κρίσιµο στάδιο της ελαιοποίησης όλη την προσοχή που χρειάζεται για να αναδειχθούν στο µέγιστο τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Έχοντας ως προτεραιότητα την ποιότητα του περιεχοµένου το Argali EVOO συσκευάζεται σε µια απλή φιάλη Dorica και ταξιδεύει σε ∆ανία, Γαλλία, Γερµανία και Αγγλία. Πρόκειται για µια µπουτίκ παραγωγή 1,5 τόνου που έχει κατακτήσει σηµαντικές διακρίσεις µε µια σειρά από Xρυσά Mετάλλια στους διαγωνισµούς του Βερολίνου, του Λονδίνου, τον Athena IOOC αλλά και τα Olympia Awards από το 2021 έως σήµερα.

Krissa Premium

Καλύτερο Ελληνικό Ελαιόλαδο 2024

∆ηµιουργός του πολυβραβευµένου EVOO «Krissa» είναι η οικογενειακή επιχείρηση Cretan Heritage µε επικεφαλής τον Μιχάλη Χαιρετάκη και ιστορία ήδη από το 1985 στον Κίσσαµο Χανίων. Παράγεται από την αρχαία τοπική ποικιλία Τσουνάτη, η οποία για πρώτη φορά το 2024  εξασφάλισε ∆ιπλό Χρυσό Μετάλλιο στον Athena IOOC και δύο πρωτιές ως Καλύτερο ελαιόλαδο από την Ελλάδα και Καλύτερο ελαιόλαδο από την Κρήτη. Παράγεται σε ιδιόκτητο ελαιοτριβείο µε απόλυτη φροντίδα.

Verus Μανάκι

Μονοποικιλιακή ετικέτα περιορισµένης διάθεσης

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πολύ χαµηλής οξύτητας, µε ελαφρώς πράσινο χρώµα, έντονα φρουτώδη αλλά και ισορροπηµένη γεύση. Ένας φυσικός χυµός από την ποικιλία Μανάκι που διακρίνεται για την πλούσια υφή και την υψηλή διατροφική αξία του. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της «Μεσογειακοί Ελαιώνες» Υιοί Νικ. Πρίφτη Ο.Ε. στην Παιανία, που αποτελεί τη συνέχεια µιας οικογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιούνταν στον ελαιουργικό τοµέα από το 1870.

Julia EVOO

Οικογενειακός ελαιώνας άνω των 100 ετών

Υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες, που υποστηρίζει ισχυρισµό υγείας, σε συνδυασµό µε σπάνια αρµονία στον οργανοληπτικό έλεγχο χαρακτηρίζουν το βραβευµένο ελαιόλαδο Julia της Γιούλιας Αντωνίου και του συζύγου της Θανάση Χρήστου από την Άρτα. Παράγεται από Κονσερβολιά  Άρτας σε οικογενειακό ξηρικό ελαιώνα άνω των 100 ετών, που αναπτύσσεται σε λοφώδη περιοχή στα 330 µ. Η ελαιοποίηση γίνεται αυθηµερόν µε τη συγκοµιδή µε τη διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης, και η εµφιάλωση εφόσον «ηρεµήσει» το ελαιόλαδο και χωρίς φίλτρα.

Black Rock ΕVOO Voliotis

Βιολογικό Αγουρέλαιο µε φαρµακευτικές ιδιότητες

Παραγωγή ελαιολάδου με τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Βολιώτη

Βραβευµένο βιολογικό Αγουρέλαιο από ελαιώνα της οικογένειας Βολιώτη που επιβλέπει ο «Μαύρος Βράχος», το βουνό των Κενταύρων, δίνοντας και το όνοµα και στο εξαιρετικό παρθένο «Black Rock». Ένα περίπλοκο EVOO, µε σήµα κατατεθέν τη γεύση και τις φαρµακευτικές του ιδιότητες. Πρόκειται για µια ακόµη παραγωγική προσπάθεια της οικογενειακής επιχείρησης, που αναδεικνύει την προσήλωσή της για δηµιουργία και καινοτοµία.

Archetypon Premium

Ένα ΠΟΠ Καλαµάτα βιολογικό ελαιόλαδο

Λαµπερό πράσινο χρώµα και γευστική ισορροπία φρουτώδους, πικρού και πικάντικου χαρακτηρίζουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Archetypon Premium, το οποίο πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως βιολογικό. ∆ηµιουργός του η εταιρεία Olive Groves Archetypon, την οποία δηµιούργησε τον Αύγουστο του 2020 η Ελίνα Πούλου, αρχιτέκτονας µηχανικός και ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσηνία.

Ένα υψηλά φαινολικό µε ισχυρισµό υγείας ελαιόλαδο, πιστοποιηµένο ως Καλαµάτα ΠΟΠ, το οποίο και έχει ήδη αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις σε καταξιωµένους παγκόσµιους διαγωνισµούς µε πιο πρόσφατες το Ασηµένιο Μετάλλιο  στα Olympia Awards 2023-2024 και το Χρυσό Μετάλλιο στον πολύ απαιτητικό διαγωνισµό Japan Olive Oil Prize 2024 στην Ιαπωνία, στην κατηγορία των ΠΟΠ.

Alexandros EVOO

Ένα brand σε συνεχή ανοδική πορεία

Φρουτώδης χαρακτήρας και ντελικάτη γεύση µε πολύ καλές ισορροπίες πικρού και πικάντικου χαρακτηρίζουν το EVOO Alexandros Olive Grove. Παράγεται από ελαιόδεντρα Κορωνέικης στη Ρόδο µε φροντίδα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Παραγωγός ο Αλέξανδρος Πασσάλης, ιδιοκτήτης του ελαιώνα που φύτεψε ο συνονόµατος παππούς του στην παραλία Θεολόγου Ρόδου, εκεί όπου σήµερα βρίσκεται η ξενοδοχειακή επιχείρηση της οικογένειας. Έτσι, όπως σηµειώνει ο ίδιος, προέκυψε και το όνοµα «Alexandros Olive Grove» µε την πρώτη εµφιάλωση να γίνεται το 2012. Από τότε η πορεία του brand είναι ανοδική µε πολλαπλές διακρίσεις.

IONIS ΠΟΠ Καλαµάτα

Μια σειρά ελαιολάδων για τη γαστρονοµία

Φρουτώδης γεύση και πιπεράτη επίγευση για το ψυχρής έκθλιψης ΠΟΠ Καλαµάτα ελαιόλαδο της σειράς IONIS. ∆ηµιουργός η Nutria µια σύγχρονη, καθετοποιηµένη επιχείρηση µε εδραιωµένη θέση τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στο εξωτερικό.

«Φ» EVOO by Gaia Kallisti

Eλαιόλαδο ελιξίριο υγείας

Έντονο και φρουτώδες άρωµα µε την σπιρτάδα της άγουρης ελιάς χαρακτηρίζει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Φ» που παράγεται αποκλειστικά από πράσινες Ελιές Χαλκιδικής.  Πρόκειται για ένα υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο µε πολύ χαµηλή οξύτητα και ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Κανονισµό 432/2012, το οποίο έχει ισχυρή αντιφλεγµονώδη, αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση ενώ διαθέτει υψηλά ποσοστά βιταµινών Α, D, Ε και Κ. Το πολυβραβευµένο «Φ» αποτελεί δηµιούργηµα της εταιρείας Gaia Kallisti µε έδρα τη Χαλκιδική, που ξεκίνησε το 2012 ως µια οικογενειακή επιχείρηση γεωπόνων. Το «Φ» είναι ένα ελαιόλαδο περιορισµένης παραγωγής, το οποίο παράγεται µε ψυχρή έκθλιψη µε την ελαιοποίηση να γίνεται την ίδια µέρα της συγκοµιδής.

«Το Λιοστάσι µου» EVOO

∆ιακρίσεις για γεύση, ποιότητα και συσκευασία

 

Φρουτώδες άρωµα και πλούσια γεύση που ισορροπεί  ανάµεσα στο πικρό και το πικάντικο για το «Το Λιοστάσι µου» EVOO. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας Θανόπουλου στην Κορυφή Ηλείας και αποτελεί προϊόν πρώιµης συγκοµιδής και ψυχρής έκθλιψης µε τη συνολική διαχείριση του καρπού να εξασφαλίζει υψηλό φαινολικό περιεχόµενο.

Evonymon Varakes EVOO

Ελαιοτουριστική εµπειρία στο χωριό Βάρακες

Φρουτώδες µε έντονη γεύση άγουρης ελιάς και φρεσκοκοµµένου χόρτου, νότες εσπεριδοειδών και αγκινάρας αλλά και πικάντικο και ελαφρά πικρό, χαρακτηριστικά που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Varakes. ∆ηµιουργοί του η φαρµακοποιός Σταυρούλα Ρόζου και ο χηµικός Νίκος Κρικέλης, που καλλιεργούν από το 2013 το αγρόκτηµα Agrόs, αξιοποιώντας τα προϊόντα της Μεσσηνιακής γης. Η ετικέτα, που παίρνει το όνοµά της από ένα χωριό σε λόφο που αγναντεύει την ελαιόφυτη πεδιάδα της Μεθώνης και τη θάλασσα και διατίθεται σε περιορισµένο αριθµό φιαλών, έχει σύµφωνα µε τον Κανονισµό 432/2012 της ΕΕ υγειοπροστατευτικές ιδιότητες, όπως και η έτερη ετικέτα του κτήµατος, Apia.

Iliada EVOO ΠΟΠ Καλαµάτα

Στρατηγικές επενδύσεις µε έµφαση στην ποιότητα

Πλούσιο σώµα και ισορροπηµένο οργανοληπτικό προφίλ, µε µέτρια φρουτώδη γεύση, ελαφριά πικράδα και ελαφριά έως µέτρια οξύτητα, µε φρέσκες ευχάριστες και εκλεκτές νότες πράσινων φρούτων που δίνουν µια ελαφριά πικάντικη επίγευση για το πολυβραβευµένο Iliada της Agrovim. Μια εταιρεία µε έδρα την Καλαµάτα που ιδρύθηκε το 1994 κρατώντας ζωντανή την παράδοση και την τεχνογνωσία που κληρονόµησε από τις προηγούµενες γενιές.

Kyria Estate EVOO

Αναδεικνύει τη γευστική κληρονοµιά του τόπου του

Βαθύ πράσινο χρώµα, φρουτώδη γεύση και υψηλά διατροφικά οφέλη προσφέρει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στο κτήµα του Παναγιώτη Κυριακόπουλου, 125 στρεµµάτων, στους κατάφυτους πρόποδες του Ταϋγέτου. Ένα νέο εγχείρηµα για έναν παραγωγό µε βαθιές ρίζες από την Σπάρτη και τη Μάνη, που αναδεικνύει την παράδοση και την αυθεντικότητα της περιοχής, προσφέροντας προϊόντα µε βάση τις ελιές Καλαµών και το EVOO Κορωνέικης ποικιλίας µε την επωνυµία Kyria.

Laurel & Flame Fresh

Πρώιµη συγκοµιδή από δέντρα 150 ετών

Από την σπάνια τοπική ποικιλία Τσαµπιδοελιά ή Μποτσικοελιά, η οποία προσφέρει ισχυρό άρωµα και πλούσιες πολυφαινόλες, παράγεται το Laurel & Flame Fresh της εταιρείας The Olive Temple. Πρώιµη συγκοµιδή από δέντρα ηλικίας µεγαλύτερης των 150 ετών στην κοιλάδα της Ολυµπίας και ελαιοποίηση στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο της οικογένειας Καράµπελα λίγες ώρες µετά τη συγκοµιδή δίνουν ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο µε ισχυρισµό υγείας σύµφωνα µε τον Καν. 432/2012, το οποίο από το 2021 αποσπά τις πιο υψηλές  διακρίσεις στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς ποιότητας ελαιολάδου όπου συµµετέχει.

Σηµειώνεται ότι τα προϊόντα µε την υπογραφή «The Olive Temple» είναι οργανωµένα σε δύο συλλογές: Την περιορισµένης ποσότητας «Laurel & Flame» για τους λάτρεις των γευστικών εντάσεων και την πιο προσιτή «Olymythos» για καθηµερινή απόλαυση. ∆έσµευση των δηµιουργών τους, της οικογένειας Καράµπελα, που αποτελεί και έναν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα σε δράσεις αγροτουρισµού, είναι να µην επιβαρύνεται το περιβάλλον σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Μάλιστα για τη χρονιά του 2023 µε συµµετοχή σε 10 διαγωνισµούς και 24 µετάλλια  η «The Olive Temple» κατέκτησε την 40στή θέση στις 100 καλύτερες εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσµο (EVOOWR 2023).

Grelia EVOO 0.2 Bio

Ιδανικό για γκουρµέ µαγειρική

Γεύση και πλούτο σε αντιοξειδωτικά προσφέρει το EVOO Grelia 0.2 Bio. ∆ηµιουργός η εταιρεία Goldgrelia µε επικεφαλής τον Αντώνη Μηλιαράκη και έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Στην Grelia για όλα τα ελαιόλαδα ακολουθούνται παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας ενώ ο ηλιόλουστος καιρός της Ν. Κρήτης, σε συνδυασµό µε το ηµιορεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά του εδάφους, παρέχει τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης για τα ελαιόδεντρα.

To «Φ» της Φύσης EVOO

Μυρτολιά και Αθηνολιά σε έναν ιδιαίτερο συνδυασµό

Παράγεται στις Κροκεές Λακωνίας από την οικογένεια Φαρλέκα και είναι ο καρπός µιας σταθερής σχέσης µε την ελιά που διατηρείται επί τρεις και πλέον γενιές. Περίπου 4.000 ελαιόδεντρα στη θέση «Κάκκαβος» αποτελούν τον ελαιώνα της οικογένειας µε έδαφος πετρώδες, κάτι που εξασφαλίζει την εξαιρετική αποστράγγισή του. Η ετικέτα που δηµιουργήθηκε το 2020 περιλαµβάνει δύο κωδικούς, Ένα Αγουρέλαιο και πιο ώριµο έξτρα από τις ποικιλίες Μυρτολιά και Αθηνολιά. Το «Fi» είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο µεσαίας έντασης µε φρουτώδες, πικρά και πικάντικα µεσαίας έντασης µε τις τιµές να βρίσκονται ενδεικτικά στο 4.4, 3.3 και 4 αντίστοιχα. Ενώ η Αθηνολιά είναι γνωστή για τα αρώµατα που τη συνοδεύουν και στα οποία κυριαρχούν η τοµάτα, το καρύδι και το πιπέρι. Το ελαιόλαδο Fi διανέµεται προς το παρόν απευθείας από την οικογένεια Φαρλέκα σε καταστήµατα λιανικής ενώ ένα µέρος έχει τοποθετηθεί σε ράφια του εξωτερικού στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αµερική. Η ετικέτα υποστηρίζει προς το παρόν ένα παραγωγικό τονάζ που ανέρχεται στους δύο τόνους ελαιολάδου  ενώ αναµένεται να υπάρχει σηµαντική αύξηση της ποσότητας στο µέλλον. Τέσσερα χρόνια από την είσοδο της ετικέτας στην αγορά το ελαιόλαδο έχει καταφέρει να κατακτήσει σηµαντικές διακρίσεις.

Elasion EVOO ΠΟΠ Σητεία

Μια οικογένεια µε πάθος για το ελαιόλαδο

Έντονο άρωµα, ιδιαίτερη γεύση και πιπεράτη επίγευση χαρακτηρίζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Elasion ΠΟΠ Σητεία, µε την πρώτη ύλη της Κορωνέικης ποικιλίας να προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της Σητείας. Με ρίζες που φτάνουν πίσω τρεις γενιές παραγωγής και παράδοσης της οικογένειας Μαλλιωτάκη, η Elasion Cretan Olive Oils παραµένει πιστή στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει την κρητική γη. Η αρχή του νήµατος εντοπίζεται στο 1975 όταν ο παππούς Μανώλης Μαλλιωτάκης ξεκινάει να δραστηριοποιείται στην εµπορία, αγοράζοντας ελαιόλαδο από τους παραγωγούς της επαρχίας Ιεράπετρας.

Η Μαρία Μαλλιωτάκη με την Εμμανουέλα Λαμπίρη στην έκθεση Sial 2024

Τα χρόνια περνούν για την οικογένεια που αποκοµίζει πολύτιµη εµπειρία στην παραγωγή και εµπορία ελαιολάδου και το 2010 γεννιέται το Ελάσιον µε την επιχείρηση να δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της τυποποίησης, κάνοντας πραγµατικότητα ένα όνειρο πολλών χρόνων και δηµιουργώντας ένα έντονα εξωστρεφές brand που αποσπά κάθε χρόνο σηµαντικά διεθνή βραβεία ποιότητας και γεύσης. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη φετινή διεθνή έκθεση SIAL Paris 2024 η εταιρεία παρουσίασε το Αγουρέλαιο νέας εσοδείας 2024/2025 , ελκύοντας την προσοχή για την ένταση της γεύσης και τα µοναδικά αρώµατά του, που αποτυπώνουν την καρδιά της Κρήτης σε κάθε σταγόνα του.

Brigada Black Label

Σε γυάλινο µπουκάλι µε ξύλινο καπάκι

Ένα φιλόδοξο εγχείρηµα από την οικογένεια Ψαρρού και την Oliverse µε χρήση του αναγνωρισµένου και βραβευµένου brand Brigada και µια σπάνια ποικιλία ελιάς. Η Μαυρόλια είναι ιθαγενής του αρχαίου βασιλείου του Νέστορα. Από τότε καλλιεργείται στην περιοχή γύρω από το παλάτι του και στα χέρια της οικογένειας Ψαρρού από τους Ταξιάρχες Ηλείας  δίνει ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο,   που παράγεται αποκλειστικά µε µηχανικά µέσα.

Molon Lave ΕVOO ΠΓΕ Λακωνία

Γιόρτασε φέτος τα 10 χρόνια του

Για την υψηλή βιοδραστικότητα της σύστασής του προς όφελος της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας πιστοποιήθηκε µε το ευρωπαϊκό σήµα πιστοποίησης AFQ της FoodOxys το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Molon Lave. Αποτελεί προϊόν της οµάδας Molon Lave που αποτελείται από 985 ελαιοπαραγωγούς από 14 χωριά της ΠΕ Λακωνίας, σε συνολική έκταση 12.500 στρµ., παράγουν περισσότερους από 3.000 τόνους ελαιολάδου ΠΓΕ Λακωνία. Το Molon Lave παράγεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, βασίζεται αποκλειστικά στον κύκλο της αειφορίας, εφαρµόζοντας ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ορίζει το πρότυπο της Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης αλλά και νέα πρότυπα και καινοτόµα συστήµατα εφαρµοσµένης γεωργίας.

Olvia Βιολογικό Αγουρέλαιο

Βραβείο γεύσης στα Great Taste Awards 2024

Ισορροπηµένη γεύση, λαµπερό χρώµα κι έντονο αρωµατικό χαρακτήρα προσφέρει το πολυβραβευµένο βιολογικό  Αγουρέλαιο Olvia EVOO. Παράγεται από βιολογικής καλλιέργειας Αδραµυτινή και Κολοβή, που καλλιεργούνται στα ορεινά ελαιοκτήµατα της οικογένειας Τζωρτζή στα χωριά Πηγή και Κώµη ενώ η διαχείρισή του γίνεται στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο. Με οδηγό τα 100 χρόνια οικογενειακής εµπειρίας στην ελαιοκαλλιέργεια, τα Ελαιοπερίβολα της Οικογένειας Τζωρτζή δραστηριοποιούνται από το 2006 στην τυποποίηση, παραγωγή και εµπορία βιολογικού και συµβατικού ελαιολάδου. Μια οικογενειακή επιχείρηση, µε επικεφαλής σήµερα τον Μιχαήλ Τζωρτζή, που στήθηκε µέσα από µια σειρά επενδύσεων.

Terra Creta Grand Cru

Το πολυβραβευµένο ελαιόλαδο Κορωνέικης

Πολύ χαµηλή οξύτητα µε αρµονικές νότες φρέσκων πράσινων αµυγδάλων, λουλουδιών και εσπεριδοειδών και γεύση που συµπληρώνεται από πράσινο πιπέρι, αγκινάρα και βότανα, καθιστούν το Terra Creta Grand Cru ένα παράδειγµα της προσέγγισης της Terra Creta στην καλλιέργεια και παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Η οποία σηµειωτέον φέτος βγήκε στην αγορά µε ανανεωµένη εικόνα εµπνευσµένη από την πανάρχαια ελιά των Βουβών. Μια ετικέτα που έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κατακτώντας την πρώτη θέση ως το πιο πολυβραβευµένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας στον κόσµο για 5η συνεχή χρονιά και την Terra Creta να αποτελεί τον πιο πολυβραβευµένο παραγωγό ελληνικού EVOO Κορωνέικης.

Belia Premium EVOO

Σε 50 σηµεία πώλησης σε όλη την Ευρώπη

Παράγεται από το 2011 η ετικέτα Beliá της Μπέττυς Στρατικοπούλου και του Γιώργου Τριανταφυλλίδη µε την πρώτη ύλη να προέρχεται από ελαιώνες 100 στρεµµάτων κυρίως Κορωνέικης και σε µικρότερο ποσοστό Μαυρολιάς στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω κοντά στο Μουζάκι Μεσσηνίας. Τα δέντρα που είναι ηλικίας µέχρι 60 χρόνων βρίσκονται σε επικλινή εδάφη σε υψόµετρο 460 µέτρων και η καλλιέργεια είναι ξερική. Ένα ελαιόλαδο µε τονάζ 15 τόνων το χρόνο που βρίσκεται σε 50 σηµεία πώλησης κυρίως στην Ευρώπη, παράλληλα µε επιλεγµένα σηµεία εντός Ελλάδας. Η φιλοσοφία της λευκής µίνιµαλ φιάλης είναι να αναδείξει το ελαιόλαδο ως προϊόν αγνό που προκύπτει απευθείας από το δέντρο.

Vouno EVOO

Κορωνέικη µαζί µε την «ντόπια» ποικιλία από αιωνόβιες ελιές

Το ελαιόλαδο Vouno παράγεται στο ελαιοτριβείο που ανήκει στον Λάµπρο Μάργαρη ο οποίος ανήκει στην πέµπτη γενιά παραγωγών- ελαιοτριβέων κι έχει έδρα τον Άγ. Λέοντα. Κυρίως από Κορωνέικη το πολυβραβευµένο ελαιόλαδο περιλαµβάνει επίσης ένα µικρό ποσοστό από την ποικιλία που αναφέρεται τοπικά ως «ντόπια» και προέρχεται από αιωνόβια δέντρα ηλικίας άνω των 500 ετών. Το βραχώδες έδαφος και το γεγονός ότι η καλλιέργεια είναι ξερική σηµαίνει ότι τα δέντρα έχουν σχετικά περιορισµένη παραγωγή αλλά το ελαιόλαδο έχει συµπυκνωµένη γεύση και αρώµατα ενώ διαθέτει και αυξηµένο επίπεδο πολυφαινολών. Η ετικέτα, που βρίσκεται στην αγορά από το 2015, έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις στο διαγωνισµό του Βερολίνου µεταξύ άλλων και Aργυρό Bραβείο στη διοργάνωση του 2024. Περιλαµβάνει εκτός από εξαιρετικά παρθένο και βιολογικό καθώς και µια σειρά από αρτύµατα ελαιολάδου αρωµατισµένα µε λεµόνι, πορτοκάλι και σκόρδο. Το όνοµα της ετικέτας προέρχεται από την ηµιορεινή ζώνη στην οποία βρίσκονται οι ελαιώνες γύρω από την περιοχή του Αγ. Λέοντα σε υψόµετρο 370 µέτρων. Το ελαιοτριβείο είναι επισκέψιµο και δέχεται σηµαντικό αριθµό τουριστών που επισκέπτονται τη Ζάκυνθο. Εκτός από την Ελλάδα το ελαιόλαδο Vouno ταξιδεύει στο εξωτερικό και βρίσκεται µεταξύ άλλων σε Γερµανία, Γαλλία, Ολλανδία και Πολωνία.

Eladion Taxiarches EVOO

Πάθος για τη γη, την ελιά και το ελαιόλαδο

Πολυποικιλιακή ετικέτα από τους Ταξιάρχες ∆ράµας στην οποία επικρατεί η ποικιλία Χαλκιδικής, Picual και Μεγαρείτικη, το Eladion Taxiarches διαθέτει ζωηρό φρουτώδες στο 5.4, αρµονική ένταση πικρού 4.1 και αναζωογονητικό πικάντικο 4.6 µε αρώµατα φρεσκοκοµµένου γρασιδιού, τσάγαλου, τοµάτας, µάραθου και αγκινάρας. Πίσω από την ετικέτα βρίσκεται µια µικρής κλίµακας επιχείρηση, καθοδηγούµενη από πάθος για τη γη, την ελιά και το ελαιόλαδο. Οι δύο κορυφές βουνών που απεικονίζονται συµβολίζουν το γραφικό φυσικό τοπίο που περιβάλλει τον ελαιώνα, η νεαρή ελιά αντιπροσωπεύει τη νεανικότητα του ελαιώνα που φυτεύθηκε στο µεγαλύτερο µέρος του µετά το 2014  ενώ η σταγόνα σηµατοδοτεί την εξαιρετική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου τονίζοντας την καθαρότητα και την αριστεία του παραγόµενου προϊόντος. ∆ηµιουργοί είναι τα αδέρφια Νίκος και Απόστολος Κασσιτερόπουλος, που είναι πρώτης γενιάς παραγωγοί οι οποίοι µε ενθουσιασµό µπήκαν στην περιπέτεια του ποιοτικού ελαιολάδου καταβάλλοντας χρόνο για να εκπαιδευτούν αλλά και κόπο για να φυτέψουν οι ίδιοι µεγάλο αριθµό από τις 650 ρίζες που απαρτίζουν τον ελαιώνα. Να σηµειωθεί ότι το Eladion Taxiarches, που δηµιουργήθηκε το 2023  κατέκτησε φέτος Χρυσό βραβείο στον ιταλικό διαγωνισµό EVO IOOC και στο Βερολίνο ενώ απέσπασε και Αργυρή διάκριση στα βραβεία Olympia για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες.

Greek Highlands EVOO

Από την εταιρεία AlphaKivos

Ένα αλπικό ελαιόλαδο που παράγεται µε µηχανικές µεθόδους ψυχρής έκθλιψης στο οικογενειακό επισκέψιµο ελαιοτριβείο του Παναγιώτη Μακρή, το µοναδικό στο Νοµό Ευρυτανίας. Ο καρπός συλλέγεται από ορεινούς ελαιώνες έως και 750 µέτρα υψόµετρο, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα από τη µεγαλύτερη τεχνητή λίµνη της Ελλάδας, τη Λίµνη Κρεµαστών. Ένα ελαιόλαδο, δηµιούργηµα µίας από τις καθαρότερες περιοχές του κόσµου, της Ευρυτανίας. ∆ηµιουργοί ό Βασίλης Κωστόπουλος και ο Παναγιώτης Μακρής  που συνέδεσαν την αγάπη τους και τις γνώσεις τους, δηµιουργώντας την εταιρεία AlphaKivos, ώστε να δώσουν ταυτότητα και γαστρονοµικό ενδιαφέρον στα αλπικά προϊόντα που παράγουν τα Άγραφα και η Ευρυτανία.

Αετός Ιθάκη EVOO

Η σπάνια ποικιλία του Οδυσσέα

Ελαιόλαδα µε πολύπλοκο φρουτώδες µπουκέτο και θαλασσινή αύρα δίνει η σπάνια ποικιλία Θιακή, η οποία είναι εξαπλωµένη σε όλο το νησί της Ιθάκης ενώ καλλιεργείται στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Αυτά τα χαρακτηριστικά διακρίνονται και στην ετικέτα Αετός, που δηµιούργησαν δύο Βρετανοί, οι οποίοι το 2021 εγκαταστάθηκαν στο µικρό νησί του Ιονίου.

Διακριτική πικρή γεύση και πικάντικη αίσθηση μέτριας έντασης για το EVOO Αετός Ιθάκη

Ο Robin και η Sarah Peters στις απότοµες πεζούλες του βουνού «Αετός» ανακάλυψαν ξανά έναν αρχαίο ελαιώνα, που είχε εγκαταλειφθεί πριν από δεκαετίες από την οικογένεια του Robin και αφού πέρασαν πολύ χρόνο φροντίζοντας προσεκτικά τα δέντρα, προσφέρουν ένα υψηλής ποιότητας ψυχρής έκθλιψης, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται µόνο από ελιές ποικιλίας «Θιακό». Με αυτό το ελαιόλαδο, ελπίζουν να αποτίσουν φόρο τιµής στην Ιθάκη και στα ξεχωριστά ελαιόδεντρά της.

Medusa EVOO

Πηγή έµπνευσης η µυθική Γοργόνα

Από ελιές της ποικιλίας Κλωνάρα, το Medusa EVOO της Ρενάτας Σταυροπούλου κυκλοφορεί σε βαµµένες γυάλινες φιάλες και έχει τοποθετηθεί στα ράφια επιλεγµένων καταστηµάτων ανά την Ελλάδα, ενώ έχει καταφέρει στοχευµένες εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Maleas Estate Αγουρέλαιο

Αρµονική συνύπαρξη Μεγαρείτικης-Χαλκιδικής

Πλούσια αρώµατα και γευστική ισορροπία φρουτώδους, πικρού και πικάντικου, µε πλούσιο φαινολικό και αντιοξειδωτικό περιεχόµενο, χαρακτηρίζουν το Αγουρέλαιο της Maleas Estate, που προέρχεται από πράσινους καρπούς ελιάς, οι οποίοι συλλέγονται νωρίς τον Οκτώβριο. Η ελαιοποίηση και η τυποποίηση γίνονται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οικολογικής σχεδίασης και βιολογικής παραγωγής, που η οικογενειακή επιχείρηση Μαλέα, σήµερα στην τρίτη γενιά της, δηµιούργησε το 1997 στο ∆οξάτο ∆ράµας.

Askra EVOO

Πολλαπλές διακρίσεις µε το ντεµπούτο του

Mε έντονο το φρουτώδες, την πικάντικη επίγευση σε καλή ισορροπία και την αίσθηση του πικρού να µην επισκιάζει άλλες γεύσεις το Askra The Valley of Muses EVOO αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγµα ελαιοποίησης της Μεγαρίτικης ποικιλίας. ∆ηµιουργός του το Κτήµα Λυµπέρη µε τη νεότευκτη υπερσύγχρονη κάθετη µονάδα παραγωγής στην Άσκρη Βοιωτίας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ήδη από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας  η εν λόγω ετικέτα έχει κατακτήσει σηµαντικές διακρίσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ιστορία της Elasion Cretan Olive Oils ξεκινά το 1975, όταν ο Εµµανουήλ Μαλλιωτάκης, γεµάτος πάθος για τη γη του και την παράδοση της...

REPORTS

Παράλληλες πορείες που σπάνια τέμνονται φαίνεται πως τραβάνε τους πρώτους μήνες της φετινής εμπορική περιόδου αγοραστές και πωλητές στην αγορά ελαιολάδου, με την ονομαστική...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Η εμπειρία των τελευταίων ετών βεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού κλάδου στην Ελλάδα δεν αρκεί μια καλύτερη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...