Το SUSTAINOLIVE αποτελεί ένα διεθνές εγχείρημα για την πρόκριση καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων απέναντι σε σύγχρονα προβλήματα του ελαιοκομικού κλάδου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό απορρέουν από την απουσία βιώσιμων πρακτικών. Φαινόμενα όπως είναι η υποβάθμιση και η διάβρωση του εδάφους, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η μόλυνση του νερού, του αέρα και του εδάφους, εξετάζονται μέσα από την προοπτική οικολογικών και συνάμα κερδοφόρων λύσεων.
Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και στελεχώνεται από συντελεστές έξι διαφορετικών μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο). Η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού και των διαφόρων εκπροσώπων του ελαιοπαραγωγικού τομέα ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση καινοτόμων στρατηγικών βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις διεργασίες του project συμμετέχουν γεωπόνοι, αγρονόμοι, αγρότες, καθώς και εντομολόγοι, οικολόγοι εδάφους, βοτανολόγοι, οικοφυσιολόγοι, βιοχημικοί, τοπογράφοι, περιβαλλοντολόγοι, μηχανικοί, ιστορικοί και κοινωνιολόγοι. Το διεπιστημονικό αυτό δυναμικό προέρχεται από 8 πανεπιστήμια, 9 αγροτικούς συνεταιρισμούς, 4 ερευνητικά κέντρα καθώς και μία εταιρεία επικοινωνίας, από τις μεσογειακές χώρες που αναφέρθηκαν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο του SUSTAINOLIVE διατίθεται για τους ενδιαφερόμενους αγρότες δωρεάν εκμάθηση και ελεύθερη πρόσβαση σε πόρους πληροφόρησης, προκειμένου να υπάρξει εκτενής ενημέρωση για την σημασία της μετάβασης σε νέα μοντέλα καλλιέργειας. Τα μοντέλα αυτά υπόσχονται να εναρμονίσουν καλύτερα τις καλλιέργειες ελιάς με το φυσικό οικοσύστημα, ενώ ταυτόχρονα ενέχουν αρκετές προοπτικές κέρδους.
Στο πλαίσιο του βασικού σχεδιασμού έχει θεσπιστεί μια σειρά από μικρότερους στόχους, καθένας από τους οποίους συνιστά μία διαφορετική πτυχή των στρατηγικών βιωσιμότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται η μέριμνα για την κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την φροντίδα του καλλιεργούμενου εδάφους, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας των γεωργικών εκτάσεων με την ανάπτυξη ποωδών μεσογειακών φυτών, και την προώθηση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας που είναι οικονομικά και τεχνικά προσιτές.
Αναφέρονται συνολικά 46 πειραματικές καλλιέργειες στους χάρτες του SUSTAINOLIVE project, εκ των οποίων 6 βρίσκονται στην χώρα μας, 15 στην Πορτογαλία, 11 στην Ισπανία, 5 στην Ιταλία, 5 στην Τυνησία και 4 στο Μαρόκο.