του Γιάννη Πανάγου
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην Ελλάδα το ελαιόλαδο έχει κακοπέσει. Στην εγχώρια κατανάλωση ο ανώνυμος τενεκές του κάθε παραγωγού συνεχίζει να διατηρεί εξέχουσα θέση και την ίδια στιγμή, το εξαγωγικό εμπόριο κυριαρχείται από τις εξαγωγές όγκου, ανώνυμου ελαιολάδου, σε χύμα μορφή. Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να συστηθούν στη διεθνή αγορά και ειδικά από τα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής με τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο. Χωρίς να υποτιμάται η σημασία αυτών των προσπαθειών, το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν είναι αρκετές για να δώσουν σχήμα και μορφή στην ταυτότητα του ελληνικού extra παρθένου ελαιολάδου.
Η διεθνής καταναλωτική κοινότητα και τα δίκτυα που διαμορφώνουν την παγκόσμια ζήτηση, πολύ λίγα ξέρουν για το ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας και ακόμα λιγότερα για τις εταιρείες που το τυποποιούν και ετικέτες με τις οποίες αυτό συστήνεται.
Αντίθετα, όλοι ξέρουν την ισπανική Deoleo, η οποία, έχοντας εξαγοράσει πριν από μερικά χρόνια και τις ιταλικές Bertolli και Carapelli, διατηρεί τον πρώτο λόγο στην παγκόσμια αγορά.
Προφανώς δεν είναι εύκολο για κανέναν πλέον να κάνει το ίδιο και να φτάσει σ’ αυτά τα μεγέθη. Ωστόσο, αυτό που είναι απαραίτητο στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι, κάποια στιγμή, να μπορέσει κάποιο σχήμα, με πίστη στη φιλοσοφία του branding να προσελκύσει και να διαχειριστεί ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής extra παρθένου ελαιολάδου.
Μ’ αυτή την έννοια, έχει πολύ μεγάλη σημασία, αυτό που ξεκίνησε την τελευταία διετία με το σχήμα The Olive Legend Group, υπό τη στέγη του οποίου, έχουν βρει θέση τρεις επιχειρήσεις με αξιόλογη πορεία, όπως είναι οι Λατζιμάς, Lasitia και Olympian Green. Όμως κι εδώ, παρά την ισχυρή κεφαλαιουχική στήριξη που δύναται να προσφέρει το SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη, τίποτα δεν προμηνύεται εύκολο και όλα θα κριθούν στην πορεία.
Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η Deoleo έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες, ομογενοποιημένου σε αντίστοιχες κατηγορίες ελαιολάδου, από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Οι τελευταίοι, παραμένουν ισχυροί, καθοδηγούν με επιτυχία τους παραγωγούς, συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής της πρώτης ύλης και διαπραγματεύονται με επιτυχία τη διάθεση του προϊόντος στον φορέα που ξέρει καλύτερα απ’ όλους την τυποποίηση και το branding.
Όπως αναφέρθηκε από τον Κωσταντίνο Αντωνόπουλο, έναν εκ των εμπνευστών του The Olive Legend Group, η επιτυχία σ’ αυτή την υπόθεση έρχεται από τη δυνατότητα του σχήματος να αγοράζει τις περιόδους που η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται χαμηλά και να διαθέτει την παραγωγή όταν η ζήτηση αυξάνεται και η τιμή ανεβαίνει. Πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό στην Ελλάδα; Με ποιους συνεταιρισμούς να συνεργαστούν; Πώς να περιορίσουν τις μεγάλες εξαγωγές σε χύμα μορφή;
Το εξώφυλλο του Ελαίας Καρπός, που κυκλοφορεί
το Σάββατο 24 Ιανουαρίου μαζί με την Agrenda



























