Τόκιο, 7 Απριλίου 2023 – Το Organizing Committee of the Japan Olive Oil Prize, ανακοίνωσε κατά την τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, τους νικητές του Japan Olive Oil Prize (Joop) και του Joop Design Award.
Τα έλαια των φιναλίστ υποβλήθηκαν σε τυφλή δοκιμή, από την κριτική επιτροπή εννέα πιστοποιημένων διεθνών κριτών, υπό την επίβλεψη τριών αρχηγών – leader panel της επιτροπής: Κωνσταντίνος Λύρης (Ελλάδα), Antonio G. Lauro (Ιταλία), Miciyo Yamada (Ιαπωνία).
Η αυστηρή επιλογή ανακήρυξε τους νικητές στις κατηγορίες ΠΓΕ, ΠΟΠ , ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ , ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ , ΜΕΙΓΜΑ -BLEND και ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ. Ανάλογα με τη βαθμολογία που έλαβαν, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα βραβεύτηκαν με βραβεία Best in Class, Gold και Silver.
«Το JOOP, μετά από 11 χρόνια, έχει μια μεγάλη συμμετοχή διεθνών εταιρειών, μια εξαιρετική κριτική επιτροπή και, χάρη στην προσεκτική διαδικάσια, έχει γίνει ο κορυφαίος διαγωνισμός στην Ασία. Ένα λάδι που βραβεύεται σε αυτόν τον διαγωνισμό έχει καλές πιθανότητες να εισέλθει στην Iαπωνική αγορά, καθώς και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η σταθερότητα είναι σημαντική για τους παραγωγούς. Κάθε εταιρεία θα πρέπει να έχει 2 ή 3 σημαντικά βραβεία κάθε χρόνο για να διατηρήσει την αξιοπιστία της στην αγορά. Το Joop είναι σίγουρα ένας διαγωνισμός που ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Κωνσταντίνος Λύρης.
Στο πλαίσιο του JOOP τα 4 τελευταία χρόνια, ο διαγωνισμός JOOP Design Award βραβεύει παραγωγούς που έχουν διακριθεί στην επικοινωνία της ταυτότητας του προϊόντος τους μέσω του λογότυπου, της ετικέτας και του σχεδιασμού του μπουκαλιού. Επίσης, φέτος στον διαγωνισμό συμμετέχει μια κριτική επιτροπή διεθνούς φήμης δημιουργικών: Hasuike Makio (Ιαπωνία), Ashizawa Keiji (Ιαπωνία), Araki Kosuke (Ιαπωνία), Bret Recor (ΗΠΑ), Anselmo Tumpic (Κροατία), Giulio Iachetti (Ιταλία ), Yeşim Eröktem (Τουρκία), Prompong Hakk (Ταϊλάνδη).
«Το έργο μας δεν τελειώνει με την τελετή απονομής, αλλά συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέσω του συντονισμού προωθητικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας, συμμετοχής σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωσης ad hoc εκδηλώσεων που απευθύνονται σε εισαγωγείς, όπως Open Days, καθώς και αφιερωμένα master classes για την προώθηση της κουλτούρας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις πιο διάσημες σχολές μαγειρικής στην Ιαπωνία», σχολίασε ο David Fantoni, Γενικός Διευθυντής του Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία.
Οι νικητές του JOOP 2023
BEST OF COUNTRY
BEST OF ARGENTINA
Altos Limpios – Millan S.a
BEST OF CROATIA
Coratina – Z.o. Červar
BEST OF ISRAEL
Heart Notes Blend – Bvs Jerusalemoliveoil
BEST OF ITALY
Cenzino Ogliarola Del Bradano – Azienda Agricola Vincenzo Marvulli
BEST OF GREECE
Ootopia Organic Koroneiki Single Estate Iliokastro – Mb Eleon
BEST OF JORDAN
Maida Arbequina – Al Maida Agricultural
BEST OF PORTUGAL
Gallo Ancestral Extra Virgin Olive Oil – Gallo Worldwide
BEST OF SPAIN
Oro Bailen Picual – Aceites Oro Bailen Galgon 99 Slu
BEST OF TUNISIA
Parcelle 26 1ère Récolte – Parcelle 26 (hdmp)
BEST OF TURKEY
Oliva Malia Memecik – Malia Tarim Ltd
BEST OF USA
Olive Truck – Frantoio – Olive Truck
Special mention:
BEST OF CRETA
Terra Creta Organic Evoo – Melissa – kikuzaka Sa
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
Terraliva Fusion – Terraliva (Italy)
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
Fruttato Intenso – Oleificio Fam Sas (Italy)
Νικητές Joop Design Award 2023:
1. Midnight Picual – Tamir Farm (Israel)
2. Dia Elis – Elis Land (Greece)
3. Château D’estoublon Bouteillan – Sas Domaine D’estoublon (France)