Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η έκρηξη της ζήτησης για ελαιόλαδο διεθνώς και ο βηματισμός της Ελλάδας

Tο ζωηρό και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της διεθνούς καταναλωτικής κοινότητας για το ελαιόλαδο, δεν μπορεί παρά να είναι μια πολύ καλή είδηση.

Η έκρηξη της ζήτησης για ελαιόλαδο διεθνώς και ο βηματισμός της Ελλάδας

του Γιάννη Πανάγου

Εδώ και κάποια χρόνια, ο κόσμος ολόκληρος και ειδικά οι καταναλωτές των αναπτυγμένων χωρών, ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής δίαιτας και εντάσσουν όλο και πιο πολύ το ελαιόλαδο στην καθημερινή τους διατροφή.

Θα περίμενε κανείς ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και με το ελαιόλαδο στο επίκεντρο της πολιτιστικής της ταυτότητας, μόνο να κερδίσει θα είχε από αυτή την έκρηξη της ζήτησης για το ελαιόλαδο σε όλη την οικουμένη.

Δεν συνέβη, κι αυτό έχει να κάνει με το έλλειμμα στρατηγικής και οργάνωσης των προσπαθειών της χώρας προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Έτσι, την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη διαχείριση του ελαιοκάρπου με τρόπο που να κατοχυρώνει τις προδιαγραφές οι οποίες τίθενται.

Χρόνια τώρα η εσωτερική αγορά υπακούει στα κελεύσματα του ανώνυμου 16κιλου τενεκέ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χύμα μορφή για να βελτιώσει τα χαρμάνια χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία και να προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας υπεραξίας στους ανταγωνιστές.

Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά δείχνουν πάντως ότι η ελιά και το ελαιόλαδο είναι από τα λίγα αγροτικά προϊόντα που θα παραμείνουν στο προσκήνιο, καθώς διαθέτουν σαφές πλεονέκτημα και η ζήτησή τους βαίνει αυξανόμενη.

Παρά τις όποιες αδυναμίες η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα assets της αγροτικής παραγωγής. Ακόμα και τα πρώτα δείγματα από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνουν τη καλή συμπεριφορά του ελληνικού ελαιώνα και ειδικά των ντόπιων ποικιλιών στις όλο και δυσκολότερες κλιματικές συνθήκες. Ο ελληνικός ελαιώνας μπορεί να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς για την παγκόσμια παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου και να δώσει ισχυρά σήματα με διεθνή αναγνώριση. Αρκεί να μπει σε τάξη η αλυσίδα αξίας, να σταματήσει η ευκαιριακή αναζήτηση των «εύκολων εξαγωγών» μεγάλου όγκου και χαμηλής υπεραξίας και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι προσπάθειες που στηρίζουν το τυποποιημένο προϊόν ταυτότητας.

Το εξώφυλλο του The Top 50 Ελαίας Καρπός που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Νοεμβρίου

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO, με στόχο να ενθαρρύνει την...

REPORTS

Διαμορφώνεται σταδιακά η σύσταση της εγχώριας προσφοράς στο ελαιόλαδο, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει Μεσσηνία και Ηλεία να «τρέχουν» να προλάβουν κάποια σποραδικά...

Food Insider

Μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 46% στον όγκο των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις...

REPORTS

Επίσημη διαβεβαίωση πως ο προαιρετικός μηχανισμός απόσυρσης πρώτης ύλης δεν θα μπει σε λειτουργία για τη φετινή εμπορική περίοδο στην αγορά ελαιολάδου έδωσε στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...