Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H πεμπτουσία της ελληνικής γαστρονομίας, στους µικροπαραγωγούς κρύβεται η δύναµη στο ελαιόλαδο

Η Olive Groves Archetypon ιδρύθηκε από την Ελίνα Πούλου, αρχιτέκτονα µηχανικό και ελαιοπαραγωγό από τη Μεσσηνία, µε αντικείµενο τη διάθεση premium ελαιολάδου από τον ελληνικό παραδοσιακό ελαιώνα.

Το Archetypon Premium Extra Virgin Olive Oil είναι το πρώτο προϊόν µε το οποίο επιχειρεί στο χώρο της εµπορίας, συσκευάζοντας, για πρώτη φορά φέτος, την οικογενειακή παραγωγή. Το 2022, συµµετείχε σε τέσσερις από τους πλέον καταξιωµένους διεθνείς διαγωνισµούς, από όπου απέσπασε τις ανώτερες των διακρίσεων, µε αποτέλεσµα να συµπεριληφθεί στη λίστα µε τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσµου.

Υψηλά φαινολικό Καλαµάτα ΠΟΠ ελαιόλαδο

Πρόκειται για ένα υψηλά φαινολικό, Καλαµάτα ΠΟΠ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που χαρακτηρίζεται από το λαµπερό πράσινο χρώµα του και τη γευστική του ισορροπία φρουτώδους, πικρού και πικάντικου. Στο αρωµατικό του προφίλ κυριαρχούν οι νότες από φρέσκο καρπό, φρεσκοκοµµένο χορτάρι, λουλούδια και φρέσκα βότανα.

«Η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι µια παράδοση πολλών γενεών στην οικογένειά µας, όπως άλλωστε συµβαίνει στην πλειονότητα των ανθρώπων µε καταγωγή από τη Μεσσηνία. Η βράβευση του Archetypon, θεωρούµε ότι είναι ένα µικρό δείγµα της υπεροχής των µικρών καλλιεργειών του τόπου µας και εν τέλει των δυνατοτήτων του συνόλου της ελληνικής ελαιοπαραγωγής» σηµειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Πούλου και συνεχίζει: «Τα εδαφοκλιµατικά χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης πατρίδας µας, των Φιλιατρών, αποτελούν άριστες συνθήκες για τις αγροτικές καλλιέργειες και δη για την ποιότητα του παραγόµενου ελαιολάδου. Καθοριστικό βεβαίως ρόλο σε αυτό παίζει ο κόπος των µικροκαλλιεργητών µας, η εξατοµικευµένη φροντίδα και η αγάπη µε την οποία περιβάλλουν τη γη τους. Οι δυνατότητες του τόπου µας φαίνεται να είναι απεριόριστες στο χώρο των premium αγροδιατροφικών προϊόντων που σε συνδυασµό µε τον αγροτουρισµό, µπορούν να αποτελέσουν τη βάση της οικονοµίας της υπαίθρου µας.

Σε κάθε περίπτωση, η εξαιρετικά απαιτητική πλέον διεθνής αγορά επιβάλλει διαρκή επιµόρφωση σε θέµατα ορθών πρακτικών καλλιέργειας, ελαιοποίησης και αποθήκευσης, καθώς επίσης, πιστοποίηση της ποιότητας και των µεθόδων που ακολουθούνται» τονίζει η ίδια.

Η εκπαίδευση του καταναλωτή

Σύµφωνα µε τη δηµιουργό του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Archetypon, «είναι αναγκαία η εκπαίδευση του καταναλωτή στο ποιοτικό ελαιόλαδο αλλά και η ευαισθητοποίησή του στη στήριξη του δίκαιου εµπορίου ως δείγµα καταναλωτικού πολιτισµού. Η διατήρηση της γης στα χέρια των µικροκαλλιεργητών έχει τεράστια κοινωνική, οικονοµική και πολιτισµική σηµασία για τον τόπο µας, ενώ παράλληλα συµβάλλει στην παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, µοναδικής διατροφικής αξίας».

Στο σπίτι του Archetypon

Mια µικρή boutique ελαιολάδου στο κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί το «σπίτι» του Archetypon, προκειµένου οι άνθρωποι της εταιρείας να ταξιδέψουν τον καταναλωτή στον ελληνικό Νότο και να τον µυήσουν στον µαγικό κόσµο του premium ελαιολάδου. Στα µελλοντικά σχέδια είναι η µετατροπή της οικογενειακής οικίας σε αγροτουριστική µονάδα και χώρο ελαιοκοµικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα, οι άνθρωποι του Archetypon οραµατίζονται τη διοργάνωση ενός ετήσιου τοπικού Φεστιβάλ Ελαιολάδου, µε σκοπό την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στην περιοχή και την ενίσχυση του brand name του ελληνικού ελαιολάδου.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.