Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έως 1.300.000 τόνους η ισπανική σοδειά ελαιολάδου λένε οι κοοπερατίβες, δεν αποκλείονται ελλείψεις

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και παντελής έλλειψη βροχοπτώσεων χαρακτηρίζουν τις καιρικές συνθήκες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, δικαιολογώντας περαιτέρω μείωση των εκτιμώμενων ποσοτήτων κατά 100.000 περίπου τόνους.

Οι ισπανικές συνεταιριστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι, εάν η ξηρασία συνεχιστεί, η συγκομιδή δεν θα υπερβεί τις 1.300.000 τόνους, αριθμός χαμηλότερος από την εκτιμώμενη παραγωγική ικανότητα του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (1.415.000 τόνους).

Όπως εξηγούν, «η κλιματική αλλαγή προκαλεί την ουσιαστική εξάλειψη του φθινοπώρου όπως τον γνωρίζαμε. Αν και η ελιά είναι μια καλλιέργεια ανθεκτική στα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, απαιτεί ένα βροχερό φθινόπωρο με πτώση των θερμοκρασιών για να ολοκληρώσει σωστά τις διαδικασίες βλάστησης και λιπογένεσης, οι οποίες είναι απαραίτητες για το σχηματισμό των καρπών και του ελαίου».

Σύμφωνα με τις κοοπερατίβες, η μείωση της παραγωγής επιδεινώνεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και την αστάθεια των τιμών, «που προκαλούν πλήρη απώλεια κερδοφορίας, ειδικά στις ξηρικές εκμεταλλεύσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, οι Αγροδιατροφικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Ισπανίας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εγκατάλειψης αυτών των περιοχών παραγωγής, εάν δεν υιοθετηθούν αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης των υδάτων και στήριξης των επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των ελαιώνων.

Τα τα χαμηλά τελικά αποθέματα για την περίοδο 2024/25, που εκτιμώνται σε περίπου 290.000 τόνους, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής, «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις στην αγορά. Ο συνδυασμός της χαμηλότερης παραγωγής με τη σταθερή ζήτηση —πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους στις εξαγωγές και 500.000 τόνους στην εγχώρια αγορά— δημιουργεί ένα πολύ οριακό σενάριο ισορροπίας για τους επόμενους μήνες».

Ολόκληρη η σχετική επίσημη αναφορά είναι διαθέσιμη εδώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Tο ζωηρό και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της διεθνούς καταναλωτικής κοινότητας για το ελαιόλαδο, δεν μπορεί παρά να είναι μια πολύ καλή είδηση.

Food Insider

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO, με στόχο να ενθαρρύνει την...

REPORTS

Διαμορφώνεται σταδιακά η σύσταση της εγχώριας προσφοράς στο ελαιόλαδο, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει Μεσσηνία και Ηλεία να «τρέχουν» να προλάβουν κάποια σποραδικά...

Food Insider

Μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 46% στον όγκο των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...