Η εικόνα του καρπού είναι καλή, παρά τις αυξηµένες υγρασίες -ιδίως στη Πελοπόννησο, – και η ποιότητα εξαιρετική, σύµφωνα µε τους παραγωγούς. Το µέτριο δέσιµο και η ξηροθερµία του καλοκαιριού πάντως θα στερήσουν ένα 20% της εκτιµώµενης παραγωγής, οδηγώντας σε βάθος χρόνου σε συνθήκες ήπιου αν και διαχειρίσιµου ελλείµµατος.
Για την ώρα, βγήκαν οι πρώτοι τιµοκατάλογοι της νέας σεζόν, µε τις τιµές να ξεκινούν από το 1,70 ευρώ στο 200άρι, επίπεδο το οποίο αντανακλά και το µέσο όρο στη «σκάλα». Πολλοί παραγωγοί, πάντως, έχουν ακόµα µεγαλόκαρπα αποθέµατα «µέσα» από την περσινή σεζόν, τα οποία φεύγουν σκούπα σε τιµές αρκετά πάνω από τα 2,00 ευρώ. Όπως και να ‘χει, η νέα παραγωγή αποθηκεύεται και διατίθεται κατά κανόνα από το επόµενο έτος.
Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία της ανακοίνωση για την πορεία της φετινής χρονιάς, η Διεπαγγελματική ΔΟΕΠΕΛ, ανέφερε πως όσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας “Καλαμών”/“Καλαμάτα”, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ελαφρώς μειωμένη παραγωγή σε σύγκριση με την περσινή. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου τεμαχισμού, δεν αναμένεται να υπάρξει προϊόν προς απόσυρση (ελαιοποίηση), με αποτέλεσμα υπό κανονικές συνθήκες το σύνολο σχεδόν της παραγωγής να κατευθυνθεί στην επιτραπέζια χρήση καλύπτοντας τις ανάγκες κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.


























