Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα Olympia Awards Health & Nutrition δίνουν φέτος ραντεβού για τις 15 Ιουνίου

Τα βραβεία «Olympia Awards Health & Nutrition 2023», που διοργανώνονται από το World Olive Center for Health, πραγματοποιούνται για πρώτη φορά φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ίδρυση του παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία στην Ελλάδα

Η ιδέα της ίδρυσης του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία επνεύστηκε από την Δρ. Ελένη Μέλλιου η οποία όπως ανακοίνωσε στην ομιλία της στην παλαιά Βουλή στην εκδήλωση των «Olympia Awards Health and Nutrition 2017» το Κέντρο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποσκοπεί στο να παρέχει πιστοποίηση για τα ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, εκπαίδευση των παραγωγών και στοχευμένη έρευνα στην ανάδειξη των υγειοπροστατευτικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων όλων των προϊόντων της ελιάς, με τελικό στόχο την αύξηση της οικονομικής τους αξίας. Η δημιουργία του Κέντρου είχε προβλεφθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED «ARISTOIL».

Στη μεγαλόπνοη και εξαιρετικά καινοτόμο προσπάθεια της ίδρυσης του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την υγεία συμπαρατάχθηκαν δυο σπουδαίοι Έλληνες της διασποράς, ο καθηγητής Διομήδης Λογοθέτης από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης ο οποίος είναι και ένας από τα πέντε ιδρυτικά μέλη του κέντρου και ο καθηγητής Stephanos Kales από την Ιατρική σχολή του Harvard ο οποίος είναι και Επίτιμο μέλος του Κέντρου.

Τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς είναι:

Πρόεδρος: Δρ. Ελένη Μέλλιου – Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Αντιπρόεδρος: Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Μπαλτόπουλος Ιατρός, Τμήμα Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

Γενικός Γραμματέας: Αν. Καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ.
Καθηγητής Διομήδης Λογοθέτης -Πανεπιστήμιο Northeastern Βοστώνη
Αν. Καθηγήτρια Μαρία Νικολαντωνάκη Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας, Dijon.

Επίσης, στα Επίτιμα μέλη του Κέντρου, ανήκει o φιλέλληνας και διευθυντής του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια, Dan Flynn.

Όλοι αυτοί, με τη βοήθεια εκατοντάδων παραγωγών και τυποποιητών ελαιολάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που άμεσα δήλωσαν την υποστήριξη τους, έβαλαν τα θεμέλια για μια διεθνή προσπάθεια που θα έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελαιολάδου.

Το λογότυπο του World Olive Center for Health

Το λογότυπο του World Olive Center for Health, το οποίο εμπνεύστηκε η Δρ. Ελένη Μέλλιου και τελειοποίησε και ευγενικά προσέφερε στο Κέντρο ο κ. Κρινίτσας, συμβολίζει τα εξής:

To λογότυπο αποτελείται από μια αρχαία ελιά που συμβολίζει ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε αυτό το δέντρο, όμως αντί για φύλλα η ελιά έχει «τροχιακά» και αντί για ηλεκτρόνια τα τροχιακά έχουν ελιές κάτι δηλαδή σαν το «άτομο» κατά τον χημικό όρο. Αυτό γιατί λέγεται ότι ο Δημόκριτος πατέρας της χημείας εμπνεύστηκε την έννοια του «ατόμου» και κατά επέκταση την έννοια του «μορίου» από την ελιά. Στα αρχαία χρόνια την ιερή ελιά την έλεγαν «Μορία» και όταν ήθελαν να φυτέψουν μία νέα ελιά έκοβαν τις «μορίες» κλαδάκια που τα εμβολίαζαν και τα νέα δεντράκια διατηρούσαν τις ιδιότητες του αρχικού δέντρου.

Είναι πράγματι συγκινητικό το γεγονός ότι από αυτήν την χώρα δημιουργήθηκαν οι πιο μεγάλες ιδέες και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο όπως Δημοκρατία-Περικλής, η βασική θεωρία της χημείας (άτομο-μόριο)-Δημόκριτος, θεωρήματα γεωμετρίας-Πυθαγόρας, Φυσικής-Αρχιμήδης αλλά και μεγάλες φιλοσοφικές ιδέες όπως αυτές που συνέλαβαν ο Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης και τόσοι άλλοι σπουδαίοι.

Το μήνυμα του World Olive Center for Health είναι ότι αυτή η χώρα που λέγεται Ελλάδα μπορεί ακόμα και καινοτομεί και μπορεί να διαδώσει νέες ιδέες παγκοσμίως. Κατά πολύ απλοϊκό τρόπο λοιπόν για να συνεχίσουμε με το συμβολισμό του λογότυπου, η μέθοδος NMR χρησιμοποιεί τις ιδιότητες των ατόμων – ηλεκτρονίων (τροχιακά) που υπάρχει στο πάνω μέρος του δέντρου- λογότυπου για να αναλύσει με την υψηλότερη ταχύτητα και ακρίβεια ένα δείγμα ελαιολάδου.

Το μη κερδοσκοπικό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς έχει ως κύριο στόχο τα χρήματα που θα αποκτήσει, είτε από υπηρεσίες είτε από δωρεές, να τα επανεπενδύσει στην έρευνα και την προώθηση του ελαιολάδου, ώστε να συμβάλλει με τον τρόπο του στην οικονομική και πνευματική αναγέννηση της χώρας.

Πνύκα- συμβολική υιοθεσία ελιάς

Και όμως είναι αληθινό! Τελικά η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα για σχεδόν μια επταετία κατάφερε να κινητοποιήσει δυνάμεις που επί χρόνια ήταν σε λήθαργο και να τις φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο της καινοτομίας.

Όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί αναλυτές από την αρχή της κρίσης έλεγαν ότι αυτή η αρνητική κατάσταση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την γέννηση μεγάλων αλλαγών, που, όμως, όπως είναι λογικό, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να επωαστούν μέχρι να έρθει η στιγμή να βγουν στην πρωτοπορία.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι από τη φύση της προικισμένη με μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχουν πολύ αρχαίες ρίζες και τα οποία, όμως, η αδιαφορία των περασμένων δεκαετιών είχε καταφέρει κυριολεκτικά να τα αδρανοποιήσει.

Ένα από τα σημαντικότερα είναι οι πανάρχαιες ποικιλίες ελιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι οποίες τελικά αποδεικνύεται από τη σύγχρονη επιστήμη ότι αποτελούν την καλύτερη πηγή παγκοσμίως για την παραγωγή ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά και κυρίως λόγω της ικανότητας τους να παράγουν ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη, μια ουσία στην οποία έχει αποδοθεί πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία.

Αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες παραγωγούς ελαιολάδου, που αποκαλύφθηκε μετά από μακροχρόνιες έρευνες, έδωσε την αφορμή και τη δύναμη σε δυο Έλληνες επιστήμονες, την Δρ. Ελένη Μέλλιου και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη από το πανεπιστήμιο Αθηνών, να ιδρύσουν στην Ελλάδα το μη κερδοσκοπικό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία- World Olive Center for Ηealth (WOCH).

H ίδρυσή του ανακοινώθηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση στην κατάμεστη Παλαιά Βουλή στις 11 Μαϊου 2017, με την ευκαιρία της απονομής των διεθνών βραβείων Olympia Ηealth & Νutrition Αwards, παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το 2017, με περισσότερες από 800 συμμετοχές από 7 χώρες τα βραβεία αυτά, γνωστά ως «Ολυμπιακοί αγώνες ελαιολάδου» εξελίσσονται στον μεγαλύτερο διαγωνισμό διεθνώς, ο οποίος όμως βασίζεται στο κριτήριο της προστασίας της υγείας και όχι μόνο στη γεύση, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Το πρωί της ίδιας μέρας η δημιουργία του Κέντρου επισφραγίστηκε συμβολικά με την υιοθεσία μιας Ελιάς στον χώρο της Πνύκας, στον χώρο που γεννήθηκε η δύναμη της αρχαίας Ελλάδας. Η ελιά εμβολιάστηκε από τον Παπά-Γιώργη από την Μητρόπολη Μεσογαίας με την ποικιλία Ολύμπια που συναντάται στην αρχαία Ολυμπία. Η Ποικιλία Ολύμπια ανακαλύφθηκε πρόσφατα το 2016 από την Δρ. Ελένη Μέλλιου και τον Αν. Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.
Η υιοθεσία και ο εμβολιασμός της Ελιάς στην Πνύκα ήθελε να συμβολίσει την επανάσταση που έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα στον κλάδο του ελαιολάδου και επεκτείνεται, πλέον, δυναμικά σε όλον τον κόσμο.

Η συμβολική αυτή υιοθεσία έγινε παρουσία του Dan Flynn διευθυντή του κέντρου Ελιάς του πανεπιστημίου Davis της California και του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία κ. Γιώργου Δαυίδ. Επίσης, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξη κ.Κόκκαλης, ο καθηγητής Διομήδης Λογοθέτης από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, ο καθηγητής Στέφανος Kales από το Πανεπιστήμιο του Harvard, ο Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης Διευθυντής της Εύξεινης Πόλης, καθώς και πλήθος παραγωγών και ερευνητών σε θέματα που αφορούν την ελιά.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.