ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το βιολογικό ελαιόλαδο υψηλών πολυφαινολών λάδι βιώσας (Ladi Biosas), που παράγεται στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας, άγγιξε το απόλυτο στις βαθμολογίες του διεθνούς πάνελ γευσιγνωστών ελαιολάδου (panel leaders) στον Διεθνή Διαγωνισμό Τροφίμων που διεξήχθει στο Ντουμπάι, όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου. Ξεπερνώντας τις χρυσές βραβεύσεις, κατέληξε στην υψηλότερη δυνατή ποιοτική διάκριση, που είναι το Πλατινένιο βραβείο.
Το Ντουμπάι, πλέον, πέρα από τον υψηλότερο ουρανοξύστη (Burj Khalifa) -με 124 ορόφους-, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο -70,5 εκατ. διεθνείς επιβάτες πέρυσι- διαθέτει στην αγορά του και το υψηλότερα βραβευμένο ελαιόλαδο με ελληνική καταγωγή (Ladi Biosas).
Η πορεία προς την κορυφή, όμως, δεν είναι απρόσωπη, αλλά αποτυπώνεται σε ανθρώπους από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία και την Ιταλία, που ενίσχυσαν την ομάδα ελαιοσυγκομιδής του λάδι βιώσας τον Νοέμβριο του 2022. Όρος εκ των ων ουκ άνευ για το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα, ενώ, με δεδομένες τις ιδιαίτερες δυσκολίες σ’ όλα τα στάδια παραγωγής της ελαιοκομικής περιόδου που παρήλθε (2022-2023), καθιστούν το γεγονός αυτό ρωγμή στον χρόνο.
Διανύοντας τον 12 χρόνο πορείας, το λάδι βιώσας με την εμπειρία των βραβεύσεων του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης, του Καναδά και του Άμστερνταμ αλλάζει, πλέον, ήπειρο με αρωγούς πάντα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέρνας Μεσσηνίας, αλλά, βέβαια, χωρίς την προσωπικότητα του χημικού Νικόλα Κουτσούκου (Σχολείο ελιάς και ελαιολάδου Καλαμάτας kaloos.com) δύσκολα θα επικυρωνόταν η ιδιαιτερότητά μας με βραβεύσεις.