της Μαρίας Γιουρουκέλη
Στόχος του έργου, που έχει εξασφαλίσει χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα «Interreg» είναι το παραδοσιακό ελαιοτριβείο το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο µνηµείο από το 2000, να αναβιώσει και να καταστεί επισκέψιµο για το κοινό, προκειµένου να το γνωρίσουν. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, το συγκεκριµένο ελαιοτριβείο αποτελεί µέρος ενός µεγαλύτερου συγκροτήµατος του ύστερου 18ου αιώνα, µε επεµβάσεις στον 19ο και 20ο αιώνα. Το ίδιο το κτίσµα του ελαιοτριβείου, που λειτουργούσε έως και τα µέσα του 20ου αιώνα, αποτελείται από δυο τµήµατα που χωρίζονται µεταξύ τους µε µια µικρή αυλή.
Ο ανάδοχος καλείται να προσκοµίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να προχωρήσει η υπογραφή της σύµβασης και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Το ελαιοτριβείο των Αρµένων βρίσκεται στην «καρδιά» του παραδοσιακού οικισµού των Αρµένων και αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της περιοχής. Ο δήµος Ρεθύµνου έχει ήδη προχωρήσει σε ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου και αναµένει τη χρηµατοδότηση προκειµένου να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης του κτίσµατος όπου είναι ετοιµόρροπο.
Ο ενιαίος µονώροφος χώρος του ελαιοτριβείου αποτελεί χώρο κίνησης και χωρίζεται σε τµήµα παραγωγής λαδιού και τµήµα ενηµέρωσης µε χώρο σεµιναρίων, διαδραστική οθόνη και infokiosks. Στον τοίχο υπάρχουν εσοχές, όπου τοποθετούνται σκεύη που συνδέονται µε ό,τι αφορά την ελιά και το λάδι στο πέρασµα των χρόνων, στις οποίες προβάλλεται video wall και φωτογραφικό υλικό.
Σηµειώνεται ότι µε βάση τη µελέτη που έχει γίνει στον χώρο, θα υπάρχουν και γιγαντοοθόνες στις οποίες θα προβάλλεται ο παραδοσιακός τρόπος άλεσης της ελιάς, όπου το βασικό εργαλείο του ελαιοτριβείου των Αρµένων ήταν η µυλόπετρα.