Επικεφαλής του προγράμματος είναι η ισπανική Andaltec, και ο σχεδιασμός του προέκυψε από την ανάγκη της κατάλληλης εκμετάλλευσης των υποπροϊόντων των ελαιώνων. Μπορεί να είναι γνωστό ότι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων χρήζουν κατάλληλης διαχείρισης διότι όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον συνιστούν ρύπους, λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι τα υπολείμματα του κλαδέματος επίσης εγείρουν περιβαλλοντικά θέματα. Βασικός λόγος είναι ότι η πλειονότητα των κλαδευμένων μερών της ελιάς προορίζονται για καύση, κάτι το οποίο οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Life CompOlive εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του οποίου υπάρχει μέριμνα για την μείωση των τοξικών ρύπων, επαναξιοποίηση των φυσικών πόρων και την παρασκευή βιοσυνθετικών υλικών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1.818.362€, με την ΕΕ να καλύπτει τα 946.826€, όπως αναφέρεται στο σχετικό φύλλο της Κομισιόν.
Βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι η αντιμετώπιση της ξυλείας των ελαιώνων ως ένα υλικό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η κατασκευή οικιακών αστικών επίπλων, είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου. Οι εν λόγω εφαρμογές μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε κατά κόρον αξιοποίηση του πλεονάζοντος ξύλου και να συνδυάσουν την ενίσχυση των βιομηχανικών υλικών με την αποδέσμευση ύλης που διαφορετικά θα μπορούσε να αποδειχθεί ρυπογόνος.
Οι ιδέες αυτές παρουσιάστηκαν προ ημερών από τον Juan Pablo Ferrer, ερευνητή της Andaltec σε μία ψηφιακή παρουσίαση στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Ecocity 2022, και συγκεκριμένα στον τομέα «Βιοσυνθετικά υλικά και προϊόντα, ενέργεια και τρόφιμα». Η οικολογική διαχείριση των υπολειμμάτων του κλαδέματος για την παρασκευή υλικών χρήσιμων τόσο στην κατασκευή επίπλων, όσο και στην βιομηχανία αυτοκινήτων, συνιστά ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να δώσει πρόσθετες διαστάσεις στην αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου.
Το πρόγραμμα αυτό είναι τετραετούς διάρκειας, και ήδη «τρέχει» από την 01 Ιουλίου του 2019, με ημερομηνία ολοκλήρωσης του την 30ή Απριλίου 2023. Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται ο περιορισμός της χρήσης πλαστικών κατά 40 τόννους τον χρόνο στους βιομηχανικούς τομείς επιπλοποιίας και αυτοκινητοβιομηχανίας, με την παράλληλή αντικατάστασή τους από βιώσιμα-ανακυκλώσιμα υλικά όπως οι ίνες ξύλου, σε συνάρτηση με την αξιοποίηση 21 τόννων κλαδευμένης ύλης ετησίως μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ.