Φορείς της «Κρητών Ένωσις» αγόρασαν 11 “εξαιρετικά παρθένα” ελαιόλαδα από τα ράφια των σούπερμάρκετ, με σκοπό να τα αναλύσουν στο εργαστήριο για να επαληθεύσουν την πραγματική τους ποιότητα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελαιολάδων που ελέγχθηκαν (9 από τα 11), δεν ήταν στην πραγματικότητα εξαιρετικά παρθένα· 8 εξ αυτών ήταν της κατηγορίας του παρθένου και ένα ήταν λαμπάντε, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι καταναλωτές δίνουν σε αρκετές περιπτώσεις παραπάνω χρήματα για ένα επίπεδο ποιότητας το οποίο δεν ισχύει.
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δείγματα δηλώνουν δήθεν χαμηλές οξύτητες και κατ’ εξοχήν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να πλασαριστούν ως ανώτατης ποιότητας, εγείρει ανησυχίες σε πανκρητικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο για την αγορά ελαιολάδου. Πολύ σημαντική κρίνεται η προστασία της φήμης ενός προϊόντος όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι παραδοσιακά σημαντικό για το εθνικό κεφάλαιο και υπονομεύεται από τέτοια περιστατικά απάτης.
Υπενθυμίζεται ότι η «Κρητών Ένωσις» είναι ένας νεοσύστατος φορέας, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποστολή να επιβλέπει την εμπορική αναβάθμιση του κρητικού ελαιολάδου, και απώτερο στόχο να προωθείται το ποιοτικό ελαιόλαδο της Κρήτης υπό μία ενιαία ετικέτα. Εκπρόσωποι του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα επισήμαναν ότι μετά τις νέες αποκαλύψεις, και ελλείψει ενός επαρκούς κρατικού μηχανισμού ανάλογων ελέγχων, τέτοιες δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται τακτικά από την «Κρητών Ένωσις».
Η ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών, η ευρύτερη ενημέρωση για τις περιπτώσεις απάτης, και οι καταγγελίες στον ΕΦΕΤ όσων ενεργούν εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υπεραξία του προϊόντος και την εμπορική αναβάθμιση των κρητικών και άλλων ελληνικών ελαιολάδων.