Στο πλαίσιο συνεργασίας αρχών της χώρας με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε μια διάγνωση της παρούσας κατάστασης των γεωργιανών ελαιώνων, καθώς και των προοπτικών ανάπτυξής τους στο άμεσο μέλλον· Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία αποτελεί μέλος του IOC πλέον από το 2019, και συμπεριλαμβάνεται στις ανερχόμενες δυνάμεις του κλάδου.
Οι επισκοπήσεις του ελαιοκομικού τομέα της Γεωργίας έγιναν αρχικά από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, το οποίο επισκέφθηκε διάφορες ελαιοκομικές υποδομές της χώρας όπως ελαιώνες, εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και εκτάσεις που προορίζονται για την φύτευση ελαιώνων στο άμεσο μέλλον.
Στην συνέχεια, εκπρόσωποι του IOC μετείχαν σε συζητήσεις με φορείς του γεωργιανού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τους κύριους περιοριστικούς παράγοντες που υπάρχουν αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τομέα. Έπειτα από την πρώτη φάση ανάλυσης των δεδομένων αυτών, ακολούθησαν επιπλέον διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών, παρουσιάστηκε η τελική έκθεση των τεχνικών αναλύσεων του κλιμακίου του IOC, η οποία περιλάμβανε σαφή σχέδια για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού κλάδου στην Γεωργία· Οι εν λόγω προτάσεις κοινοποιήθηκαν σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, κάτι το οποίο σηματοδότησε την έναρξη προχωρημένων συζητήσεων για την είσοδο του τομέα στην νέα φάση ανάπτυξης.
Οι εκμεταλλεύσεις ελιάς της Γεωργίας βρίσκονται ως επί το πλείστον στα νοτιοδυτικά της χώρας. Προς το παρόν, οι παραγόμενες ποσότητες αντιστοιχούν σε 900 τόννους ελαιολάδου και 500 τόννους επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι ικανοποιούν μέρος της εγχώριας κατανάλωσης. Όσον αφορά το μέγεθος και το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων υπάρχουν 2500 εκτάρια ελαιοκαλλιεργειών, 40% των οποίων είναι πυκνής φύτευσης και το υπόλοιπο 60% υπέρπυκνης. Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η Γεωργία έχει ήδη δώσει έμφαση στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής σε όρους ποσότητας από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξής της στην ελαιοκομία, επιλέγοντας είδη καλλιεργειών που εγγυώνται αυξημένη σοδειά.
Αυτό δεν προξενεί τόση εντύπωση, καθώς πολλές αναπτυσσόμενες χώρες του ελαιοκομικού τομέα επενδύουν πλέον σε μοντέρνες κυρίως καλλιέργειες, με σχετικά παραδείγματα την Κροατία, την Αυστραλία, αλλά και μεγαλύτερες, όπως η Πορτογαλία και η Τυνησία.
