H σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι το επιμελές κλάδεμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την μακροπρόθεσμη υγεία των ελαιοδέντρων, και οδηγεί σε μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων: Όταν συνοδεύεται από παράλληλη μέριμνα για την σωστή λίπανση και την άρδευση των ελαιώνων, βοηθάει στον περιορισμό της παρενιαυτοφορίας, ενός φαινομένου υπεύθυνου για την μείωση της παραγωγής των ελαιοδέντρων, το οποίο δεν αποδίδεται σε ξεκάθαρα παθολογικά ή κλιματολογικά αίτια. Κυρίως όμως, συμβάλλει στην καλύτερη προστασία των ελαιώνων από ασθένειες αλλά και από φυσικούς εχθρούς όπως πχ τα ξυλοφάγα έντομα, κατά την ερχόμενη βλαστική περίοδο.
Όσον αφορά την σωστή περίοδο του κλαδέματος ελιάς, κατά κανόνα πρέπει να γίνεται τον χειμώνα, μετά την συγκομιδή, και πριν την έναρξη της βλάστησης των ελαιοδέντρων. Ωστόσο, σε μέρη στα οποία υπάρχει κίνδυνος μεγάλου ψύχους, το κλάδεμα πρέπει να γίνεται λίγο αργότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε παγετούς που εκδηλώνονται κατά τις αρχές Μαρτίου.
Σημειώνεται επίσης ότι κατά κύριο λόγο, το κλάδεμα διακρίνεται σε τρία είδη: Κλάδεμα καρποφορίας, κλάδεμα διαμόρφωσης και κλάδεμα ανανέωσης. Το πρώτο αφορά την κλασσική περίπτωση κλαδέματος σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την οποία αραιώνονται οι βλαστοί στους βραχίονες των δέντρων, αφαιρούνται οι πολύ ζωηροί βλαστοί και «ανοίγει» το κέντρο της κόμης, με γνώμονα την ενίσχυση της καρποφορίας. Τα άλλα δύο είδη γίνονται ανάλογα με το είδος των ελαιώνων, με το κλάδεμα διαμόρφωσης να ενδείκνυται για μικρής ηλικίας ελαιόδεντρα, προκειμένου να αποκτήσουν το επιθυμητό σχήμα και να μπουν πιο γρήγορα στο στάδιο της καρποφορίας, ενώ το κλάδεμα ανανέωσης προβλέπεται για ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας καθώς και για ελαιοκαλλιέργειες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης: Βάσει αυτού, γίνονται μεγάλες τομές στις διακλαδώσεις των βασικών βραχιόνων, προκειμένου να ανανεωθεί η κόμη των δέντρων.
Στην περίπτωση στελεχών που έχουν προσβληθεί από την λεγόμενη φυματίωση της ελιάς, συνιστάται ένα αυστηρό κλάδεμα, αλλά και η ασφαλής απομάκρυνση των προϊόντων κλαδέματος από τον ελαιώνα, προκειμένου να αφαιρεθούν τα μολυσμένα μέρη του φυτού, και να αποφευχθεί η διασπορά του βακτηρίου σε γειτονικά δέντρα. Επιπροσθέτως, μετά το κλάδεμα, σε περιπτώσεις δέντρων που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια ή/και έχουν χτυπηθεί από παγετό, ενδείκνυται η εφαρμογή χαλκούχου σκευάσματος, όπως και η επάλειψη των τομών κλαδέματος με ειδικά επουλωτικά πληγών, για την προφύλαξη από το εν λόγω βακτήριο.
Τέλος, αναφέρεται επίσης ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ψεκασμοί σε συνθήκες παγετού. Την συγκεκριμένη ανακοίνωση μαζί με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.
