Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μονοποικιλίες ελαιολάδου εμπλουτίζουν την διατροφή αστροναυτών

Επτά μονοποικιλιακά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ιταλικής προέλευσης προορίζονται να συνοδεύσουν τα γεύματα των αστροναυτών στον Διεθνή ∆ιαστημικό Σταθμό (ISS) εμπλουτίζοντάς τα με υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Σύµφωνα µε την αστροναύτη Samantha Cristoforetti, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής με την οποία θα μεταφερθεί το ελαιόλαδο στον ISS, εκτός από τα προφανή οφέλη για την υγεία, η προσθήκη αυτή αναμένεται να «νοστιμέψει» τα λιτά γεύµατα της αποστολής.

Διάφοροι συνεργάτες του εγχειρήματος έχουν επισημάνει ότι τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα επιλέχθηκαν λόγω των υψηλότατων προδιαγραφών ποιότητας και της αξιοσημείωτης περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινολικά συστατικά. Προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας και προκρίθηκαν έναντι δεκάδων ποικιλιών που αρχικά«έθεσαν» επίσης υποψηφιότητα για την αποστολή αυτή.

Επιπροσθέτως, ένα μέρος των ελαιολάδων θα αξιοποιηθεί σε επιστημονικές παρατηρήσεις οι οποίες αποτελούν παράλληλο στόχο του εγχειρήματος: Συγκεκριμένα θα µελετηθούν οι επιπτώσεις των συνθηκών περιβάλλοντος στην ποιότητα των ελαιολάδων, τα συστατικά των οποίων ενδεχομένως να επηρεαστούν σε κάποιον βαθμό από το περιβάλλον μειωμένης βαρύτητας, καθώς και από διάφορες ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες που υπάρχουν στο διάστημα. Όπως αναφέρει η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία στο σχετικό ρεπορτάζ των Olive Oil Times, οι συγκεκριμένες παρτίδες ελαιολάδου θα είναι αποθηκευμένες σε πλαστικές δεξαμενές, ανάλογες με αυτές που θα τοποθετηθούν και άλλα τρόφιμα.

Η αποστολή αυτή είναι προγραμματισμένη να φτάσει στον ISS στις 15 του ερχόμενου Απριλίου. Εκπρόσωποι της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν εγκωμιάσει τις επιλογές των συνεταιρισμών Unaprol και Coldiretti σχετικά με τις επιλογές των ελαιολάδων, το αντιοξειδωτικό προφίλ των οποίων είναι ευεργετικό για ανθρώπους που εργάζονται συχνά σε συνθήκες υψηλού στρες, όπως οι αστροναύτες. Τέλος, τυχόν μεταβολές στην σύσταση των προϊόντων θα διαπιστωθούν μετά την επιστροφή και την αξιολόγηση των δειγμάτων στην Γη σε τρεις δόσεις, έπειτα από έξι, δώδεκα, και δεκαοχτώ μήνες παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...