Σύµφωνα µε την αστροναύτη Samantha Cristoforetti, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής με την οποία θα μεταφερθεί το ελαιόλαδο στον ISS, εκτός από τα προφανή οφέλη για την υγεία, η προσθήκη αυτή αναμένεται να «νοστιμέψει» τα λιτά γεύµατα της αποστολής.
Διάφοροι συνεργάτες του εγχειρήματος έχουν επισημάνει ότι τα συγκεκριμένα ελαιόλαδα επιλέχθηκαν λόγω των υψηλότατων προδιαγραφών ποιότητας και της αξιοσημείωτης περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινολικά συστατικά. Προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας και προκρίθηκαν έναντι δεκάδων ποικιλιών που αρχικά«έθεσαν» επίσης υποψηφιότητα για την αποστολή αυτή.
Επιπροσθέτως, ένα μέρος των ελαιολάδων θα αξιοποιηθεί σε επιστημονικές παρατηρήσεις οι οποίες αποτελούν παράλληλο στόχο του εγχειρήματος: Συγκεκριμένα θα µελετηθούν οι επιπτώσεις των συνθηκών περιβάλλοντος στην ποιότητα των ελαιολάδων, τα συστατικά των οποίων ενδεχομένως να επηρεαστούν σε κάποιον βαθμό από το περιβάλλον μειωμένης βαρύτητας, καθώς και από διάφορες ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες που υπάρχουν στο διάστημα. Όπως αναφέρει η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία στο σχετικό ρεπορτάζ των Olive Oil Times, οι συγκεκριμένες παρτίδες ελαιολάδου θα είναι αποθηκευμένες σε πλαστικές δεξαμενές, ανάλογες με αυτές που θα τοποθετηθούν και άλλα τρόφιμα.
Η αποστολή αυτή είναι προγραμματισμένη να φτάσει στον ISS στις 15 του ερχόμενου Απριλίου. Εκπρόσωποι της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν εγκωμιάσει τις επιλογές των συνεταιρισμών Unaprol και Coldiretti σχετικά με τις επιλογές των ελαιολάδων, το αντιοξειδωτικό προφίλ των οποίων είναι ευεργετικό για ανθρώπους που εργάζονται συχνά σε συνθήκες υψηλού στρες, όπως οι αστροναύτες. Τέλος, τυχόν μεταβολές στην σύσταση των προϊόντων θα διαπιστωθούν μετά την επιστροφή και την αξιολόγηση των δειγμάτων στην Γη σε τρεις δόσεις, έπειτα από έξι, δώδεκα, και δεκαοχτώ μήνες παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
