Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άνοδος της ευρωπαϊκής παραγωγής την ερχόμενη δεκαετία

Οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς και η αυξημένη ζήτηση ελαιολάδου από διάφορα μέρη του κόσμου, αναμένεται να οδηγήσουν σε εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών και σε ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής στο άμεσο μέλλον.

Στις τρεις κορυφαίες χώρες εξαγωγών ελαιολάδου(Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), τόσο η φύτευση ελαιοδέντρων όσο και η συλλογή του ελαιοκάρπου αυτοματοποιούνται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής, την εξασφάλιση καλής ποιότητας και την αύξηση των προοπτικών κέρδους. Ειδικότερα, όπως φαίνεται από την αναφορά της Indexbox, οι τρεις αυτές ελαιοπαραγωγικές χώρες θα επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση ελαιολάδου σε αγορά της Ασίας. Επιπλέον, ειδικά οι δύο ιβηρικές χώρες θα ωφεληθούν επιπλέον από την ενίσχυση των εξαγωγών προς την Λατινική Αμερική.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις προαναφερθέντες ελαιοκομικές δυνάμεις, δεδομένου ότι δεν αυτοματοποιεί με τον ίδιο ρυθμό της καλλιέργειές της. Ωστόσο, αναμένεται να διατηρήσει την σημαντική της θέση στην παγκόσμια ελαιοκομία και τις εξαγωγές, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται μία μείωση των καλλιεργούμενων εδαφών. Το 2020, στην Ελλάδα αντιστοιχούσε το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών, πίσω από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, οι οποίες αθροιστικά αντιπροσώπευαν το 87% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Γεγονός είναι βέβαια ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα της ελαιοκομίας εντείνεται, λόγω της δυναμικής δραστηριοποίησης χωρών του νοτίου ημισφαιρίου στον κλάδο, με παραδείγματα την Τυνησία και το Μαρόκο. Αυτό πάντως δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών εξαγωγών ελαιολάδου, την στιγμή που η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 13% ως το 2030, όπως φαίνεται και στην σχετική έκθεση της Κομισιόν EU Agricultural Outlook 2021-2031.

Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη αυτή, εκτιμάται ότι ο μέσος όρος κατανάλωση ελαιολάδου ανά άτομο θα μειωθεί ελαφρώς στις μεσογειακές ελαιοκομικές χώρες αθροιστικά (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία), και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει μικρή αύξηση στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Εντωμεταξύ, συλλογικές δράσεις όπως το GEV4OLIVE, συμβάλλουν στην πρόκριση νέων ποικιλιών ελιάς, ανθεκτικότερων στην κλιματική αστάθεια αλλά και γενικότερα στις περιβαλλοντικές απειλές. Η προώθηση των νέων ειδών θα λειτουργήσει ως αντίβαρο απέναντι σε προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ανομβρία, τα βακτήρια και η έλλειψη νερού, οι οποίες απειλούν να περιορίσουν την ανάπτυξη της παραγωγής στον μεσογειακό χώρο.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...