Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανακοινώθηκε κονδύλι για την ενίσχυση του ιταλικού ελαιοκομικού κλάδου

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση στην Gazzeta Ufficiale, στην οποία αναφέρει την απόφαση για παροχή 30 εκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη του εθνικού τομέα του ελαιολάδου. 

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό αυτό προορίζεται για την τόνωση της εθνικής παραγωγής των Ιταλών αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων του ελαιοκομικού κλάδου. Η Unaprol, ο ιταλικός συνεταιρισμός παραγωγών ελαιολάδου, ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων.

Η υποστήριξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τέτοιου τύπου κονδύλια, ενώ ουσιαστικά αποτελείται από δύο ξεχωριστά πακέτα βοήθειας: 10 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την τόνωση των επενδύσεων σε νέες καλλιέργειες, και άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ για τον εκμοντερνισμό των ιταλικών ελαιώνων, όπως αναφέρεται στην έγκυρη Olimerca.

Η ανάγκη προσαρμογής στα ρευστά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχει συχνά αναφερθεί από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ως μία πρόκληση της εποχής. Το μέτρο αυτό ανταμείβει ουσιαστικά τους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές που προωθούν βιώσιμες πρακτικές και μεριμνούν για το περιβάλλον.

Ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι συνεργάζονται  με αναγνωρισμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς, και κατά το χρονικό διάστημα που κάνουν αίτηση για την σχετική υποστήριξη έχουν καταχωρημένη την γεωργική τους περιουσία σε σχετικά αρχεία, θα ωφεληθούν από αυτό το ενισχυτικό κονδύλι. Αίτηση μπορούν να κάνουν και ανεξάρτητοι αγρότες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για το σχετικό πακέτο βοήθειας.

Η υποστήριξη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την ελαιοκομία των Ιταλών, καθώς παρατηρείται μία σταθερή συρρίκνωση της εθνικής τους παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες, την στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός στον αντίστοιχο διεθνή κλάδο εντείνεται. Ενδεικτικό είναι ότι κατά την πρώτη πενταετία του 21ου αιώνα, η ιταλική παραγωγή έφτανε τους 645.000 τόννους ετησίως, ενώ την τελευταία πενταετία ο αντίστοιχος μέσος όρος έχει πέσει στους 280.000 τόνους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...