Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Να απαγορευθούν αυστηρά οι προσφορές ελαιόλαδου στο ράφι αιτείται ο κλάδος

Είτε η βιομηχανία και το σούπερ μάρκετ χάνουν πολλά χρήματα κάνοντας κοινωνική πολιτική προσφορών, είτε ένας σύνθετος υπόγειος μηχανισμός ενεργοποιείται κάθε φορά που πέφτει σήμα προσφοράς για «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 5 λίτρων με μόλις 15 ευρώ».

του Πέτρου Γκόγκου

Οι αριθμοί στο παράδειγμα αυτό είναι ενδεικτικοί, με το αποτέλεσμα της πράξης σε κάθε εξίσωση προσφοράς (είτε αυτή είναι της λογικής 1+1 δώρο, είτε κάποιας σημαντικής έκπτωσης που απλά δεν μπορεί να χαθεί αναξιοποίητη) να μεταφράζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ζημία για τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής. Ο φάρος της προσφοράς δεν φωτίζει τα βράχια της απαξίωσης του προϊόντος αλλά και των πολυσύνθετων επιπλοκών στη διάθεση του προϊόντος που υφίστανται οι ελαιοπαραγωγοί, που πλέον ζητούν την αυστηρή ρύθμιση αυτού του αναχρονιστικού μηχανισμού διάθεσης ελαιολάδου από τις αλυσίδες.

Η τέχνη του μάρκετινγκ έχει πείσει πολλούς ότι ο καλύτερος τρόπος να κάνει κανείς οικονομίες είναι ξοδεύοντας σε προσφορές. Η εμπειρία του περασμένου εξαμήνου όμως έρχεται να αποκαλύψει έναν ύπουλο μηχανισμό πίεσης της αγοράς που σε κρίσιμες περιόδους υποβοηθά στο φρενάρισμα της προσπάθειας ανάκαμψης του κλάδου του ελαιολάδου. Μόλις η τιμή του προϊόντος στον παραγωγό ανέκαμψε έπειτα από μια διετία σε βιώσιμα επίπεδα, εκπρόσωποι της βιομηχανίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Μεσόγειο, έσπευσαν να εκφράσουν ανησυχίες περί περιορισμού της κατανάλωσης. Στην πορεία προέκυψε και η επιπλοκή των ανατιμήσεων στα αγροτικά εφόδια, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα για τους παραγωγούς ελαιολάδου. Η πραγματικότητα ωστόσο απέχει από αυτήν την προσέγγιση που εναρμονίζεται με τη λαϊκιστική εν πολλοίς λογική της προσφοράς, όπως αυτή εφαρμόζεται στο ράφι της λιανικής.

Είναι δηλαδή σαν να παραδέχονται οι θιασώτες της επιχειρηματολογίας αυτής ότι το ελαιόλαδο μόνο όταν πληρώνεται με 2,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό μπορεί να βρει αγοραστές, κάτι που η διαδρομή των premium brands έχει καταρρίψει στην πράξη.

Ο Νίκος Προκοβάκης, ένα πολύπειρο στέλεχος του κλάδου του ελαιολάδου, εξηγεί ότι οι όποιες ανατιµήσεις έχουν να κάνουν µε ετικέτες που στα χαρµάνια τους χρησιµοποιούσαν πολύ φθηνή πρώτη ύλη. «Είναι πια καιρός οι ελεγκτικοί µηχανισµοί του κράτους να στραφούν στις προσφορές και στα φθηνά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν. ∆εν γίνεται το 5λιτρο, που σηµαίνει 4,6 κιλά περίπου να στοιχίζει 15 ευρώ, γιατί είτε η βιοµηχανία και το σούπερ µάρκετ χάνουν πολλά λεφτά ή δεν είναι αυτό που λένε» σχολιάζει.

«Είναι σαν να μην θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στο προϊόν. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να πείσουμε μετά τον καταναλωτή ότι πρέπει να πουλήσουμε σε μια πιο φυσιολογική τιμή για να συνεχίσουμε την εξέλιξη του προϊόντος» αναφέρει από την πλευρά του ο Αχιλλέας Κονάκης, ένας εκ των πρωτεργατών της ποιοτικής επανεκκίνησης για το ελαιόλαδο της Ηπείρου. «Όσο επιμένουμε στη λογική της ποσότητας, του χύμα και της προσφοράς, δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε μια τιμή στην αγορά», συνεχίζει ο ίδιος.

Βέβαια η διαπίστωση της κατάστασης είναι από μόνη της ένα βήμα προόδου που έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες προσπάθειες του κλάδου για ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου.

Ιταλικό μπλόκο στις τιμές κάτω του κόστους

«Κυνήγι προσφορών» θα εξαπολύσουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ιταλίας, διερευνώντας περιπτώσεις πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη λιανική, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που διαμορφώνει την περίοδο αυτή η αγορά για τους ελαιοπαραγωγούς. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά την προστασία  των παραγωγών από αθέμιτες οικονομικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση αγροτικών προϊόντων σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.