Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκχύλισμα φύλλων ελιάς για τις εντερικές παθήσεις

Με γνώμονα την ανθρώπινη υγεία, την βιωσιμότητα και την βιοοικονομία, ερευνητές του κέντρου CIDAF χρησιμοποιούν ελαιόφυλλα για την ανάπτυξη φυσικού παρασκευάσματος κατά των εντερικών παθήσεων.

Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με τα φύλλα ελιάς, συστατικά των οποίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιοδραστικών τροφίμων, ζωικών τροφών καθώς και προϊόντων περιποίησης. Αιτία αποτελεί μια σειρά ωφέλιμων ιδιοτήτων, όπως είναι η αντιμηκυτιακή, αντιβακτηριδιακή και αντιυπερτασική τους δράση, παρόλο που ορισμένες εξ’ αυτών χρήζουν πρόσθετων εκτιμήσεων.

Γεγονός είναι ότι τα φύλλα ελιάς παραμένουν σχετικά αναξιοποίητα, παρά το ότι ευεργετική δράση τους έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Aποτελούν ένα υποπροϊόν των ελαιόδεντρων που συναντάται σε μεγάλη αφθονία, η κατάλληλη αξιοποίηση του οποίου συμβάλλει στην βιωσιμότητα και της βιοοικονομία.

Στους δύο τελευταίους παράγοντες στηρίζεται η μελέτη Intensolive του τεχνολογικού κέντρου CIDAF της Γρανάδας, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Jus d’olive, η οποία ξεκίνησε το 2020 και ερευνητές της οποίας εξετάζουν την μερική αντικατάσταση κορτικοστεροειδών από φαρμακευτικά προϊόντα φύλλων ελιάς για την καταπολέμηση εντερικών παθήσεων. Αν και τα κορτικοστεροειδή έχουν πολύ ισχυρή δράση ενάντια σε εντερικές νόσους όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, εντούτοις προκαλούν και ισχυρές παρενέργειες. Η ενσωμάτωση φυσικών προϊόντων στις σχετικές θεραπείες, μπορεί να ελαφρύνει τους ανεπιθύμητους παράγοντες της φαρμακευτικής αγωγής.

Στις σχετικές έρευνες, διερευνήθηκαν τρία συστατικά των φύλλων ελιάς με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η υδροξυτυροσόλη, το ελαϊκό οξύ και η ολευρωπεϊνη. Τα εν λόγω στοιχεία αποτέλεσαν την βάση ενός μείγματος, το οποίο συμπυκνώθηκε σε μικροκάψουλα με προστατευτική μεμβράνη. Η σταδιακή απελευθέρωση του ενσωματωμένου εκχυλίσματος, συνέβαινε κατόπιν της διαδικασίας πέψης, και οι προσπάθειες των μελετητών επικεντρώνονταν στην ενεργοποίηση της αντιφλεγμονώδους δράσης στο κατάλληλο στάδιο.

Η μελέτη Intensolive ουσιαστικά προωθεί την κυκλική οικονομία, εμπλουτίζει τα δεδομένα για τα οφέλη των ελαιοφυλλων, προετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω αξιοποίησή τους στο διατροφικό και φαρμακευτικό τομέα, και δίνει πρόσθετες κατευθύνσεις στις ελαιοκομικές δραστηριότητες.

 

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...