Στο παρελθόν έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με τα φύλλα ελιάς, συστατικά των οποίων θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιοδραστικών τροφίμων, ζωικών τροφών καθώς και προϊόντων περιποίησης. Αιτία αποτελεί μια σειρά ωφέλιμων ιδιοτήτων, όπως είναι η αντιμηκυτιακή, αντιβακτηριδιακή και αντιυπερτασική τους δράση, παρόλο που ορισμένες εξ’ αυτών χρήζουν πρόσθετων εκτιμήσεων.
Γεγονός είναι ότι τα φύλλα ελιάς παραμένουν σχετικά αναξιοποίητα, παρά το ότι ευεργετική δράση τους έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Aποτελούν ένα υποπροϊόν των ελαιόδεντρων που συναντάται σε μεγάλη αφθονία, η κατάλληλη αξιοποίηση του οποίου συμβάλλει στην βιωσιμότητα και της βιοοικονομία.
Στους δύο τελευταίους παράγοντες στηρίζεται η μελέτη Intensolive του τεχνολογικού κέντρου CIDAF της Γρανάδας, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Jus d’olive, η οποία ξεκίνησε το 2020 και ερευνητές της οποίας εξετάζουν την μερική αντικατάσταση κορτικοστεροειδών από φαρμακευτικά προϊόντα φύλλων ελιάς για την καταπολέμηση εντερικών παθήσεων. Αν και τα κορτικοστεροειδή έχουν πολύ ισχυρή δράση ενάντια σε εντερικές νόσους όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, εντούτοις προκαλούν και ισχυρές παρενέργειες. Η ενσωμάτωση φυσικών προϊόντων στις σχετικές θεραπείες, μπορεί να ελαφρύνει τους ανεπιθύμητους παράγοντες της φαρμακευτικής αγωγής.
Στις σχετικές έρευνες, διερευνήθηκαν τρία συστατικά των φύλλων ελιάς με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η υδροξυτυροσόλη, το ελαϊκό οξύ και η ολευρωπεϊνη. Τα εν λόγω στοιχεία αποτέλεσαν την βάση ενός μείγματος, το οποίο συμπυκνώθηκε σε μικροκάψουλα με προστατευτική μεμβράνη. Η σταδιακή απελευθέρωση του ενσωματωμένου εκχυλίσματος, συνέβαινε κατόπιν της διαδικασίας πέψης, και οι προσπάθειες των μελετητών επικεντρώνονταν στην ενεργοποίηση της αντιφλεγμονώδους δράσης στο κατάλληλο στάδιο.
Η μελέτη Intensolive ουσιαστικά προωθεί την κυκλική οικονομία, εμπλουτίζει τα δεδομένα για τα οφέλη των ελαιοφυλλων, προετοιμάζει το έδαφος για την περαιτέρω αξιοποίησή τους στο διατροφικό και φαρμακευτικό τομέα, και δίνει πρόσθετες κατευθύνσεις στις ελαιοκομικές δραστηριότητες.
