Ως γνωστόν, το πρόβλημα αυτό αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ιβηρική χώρα από το 2018, όταν οι ΗΠΑ θεωρώντας ότι ορισμένες παράμετροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προκαλούσαν οικονομική ζημία στον τομέα επιτραπέζιας ελιάς της Καλιφόρνια, επέβαλαν δασμούς ύψους 35% στην εισαγωγή μαύρη ελιάς από την Ισπανία, με τον ισχυρισμό ότι οι επιδοτήσεις Ισπανών παραγωγών προκαλούσαν αλυσιδωτά οφέλη στις βιομηχανίες τυποποίησης και τις εταιρίες εξαγωγής προς τις ΗΠΑ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αποφανθεί από τον Νοέμβριο ουσιαστικά υπέρ της ισπανικής και ευρωπαϊκής πλευράς. Η κριτική επιτροπή του ΠΟΕ δέχτηκε 3 από τους 4 ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας την πλειονότητα των αντιμέτρων των ΗΠΑ ασυνεπή με τους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου.
Η γαλλική προεδρία της ΕΕ αντιμετωπίζεται από τους Ισπανούς ως κατάλληλη στιγμή για την διευθέτηση του ζητήματος, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναθεώρησης που προτάσσεται για τις εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με τρίτες χώρες. Γι’ αυτό άλλωστε και η ισπανική πλευρά επιδιώκει κλιμάκωση των διαπραγματεύσεων επ’ αυτού. Συν τοις άλλοις, η αμφισβήτηση των θέσεων του ΠΟΕ από τις ΗΠΑ προσκρούει ουσιαστικά σε νομικό κενό.
Η Γαλλία και η Ισπανία συγκλίνουν αρκετά στην εμπορική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο εκκρεμούν συζητήσεις για μία σειρά θεμάτων, όπως η διασφάλιση της ποιότητας των εισαγόμενων προϊόντων στην ΕΕ, προκειμένου δηλαδή να ανταποκρίνονται σε μία σειρά προδιαγραφών οι οποίες τηρούνται και για την παρασκευή των ευρωπαϊκών προϊόντων.
Ανάλογα θέματα τέθηκαν στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο γεωργίας, όπως -μεταξύ άλλων- οι εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και η μείωση των εκπομπών άνθρακα από αγροτικές δραστηριότητες.
