Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι 50 πρεσβευτές της επόμενης ημέρας για τον ελληνικό ελαιώνα

Oι μελέτες που δείχνουν ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στο πεδίο της ελαιοκομίας περισσότερα από 3.000 άτομα, με ευρεία μόρφωση και σε αρκετές περιπτώσεις με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αποτελεί το πιο αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει αυτό τον καιρό ο τομέας του ελαιόλαδου.

του Γιάννη Πανάγου

Μπορεί τα στοιχεία αγοράς, ειδικά όσον αφορά στο τυποποιημένο και υψηλής υπεραξίας ελαιόλαδο να μην ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχει ο ελληνικός ελαιώνας, ωστόσο η δουλειά βάσης που γίνεται αυτό τον καιρό και θέτει ως στόχο τον επαναπροσανατολισμό της εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου, είναι σημαντική και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, δείχνει να παίρνει σχήμα και μορφή μια συστηματική προσπάθεια, νέων κυρίως παραγωγών, να δώσουν πραγματικά νέα ταυτότητα στο προϊόν, εστιάζοντας τόσο στις γευστικές προσεγγίσεις και την κουζίνα που αυτές μπορούν να υποστηρίξουν, όσο και στα εργαστηριακά ευρήματα τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν με σαφή τρόπο για τις αντιοξειδωτικές – αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαιολάδου, την πολυφαινολική σύνθεσή του και τους ισχυρισμούς υγείας που δύναται να τεκμηριωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα γενιά παραγωγών, ανακαλύπτει κάθε τόσο, ποικιλίες, παραγωγικές μεθόδους και χαρακτηριστικά του ελληνικού ελαιώνα (ηλικία των δένδρων κ.α.), βάσει των οποίων συντίθεται χρόνο με το χρόνο μια καινούργια γκάμα ελαιολάδων, με ανεκτίμητες θρεπτικές, ιδιότητες και υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτές οι ετικέτες, συσχετιζόμενες πολλές φορές με τη μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και το συμβολισμό της ελιάς, συνιστούν σ’ αυτή τη φάση τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού ελαιόλαδου σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και δη στις μεγάλες και απαιτητικές αγορές.

Αυτούς τους πρεσβευτές, δηλαδή τις ετικέτες, τα σήματα και τους πρωταγωνιστές που συνθέτουν κάθε τέτοια προσπάθεια, έρχεται να αναδείξει και η φετινή 4η κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 – Ελαίας Καρπός, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στη νέα ταυτότητα που καλείται να φιλοτεχνήσει ο κλάδος του ελαιόλαδου στη χώρα μας. Αυτό το ετήσιο λεύκωμα με τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες προσπάθειες ελαιοπαραγωγών κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.