Έτοιμο για εμφιάλωση είναι το πρώτο αγουρέλαιο της χρονιάς 2021, που βγήκε στην Πάτρα καταρρίπτοντας μύθους περί αποδόσεων ελαιολάδου με την πρώιμη συγκομιδή, προετοιμάζοντας παράλληλα τους λάτρεις των εξεζητημένων έξτρα παρθένων για ένα collectors choice προϊόν.
Μόλις 1.000 φιάλες θα χωρέσουν τον καρπό που συλλέχθηκε πριν από μερικά 24ωρα από επιλεγμένα γέρικα λιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στα κτήματα του Σπύρου Αναγνωστόπουλου στην Χαλανδρίτσα Αχαϊας. Ποικιλία, η σχετικά άγνωστη Κουτσουρελιά, όπως την ονομάζουν στην Πάτρα και τα περίχωρα της πόλης, εξ’ ού και η δεύτερη ονομασία, Πατρινή. Αυτήν τη στιγμή, δείγματα του ελαιολάδου βρίσκονται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ για να μετρηθεί η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες. Η ομάδα που το δημιούργησε, Ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, το ελαιοτριβείο της Οικογένειας Σπηλιωτόπουλου και η εταιρεία Oliverse, αναμένουν περιεκτηκότητα άνω των 1.000 mg/ml.
«Προχωρήσαμε σε μια πολύ πρώιμη συγκομιδή η οποία αποτελεί τεχνικα για ολους μας μια τεραστια προκληση ειδικα σε αυτη την περίεργη θα έλεγα λογω παρατεταμένης ανομβρίας χρονιά.Ξεκινήσαμε λοιπόν στις 19/9 και στις 11,30 πμ ελαιοποιήσαμε την πρώτη μας παρτίδα.Μείναμε πολύ ευχαριστημένοι απο τις αποδόσεις γεγονός που αποτελεί για εμάς αδιάσειστο στοιχείο καταρρίπτοντας στερεότυπα παρελθόντων ετών» αναφέρει στο Ελαίας Καρπός ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος επιφυλάσσεται για τα αποκαλυπτήρια της νέας ετικέτας ελαιολάδου που θα φέρει στην αγορά, για την οποία φιλοδοξεί ότι θα γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγής του.
«Φέτος βέβαια εγινε και σχετικα μια ειδικη επιλογη των γηραιότερων δένδρων διότι το νέο μας Brand,αποτελει για εμας ορόσημο και πέρα από το εξαιρετικό περιεχόμενο του αποτελει και μια συλλεκτική εκδοση ως φιάλη, που θα είναι θα είναι αφιερωμενη στην ιστορία της περιοχης μας με σημειο αναφορας το κομβικό 1209 μ.χ. τότε που η Βαρωνία της Χαλανδρίτσας αποτελούσε το Κυβερνείο της Περιφερειακής ενότητας της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει.
Ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος, γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτικής έχει προχωρήσει εδώ και λίγο καιρό στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από κουτσουρελιά, μία ποικιλία που δεν κυκλοφορεί ευρέως ως μονοποικιλιακή, σε μία προσπάθεια να καλύψει το κενό που υπάρχει στην κατηγορία της συγκεκριμένης πατρινής ποικιλίας. Ήδη κυκλοφορεί στην αγορά η ετικέτα του Ranis, με το ελαιόλαδο να έχει βραβευθεί φέτος με χρυσό βραβείο στο διεθνη διαγωνισμο του Dubai IOOC 2021.
Η συγκομιδή της πρώτης ύλης γίνεται στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου η ποικιλία της κουτσουρελιάς καλύπτει συνολική έκταση 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ερυμάνθου, αποτελώντας περιοχή Natura 2000.
«Η Χαλανδρίτσα Αχαΐας θεωρείται η πατρίδα της κουτσουρελιάς, ποικιλία γνωστή σε όλους ως πατρινιά, ενώ φύεται από τον 13ο αιώνα, ήτοι από την εποχή της πρώτης Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας κατά την ενετοκρατία. Μάλιστα στα τείχη του Πύργου της περιοχής σώζονται μέχρι σήμερα ελαιόδεντρα ηλικίας 700 και 800 ετών», εξηγεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος.