Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με 1,40 ευρώ τα 110 τεμάχια εκκίνηση για ελιά Χαλκιδικής, οι παραγωγοί σε αναμονή

Με την τιμή στα 1,40 ευρώ το κιλό, για την κατηγορία των 110 τεμαχίων «άνοιξε» η φετινή συγκομιστική σεζόν για την επιτραπέζια πράσινη ελιά Χαλκιδικής, προκαλώντας «μούδιασμα» στους παραγωγούς του νομού, οι οποίοι ανέμεναν κάτι παραπάνω, με δεδομένη τη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην παραγωγή φέτος.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Το σχετικό τιμοκατάλογο, που έχει αφετηρία τα 0,80 λεπτά για τα 180 – 200 τεμάχια, ανακοίνωσε η εταιρεία Olymp – Κωνσταντόπουλος, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακολουθήσει το παράδειγμά της κανείς άλλος μεταποιητής.

Εκ μέρους των παραγωγών τηρείται, κατά το δυνατό στάση αναμονής, μήπως και η κατάσταση διαφοροποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, με συνέπεια σε όσες περιπτώσεις δεν τίθεται κίνδυνος να μαυρίσουν οι ελιές, κάτι που θα τις καταστήσει μη εμπορεύσιμες, να μην μπαίνουν στα κτήματα να τις συγκομίσουν.

Οι παραγωγοί ανέμεναν ότι το μικρό τονάζ θα ενίσχυε φέτος τις τιμές, αφού διαφαινόταν έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεταποιητών. «Η χρονιά φέτος είναι χάλια. Η παραγωγή, όπως δείχνουν τα κτήµατα θα είναι ελάχιστη. Αλλά και γενικότερα στο νοµό δεν διαφοροποιείται η εικόνα που σηµαίνει ότι το συνολικό τονάζ µπορεί να περιοριστεί σε πολύ χαµηλά», ανέφερε στην Agrenda, ο Ευάγγελος Μισαηλίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σηµάντρων.

Χωρίς κέφι συνεχίζουν τη συγκοµιδή ελιάς και οι παραγωγοί της Ορµύλιας, ενός κατεξοχήν ελαιοκαλλιεργητικού οικισµού. «Η απώλεια υπολογίζεται στο 70-80% στα κτήµατά µας, αλλά θα είµαστε σίγουροι σε περίπου δύο εβδοµάδες, όταν οι εργάτες θα µπουν µε τα τελάρα και θα αρχίσουν να µαζεύουν. Όπως και να έχει, όµως, είναι µια δύσκολη χρονιά», λέει ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς. Εν τω µεταξύ και το εργατικό κόστος θα είναι υψηλότερο φέτος από τα 2,5 ευρώ ανά κλούβα που έπαιρναν πέρυσι οι εργάτες, διότι «για να γεµίσουν µια κλούβα θα κάνουν πολύ περισσότερη ώρα, καθώς τα δέντρα δεν έχουν καρπό».

Στην Όλυνθο και τον Άγιο Μαμά η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη, αλλά και πάλι οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιηµένοι. «Σε σύγκριση µε αυτά που ακούµε στις άλλες περιοχές, το χωριό µας φαίνεται να είναι σε λίγο πιο καλή µοίρα. Αλλά µιλάµε απλώς για µια απώλεια που πιθανώς θα κυµανθεί στο 50% µιας κανονικής χρονιάς, όταν φέτος περιµέναµε υπερπαραγωγή, καθώς πέρυσι τα δέντρα δεν είχαν λόγω της ταλαιπωρίας από τη θεοµηνία του 2019», µας εξηγεί ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Αγίου Μάµα Χαλκιδικής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.