Η απόφαση που βγήκε στη διαύγεια αποδέχεται συγκεκριμένα το τελικό αίτημα της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξη Ηρακλείου ΑΕ, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων και του Κρητικού Αγρού Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ, για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης, της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
Επόμενο στάδιο επί της διαδικασίας αποτελεί η οριστική έγκριση του φακέλου από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, διαδικασία κατά την οποία έχουν την δυνατότητα παρεμβάσεων και ενστάσεων και επιχειρήσεις τυποποίησης κρητικού ελαιολάδου που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και μέχρι στιγμής παραλαμβάνουν το προϊόν σε χύδην μορφή.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε υποβληθεί σχετικός φάκελος για χαρακτηρισμό του ελαιολάδου του νησιού ως ΠΓΕ, προσθέτοντας την παράμετρο αποκλειστικής τυποποίησης του κρητικού ελαιολάδου στο νησί. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ είχε εξαρχής ταχθεί ενάντια στη συγκεκριμένη υπόθεση καταθέτοντας ένσταση. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκεκριμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι όπως αναφέρει ο Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Ηρακλείου, βρίσκεται στην τελική ευθεία η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα όλων των «παλαιών» Συνεταιρισμών της Κρήτης, με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται με το ελαιόλαδο.
Ψ0Ρ84653ΠΓ-ΖΩΨ - ΚΡΗΤΗ