Δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για τους παραγωγούς επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, για αναστροφή των δυσμενών προβλέψεων, έστω και την ύστατη στιγμή, που θέλουν τη φετινή παραγωγή να είναι μειωμένη έως πάνω από 60% σε σχέση με πέρυσι.
Ο συνδυασμός του ήπιου χειμώνα, με τις παγωνιές στο τέλος Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου αλλά και το ό,τι το 2020 ήταν μια σεζόν υψηλής παραγωγικότητας, αποδεικνύεται καταστροφικός για τους παραγωγούς.
«Δεν εξελίσσεται καλά η χρονιά, δυστυχώς. Οι παρατεταμένες παγωνιές το Μάρτιο και τον Απρίλιο βρήκαν τα δέντρα στο στάδιο της έκθλιψης των οφθαλμών, όταν ήταν τρυφερά και έκανε μεγάλες ζημίες. Πλέον τα δέντρα, με εξαίρεση αυτά που δεν είχαν παραγωγή πέρυσι και ήταν πιο ξεκούραστα, πετάνε κυρίως φύλλα, με συνέπεια η παραγωγή να δείχνει πως θα είναι μειωμένη πάνω από 50%-60%», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός Νίκος Αυγέρης, με 22 στρέμματα στην Όλυνθο Χαλκιδικής.
Για «άσχημα μηνύματα» σε σχέση με τη φετινή χρονιά, κάνει λόγο και ο Γιώργος Βασιλάς, βιοκαλλιεργητής από το χωριό Ορμύλια. Όπως εξηγεί, η προσδοκώμενη παραγωγή στα κτήματά του θα είναι μειωμένη κατά 70%-80% εξαιτίας του παγετού, ο οποίος δεν επηρέασε μόνο τα άνθη, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο στις περιπτώσεις των δέντρων που είχαν κλαδευτεί νωρίς και πάγωσαν. «Αυτά τα δέντρα θα πετάξουν φέτος βλαστούς, αλλά θα χρειαστούν έναν ακόμη χρόνο πριν αρχίσουν να δίνουν καρπό», σημειώνει ο παραγωγός.
Μεγάλο πρόβλημα και με την βαμβακάδα
Πέραν των παγετών της άνοιξης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ευαγγελινό, επικεφαλής της ομάδας παραγωγών «Bio-Olivia», οι οποίοι καλλιεργούν περίπου 1.000 στρέμματα βιολογικές ελιές στην Όλυνθο, τον Πολύγυρο και την περιοχή Βατοπέδι, ρόλο στη μείωση της παραγωγής φέτος έχει παίξει και το ό,τι ο χειμώνας ήταν ήπιος.
«Δεν συμπληρώθηκαν οι ώρες ψύχους που απαιτούνται και τα δέντρα δεν σκληραγωγήθηκαν αρκετά, ενώ συν τοις άλλοις εμείς οι βιοκαλλιεργητές έχουμε φέτος και μεγάλο πρόβλημα με τη βαμβακάδα. Είναι μια χρονιά μυστήριο», επισημαίνει ο κ. Ευαγγελινός, προσθέτοντας πως «ενώ κάθε χρόνο ως ομάδα έχουμε μια παραγωγή περί τους 500 τόνους πιστοποιημένης βιολογικής ελιάς και άλλους 300 τόνους απιστοποίητης, φέτος δεν βλέπω να πιάνουμε πάνω από 200 τόνους ελιάς. Η απώλεια θα υπερβεί το 70%».
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη Νέα Τρίγλια. «Φαίνεται να είμαστε κάτω γύρω στο 50%-60% σε σχέση με πέρυσι», τονίζει ο Δημήτρης Δελημανώλης από τον Α.Σ. Νέας Τρίγλιας και τονίζει ότι «κάναμε επιπλέον τρεις επεμβάσεις φυτοπροστατευτικές μήπως και σοκάρουμε τα δέντρα για να πετάξουν καρπό, αλλά τελικά το μόνο που πετύχαμε ήταν να αυξήσουμε το κόστος».
Άντεξαν τα δέντρα στον Άγιο Μάμα
Καλύτερη είναι η εικόνα στην περιοχή του Αγίου Μάμα, η οποία πέρυσι δεν είχε παραγωγή και τα δέντρα άντεξαν τις φετινές καταπονήσεις. «Η χρονιά είναι όψιμη και παρακαλάμε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία γιατί θα καθαρίσουμε και εμείς», τονίζει ο Ελπιδοφόρος Καραθανάσης, ενώ χωρίς πολλά προβλήματα, κατά τον Κυριάκο Κασμίρη, εξελίσσεται η χρονιά και στα χωριά Νέα Καλλικράτεια και Άγιος Παύλος.
Μειωμένη παραγωγή, σύμφωνα με τον παραγωγό και γεωπόνο, Γιώργο Παπαναστασίου, αναμένεται και στην περιοχή της Καβάλας.
Λούπινο, η λύση για µείωση του κόστους σίτησης αγελάδων
Υψηλότερη περιεκτικότητα του γάλακτος σε ω3 λιπαρά οξέα, ενίσχυση της υγείας και του αναπαραγωγικού συστήµατος των ζώων και µείωση του κόστους διατροφής, µπορεί να επιφέρει η χρήση του «ξεχασµένου» λούπινου και του λιναρόσπορου, στο σιτηρέσιο των αγελάδων, µέσω της µερικής αντικατάστασης του σογιάλευρου. Αυτό έδειξε πειραµατική µελέτη σε µονάδα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη Θεσσαλία. Επιστήµονες από την Κτηνιατρική του ΑΠΘ και του Πανεπιστηµίου της Θεσσαλίας, µε τη συνδροµή και της βιοµηχανίας ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», µελέτησαν 60 αγελάδες, σε δύο οµάδες των 30 ζώων µε πρωτότοκες και πολύτοκες αγελάδες για 60 ηµέρες στις οποίες δίνονταν δύο φορές την ηµέρα ολικό σιτηρέσιο. Η τροφή είχε κατά βάση ενσίρωµα καλαµποκιού, µια ποσότητα µηδικής άχυρο, καλαµπόκι, κριθάρι, ενώ το σογιάλευρο που ήταν κοντά στα 3 κιλά στην οµάδα του µάρτυρα, µειώθηκε στα 0,7 κιλά στην πειραµατική οµάδα και αντικαταστάθηκε µε µελάσα, λούπινο και λιναρόσπορο.
«Χρησιµοποιώντας λούπινο και λιναρόσπορο µπορέσαµε να πετύχουµε µια µείωση της ποσότητας του σογιαλεύρου 75% την γαλακτοπαραγωγική περίοδο και 50% στη ξηρά περίοδο.» είπε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Ηλίας Γιάννενας. ∆ιαπιστώθηκε δε, ότι στο γάλα των αγελάδων που έτρωγαν λιναρόσπορο από 0,17% που ήταν το ω3 λιπαρό οξύ στο γάλα του µάρτυρα, να ανεβαίνει στο 1,17 και περισσότερο στα άλλα ζώα».