Connect with us

Αναζήτηση

Food Insider

Τριάντα χώρες με κοινή γραμμή υπέρ της δραστικής αύξησης κατανάλωσης ελαιολάδου

H 26η Νοεμβρίου γιορτάζεται από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) με πρωτοβουλία της UNESCO, με στόχο να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου η διεθνής κοινή γνώμη να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Σε όλο τον ελαιοκομικό κόσμο, έγιναν και γίνονται εκδηλώσεις προς απόδοση τιμής στην καλλιέργεια, με αποκορύφωμα την 122η ολομέλεια του  Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρδοβα.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιολάδου, η ολομέλεια ενέκρινε τη Διακήρυξη της Κόρδοβα. Πρόκειται για έγγραφο που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας και τον IOC, το οποίο καθορίζει τις κοινές αρχές και προτεραιότητες σε θέματα βιωσιμότητας, υγείας, εμπορίου και διεθνούς συνεργασίας.

Τριάντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει αυτή τη Διακήρυξη η οποία, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, «αποτελεί κληρονομιά για το μέλλον με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας των ελαιώνων και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων».

Η ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο Palacio de la Merced με την υποστήριξη του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, προήδρευσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, Jaime Lillo, και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, Salvador Fuentes. Συμμετείχαν υπουργοί γεωργίας και εμπορίου, διπλωματικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM).

Η Διακήρυξη με λίγα λόγια

Η Διακήρυξη αναγνωρίζει ρητά τον ρόλο των ελαιώνων ως φυσικών δεξαμενών άνθρακα, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 110.000.000 στρέμματα απορροφούν έως και 4,5 τόνους CO₂ ανά εκτάριο ετησίως, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στις παγκόσμιες προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Τονίζει επίσης τα ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, περισσότερα από 1.000 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, τα οποία συνδέουν την τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το έγγραφο καλεί επίσης σε ενισχυμένη συνεργασία με σεφ, σχολές μαγειρικής και τον τομέα της εστίασης για την προώθηση της κουλτούρας του ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλιακής πολυμορφίας, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των διατροφικών οφελών, με στόχο την καλλιέργεια μιας πιο ενημερωμένης και απαιτητικής καταναλωτικής βάσης.

Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας είναι διαθέσιμη εδώ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαμορφώνεται σταδιακά η σύσταση της εγχώριας προσφοράς στο ελαιόλαδο, σε μία χρονική συγκυρία που θέλει Μεσσηνία και Ηλεία να «τρέχουν» να προλάβουν κάποια σποραδικά...

Food Insider

Μετά από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με αύξηση 46% στον όγκο των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις...

REPORTS

Επίσημη διαβεβαίωση πως ο προαιρετικός μηχανισμός απόσυρσης πρώτης ύλης δεν θα μπει σε λειτουργία για τη φετινή εμπορική περίοδο στην αγορά ελαιολάδου έδωσε στις...

Food Insider

Επιβεβαιώθηκε πως η ζήτηση για ελαιόλαδο στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 26,7% σε βάθος 12 μήνου, φθάνοντας τα 273.029 χιλιάδες λίτρα, χάρη στη μείωση της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...