Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου ελέω βροχών, ενάμισι ευρώ χωρίζει αγρότες και εμπόριο

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα) έξτρα παρθένα της σύµφωνα µε το ISMEA, την ώρα που οι εξωκοινοτικές αγορές τραβούν ξανά το χαλί της ισπανικής αγοράς µε προσφορές για τoν βιοµηχανικό άσσο κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, φέρνοντας ξανά σε ανισορροπία την Ισπανία, η οποία λόγω φουλ ρυθµών συγκοµιδής παίζει στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα. Πρέπει επίσης να είναι ιστορικά η πρώτη φορά που έστω και στα χαρτιά, η απόσταση στις ισπανικές και ιταλικές τιμές για το έξτρα υπολογίζεται κοντά στα 4 ευρώ.

Στην Ελλάδα, η συγκοµιδή πάγωσε λόγω εξαιρετικών βροχών (>100 χιλιοστά), οι οποίες όµως περισσότερο ευνόησαν την υγεία του φυτικού κεφαλαίου, παρά την ελαιοπεριεκτικότητα της υπόλοιπης µισής σοδειάς που µένει ακόµη στα δέντρα. Μαζί µε την συγκοµιδή πάγωσε και η αγορά, αν και οι όποιες λίγες προσφορές του εµπορίου βελτιώθηκαν κατά 10 µε 30 λεπτά σε µέσους όρους συγκριτικά µε την περασµένη βδοµάδα, βοηθώντας κυρίως τα χαµηλά του εύρους παρά το χτίσιµο νέων κορυφών πάνω από τα 6 ευρώ για τα άριστα συµβατικά έξτρα. Ρεαλιστικά, η απόσταση στα θέλω παραγωγών και αγοραστών υπολογίζεται σε 1 με 1,5 ευρώ.

 Παρακολουθήστε ζωντανά τον Αγρότη της Χρονιάς 2025

Όσον αφορά την ισπανική αγορά, είναι ευρέως αποδεκτό πως την αµέσως επόµενη περίοδο θα δούµε τα χαµηλά της σεζόν σε ένα πλήρως αντίστροφο σενάριο µε τη σεζόν 2023-2024. Φέτος, τα αποθέµατα έφτασαν οριακά µέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ µε κάθε τρόπο (και έχει αξία να τονιστεί αυτό) η βιοµηχανία αρνήθηκε να δεσµευτεί σε µαζικές αγορές, προσφεύγοντας σε ευκαιριακές προµήθειες, αγοράζοντας λίγο-λίγο µήνα Νοέµβριο το φρέσκο ελαιόλαδο από παραγωγούς που καλλιεργούν µε εντατικές φυτεύσεις, σε τιµές που της επιτρέπουν να πλασάρει σήµερα ελαιόλαδο στα ράφια της λιανικής µε 7 και 8 ευρώ το λίτρο ή ακόµη και χαµηλότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στις 11 ∆εκεµβρίου αναµένεται µε ενδιαφέρον το ισπανικό ισοζύγιο Νοεµβρίου, που θα ρίξει άπλετο φως για φρέσκα αποθέµατα και κατανάλωση. Η πρωτοπόρος του κλάδου Ισπανία, πάλι με επίσημα στοιχεία, αναμένει 17% αύξηση εγχώριας κατανάλωσης και 32% μεγέθυνση τονάζ την 2024/2025.

Από κει και πέρα, μετά τις πρώτες 10 μέρες έναρξης της μαζικής συγκομιδής, τα πρώτα στοιχεία αποδόσεων είναι μέτρια, με τις ελαιοπεριεκτικότητες σε μέσο όρο στο 16-17% έναντι 19% που υπολογίζει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας  για να ικανοποιηθεί το σενάριο των 1,3 εκατ. τόνων και στην πράξη δεν αποκλείεται να παραχθούν τελικά κάτω από 1,2 εκατ. τόνοι. Βέβαια, σε παγκόσμιο επίπεδο, έστω και με την ευρωπαϊκή παραγωγή στο όριο των 2 εκατ. τόνων, η υποτιθέμενη εξωκοινοβουλευτική παραγωγή 650.000-700.000 τόνων έρχεται να θολώσει τα νερά στην αγορά, φέρνοντας την παγκόσμια σοδειά μάλλον κοντά στους 3,1 εκατ. τόνους.

Μακροοικονοµικά, η παραγωγή συνδέεται γραµµικά και θετικά µε την κατανάλωση, κάτι που όσοι έχουν χαρτοφυλάκιο και ευθύνες, το αναγνωρίζουν. Η καθαρή µείωση της κατανάλωσης την τελευταία διετία ίσα που άγγιξε το 12,5%, παρά τις ιστορικά υψηλές τιµές, όταν η παραγωγή την τελευταία διετία περιορίστηκε κατά 25%. Κοινώς, ο καταναλωτής αποδεικνύει συνεχώς ότι θέλει και µπορεί να πληρώσει ακριβότερα το ελαιόλαδο συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας, το θέµα είναι ποιος θα καρπωθεί αυτή την πρόθεση πληρωµής.

O διττός ρόλος του φορολογικού έτους για το ελαιόλαδο

Σύνδεση της σοδειάς µε το ανάλογο φορολογικό έτος, µε δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης δίχως πρόστιµο, ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια οι παραγωγοί ελαιολάδου, µε το πρόβληµα των συντελεστών φορολόγησης να έρχεται ξανά στο προσκήνιο µετά από την περασµένη σεζόν µε τις υψηλές τιµές. Αγρότες που πούλησαν µήνα ∆εκέµβριο το 2023 στα υψηλά, είναι τώρα ουσιαστικά υποχρεωµένοι να πουλήσουν µέχρι τέλος του έτους σε ό,τι τιµή κι αν βρουν, ώστε να δείξουν έσοδα το 2024. «∆εν θέλουµε να πουλήσουµε στα 5 ή τα 5,5 ευρώ, δεν έχουµε το κόστος παραγωγής και πάνω απ’ όλα το κόστος ζωής των Ισπανών ή των Τυνήσιων. Ο κόσµος πλέον ξέρει ότι η αγορά µπορεί να πληρώσει τα 6-6,5 ευρώ στον αγρότη για καλό ελαιόλαδο» εξηγεί παραγωγός από τα Χανιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα ταυτότητα για το εγχώριο ελαιόλαδο, την οποία συνθέτει ένα πάντρεμα του τόπου, των ποικιλιών και της παράδοσης με τη διεθνή επιστήμη και...

REPORTS

Στο πεδίο της λιανικής μεταφέρεται σταδιακά η ευθύνη για να βρεθεί μια βιώσιμη ισορροπία στην μεσογειακή αγορά ελαιολάδου, με την Ισπανία να μπαίνει καθυστερημένα...

REPORTS

Στην πώληση δύο (2) βυτίων συμπληρωμένου ελαιολάδου φετινής εσοδείας 2024-2025 προς 6 ευρώ το κιλό προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παπαδιανίκων όπως ανακοίνωσε ο...

REPORTS

Σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές προσφέρουν τα φρέσκα ελαιόλαδά τους Τυνησία και Τουρκία, τελικά σπάζοντας καθοδικά ακόμη και τα 5 ευρώ το κιλό, με...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.