Η εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και εµπορίας επιτραπέζιας ελιάς από την Πιερία έχει, ήδη, ολοκληρώσει τη συγκέντρωση, από τη φετινή παραγωγή, περίπου 15.000 τόνων πράσινης ελιάς τύπου Χαλκιδικής και Αµφίσσης κι έχει αρχίσει να τις επεξεργάζεται, ενώ στην περίπτωση της Καλαµών, που είναι σε εξέλιξη ακόµη η συγκοµιδή της, το πλάνο είναι να γίνουν προµήθειες της τάξης των 5.000 – 6.000 τόνων.
«Πάµε δυναµικά. Κάθε χρόνο αυξάνουµε 3% έως 5% τις πωλήσεις µας, οι οποίες κατά 97% κατευθύνονται σε περισσότερες από 25 αγορές σε όλο τον κόσµο», ανέφερε στην Agrenda ο Γιάννης Βακαλίκος, από τη διεύθυνση του εργοστασίου της επιχείρησης στην πόλη της Κατερίνης.
Κατεβάστε και ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 993 της Agrenda:
Σταθερός κωδικός της εταιρείας, ο οποίος παρουσιάζει δυναµική και διαρκώς µεγαλώνει, σύµφωνα µε το ανώτατο στέλεχος της Olymp, είναι η ελιά σε βάζο, ενώ και οι γεµιστές ελιές έχουν πάρει σηµαντικό µερίδιο στην αγορά, το οποίο συνεχίζει να διευρύνεται. «Ένα άλλο προϊόν, που πάει πολύ καλά είναι το σακουλάκι ελιάς. Έχουµε επενδύσει σε µηχανολογικό εξοπλισµό µε καινούριες γραµµές και δυναµώνει κι αυτός ο κωδικός, ενώ έχουµε και το φρέσκο προϊόν, δηλαδή ελιές σε pot (πλαστικό κουπάκι) χωρίς άλµη, ένα προϊόν το οποίο κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό, αλλά τώρα θα ενδυναµώσουµε την παρουσία µας και σε άλλες αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προκειµένου η εταιρεία να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς από άποψη τονάζ, όσο και ποιοτικών προδιαγραφών, υλοποιεί σειρά νέων σηµαντικών επενδύσεων, οι οποίες συνολικά αθροίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 8,5 εκατ. ευρώ και χρηµατοδοτούνται από ίδια κεφάλαια και συµµετοχή σε κάποια επιχορηγούµενα προγράµµατα.
Μια από τις σηµαντικότερες επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η «Olymp» αφορά την επαύξηση του αποθηκευτικού χώρου της νωπής ελιάς, µε την προσθήκη χώρου υποστέγου και τοποθέτησης δεξαµενών ζύµωσης και αποθήκευσης βρώσιµης ελιάς. «Εγκαταστήσαµε περίπου 700 δεξαµενές, µε χωρητικότητα 8 τόνους η κάθε µία και προσθέσαµε νέο αποθηκευτικό χώρο για περίπου 6.000 τόνους ελιές, ανεβάζοντας τη συνολική δυναµικότητα αποθήκευσης της µονάδας στην Κατερίνη χονδρικά στους 15.000 τόνους. Υπάρχει βέβαια κι ο αποθηκευτικός χώρος των βαρελιών», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει πως «κατασκευάζουµε και έναν καινούριο χώρο παραγωγής µε κατεύθυνση στην ταξινόµηση και στην εκπυρήνωση της ελιάς Καλαµών µε πιο σύγχρονες µεθόδους και ένα µέρος για να ενισχύσει την υφιστάµενη παραγωγική διαδικασία και εκπυρήνωση της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής».
Στις δύο αυτές παρεµβάσεις, που θα προσδώσουν ένα επιπλέον 30% στην υπάρχουσα ονοµαστική δυναµικότητα εκπυρήνωσης της µονάδας, η επένδυση είναι σε φάση εξέλιξης και θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το Μάρτιο ή Απρίλιο του 2025.
Επέκταση και εκσυγχρονισµός βιολογικού καθαρισµού
Μια άλλη µεγάλη επένδυση που έχει προγραµµατιστεί για το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2025 είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισµός του υφιστάµενου βιολογικού καθαρισµού της εταιρείας, για να εφαρµοστεί µια νέα µεθοδολογία επεξεργασίας του παραγόµενου αποβλήτου. Το έργο αναµένεται να είναι έτοιµο περίπου έως τον Ιούνιο του 2025, ενώ παράλληλα τρέχει και ένα πρόγραµµα επαν-επεξεργασίας της άλµης για να µπορεί να χρησιµοποιείται για άλλες συνταγές, αφού καθαριστεί.
Σε έναν δεύτερο κύκλο επενδύσεων που προγραµµατίζεται, επίσης, θα γίνουν πρόσθετες παρεµβάσεις που αφορούν πλέον στη συσκευασία, µε τοποθέτηση νέων γραµµών παραγωγής, βελτίωση των υφιστάµενων υποδοµών
και την αντικατάσταση κάποιων µηχανών µε καινούριες. Οι επενδύσεις αυτές θα ξεκινήσουν µέσα στο 2025, µε τον προϋπολογισµό για τα κτηριακά να είναι περίπου στις 500-600 χιλ. ευρώ και άλλο σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, εκτιµάται η δαπάνη για τον εξοπλισµό.