Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κοκκινωπό ελαιόλαδο με υψηλότερη οξύτητα φέρνει Οκτώβριο μια προσβολή από γλοιοσπόριο

Τα πρώτα βυτία αγουρέλαιου παίρνουν το δρόµο τους σε τιµές ρεκόρ και η ελληνική ελαιοπαραγωγή αναµένει υγιή ανάκαµψη. Οι συνθήκες επιβάλλουν φροντίδες της τελευταίας στιγµής στο σωστό χρόνο µε σκοπό την άριστη ποιότητα και υποστηρικτικά οργανοληπτικά στο φρέσκο ελαιόλαδο. Παθογόνα καραδοκούν λίγες βδοµάδες πριν τη συγκοµιδή να αφήσουν το στίγµα τους στον ώριµο καρπό.

Βασική εστία µόλυνσης του επόµενου έτους οι προσβεβληµένοι στο έδαφος καρποί

Σιωπηλός παραµένει αυτή την περίοδο ο µύκητας Gloeosporium olivarum, που ευθύνεται για την εµφάνιση του γλοιοσπορίου, έτοιµος να εισβάλει στην καρδιά του ελαιοκάρπου, µόλις αυτός χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής και η ζηµιά αναµένεται να είναι ραγδαία. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε αυτή η συνθήκη µιας και όπως όλα δείχνουν το παθογόνο µπορεί να προσβάλει και ώριµους καρπούς, οι οποίοι δεν έφεραν κανένα τραυµατισµό, εξίσου αποτελεσµατικά µε εκείνους που έχουν προηγουµένως τραυµατιστεί, είτε από νύγµατα δάκου, είτε από χτυπήµατα κατά τη διαδικασία της συγκοµιδής.

Οι προσβολές του µύκητα κάνουν το ντεµπούτο τους την άνοιξη και περιορίζονται µόνο σε άνθη και φύλλα, τα οποία αποκτούν ελαφρώς καστανοκόκκινο χρωµατισµό, ενώ όσον αφορά τους πράσινους, ανώριµους καρπούς, µπορεί να µην έχει προς το παρόν την ικανότητα να τους µολύνει, ωστόσο δηµιουργεί λανθάνουσες προσβολές στο εσωτερικό τους. Στο τέλος του καλοκαιριού, που η θερµοκρασία αρχίζει να µειώνεται και ιδιαίτερα στις αρχές του φθινοπώρου, µε τις πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, η λανθάνουσα µορφή του µύκητα ενεργοποιείται και η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσεται στους άγουρους καρπούς. Τα πρώτα συµπτώµατα είναι ορατά όταν ο καρπός αλλάζει χρώµα, όπου αποκτά χαρακτηριστικές σκούρες κηλίδες που υπό ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντάς τον ολόκληρο. Από τους προσβεβληµένους καρπούς, αυτοί που παραµένουν στο δέντρο, αποσαρθρώνονται και συρρικνώνονται, δίνοντας τη χαρακτηριστική όψη µούµιας. Οι «χτυπηµένες» ελιές που προσβάλλονται και πέφτουν πρόωρα µειώνουν µε τη σειρά τους την απόδοση της συγκοµιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαµηλής ποιότητας, πολύ θολό και µε υψηλό βαθµό οξύτητας, χαρακτηριστικά που το καθιστούν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση σύµφωνα µε τον κανονισµό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ε.Κ. Αρ. 1989/2003).

Επιβάλλεται πάντως, σε ελαιώνες όπου οι παραγωγοί εντοπίζουν προσβολές από γλοιοσπόριο, η διενέργεια ψεκασµού στα τέλη Οκτωβρίου µε σχολαστική «κάλυψη» όλης της κόµης των ελαιοδέντρων, µέθοδος που µπορεί κάλλιστα να συνδυάζεται και µε την καταπολέµηση του κυκλοκονίου. Σε περιοχές όπου σηµειώνεται σηµαντικό πρόβληµα, προτείνεται να πραγµατοποιηθεί και ένας επαναληπτικός ψεκασµός µετά από περίπου ένα µήνα.

Άνθιση χωρίς δέσιμο καρπού από το μάτι του παγωνιού

Ένα µεγάλο ποσοστό ελαιοπαραγωγών δεν δίνει µεγάλη σηµασία στο κυκλοκόνιο, διότι θεωρεί ότι δεν κάνει ζηµιά στο δέντρο ή δεν τη γνωρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα τη µειωµένη παραγωγή του καρπού στο φυτό και κατ’ επέκταση στο εισόδηµα του παραγωγού. Η ασθένεια γνωστή και ως κηλίδωση των φύλλων της ελιάς ή µάτι του παγωνιού ξεχωρίζει, κυρίως από τις χαρακτηριστικές µαύρες κηλίδες στα πεσµένα φύλλα, αλλά και σε αυτά που βρίσκονται στα κατώτερα µέρη του δέντρου, ωστόσο να σηµειωθεί ότι µια γενικευµένη προσβολή µπορεί να επιδράσει καθοριστικά και στην καρποφορία των ελαιοδέντρων για την επόµενη καλλιεργητική περίοδο. Ιδιαίτερα σε περιοχές µε υψηλά ποσοστά υγρασίας, η προσβολή µπορεί να επιφέρει µέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα, η οποία µε τη σειρά της συνεπάγεται µείωση της φυλλικής επιφάνειας και εξάντληση του δέντρου, καθώς και εµφάνιση µερικών «άδειων» κλάδων. Οι γεωπόνοι συστήνουν δύο προληπτικούς ψεκασµούς, έναν το φθινόπωρο και έναν την άνοιξη και προληπτικά χαλκούχα σκευάσµατα.

BASF

H ολοκληρωµένη αντιµετώπιση του γλοιοσπορίου από την BASF

Το Serifel® αποτελεί ιδανική επιλογή για τον παραγωγό προσφέροντας ισορροπηµένη προστασία έναντι του γλοιοσπορίου

του Χαράλαµπου Λιότσου*

Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί έναν από τους πιο σηµαντικούς τοµείς της γεωργίας στη χώρα µας, η οποία συναντάται σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα παραγόµενα προϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας, όπως το ελαιόλαδο και η βρώσιµη ελιά αντιπροσωπεύουν σηµαντικό µερίδιο της ελληνικής γεωργικής παραγωγής µε συνεισφορά 10 % επί της συνολικής γεωργικής παραγωγής και 15 % επί της φυτικής παραγωγής. Όσον αφορά την καλλιέργεια, η ελιά αντιµετωπίζει πολλές προκλήσεις τόσο εντοµολογικής όσο και µυκητολογικής φύσεως.

Οι κυριότερες µυκητολογικές ασθένειες που συναντάµε στην καλλιέργεια της ελιάς είναι το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο και η κερκόσπορα, µε το γλοιοσπόριο να έχει εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιµατικής αλλαγής και των αλλαγών στην συχνότητα και στον χρονισµό των βροχοπτώσεων και της ατµοσφαιρικής υγρασίας. Η ασθένεια έχει δυο κρίσιµα στάδια για την εξάπλωση και εγκατάσταση του µύκητα, αυτό της ανθοφορίας της ελιάς όπου προσβάλει τα φυτικά µέρη (φύλλα και άνθη) και τα οποία αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω εξάπλωση του γλοιοσπορίου και την περίοδο του φθινοπώρου. Το φθινόπωρο είναι µια πολύ κρίσιµη περίοδος για την αντιµετώπιση του γλοιοσπορίου λόγω των βροχοπτώσεων, της πτώσης της θερµοκρασίας και της ωρίµανσης των καρπών, όπου γίνεται η µεταφορά του µολύσµατος στους καρπούς.

Πρόγραµµα φυτοπροστασίας BASF

Η BASF έχοντας ισχυρή σχέση και παράδοση µε την καλλιέργεια της ελιάς, διαθέτει ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας για την αντιµετώπιση του γλοιοσπορίου καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Insignia®  Ανοιξιάτικος ψεκασµός κατά το κρόκιασµα των ανθέων είναι ο σηµαντικότερος για την καταπολέµηση των πρωτογενών µολυσµάτων. Το Insignia®, που περιέχει την καταξιωµένη δραστική ουσία Pyraclostrobin, µε την αποτελεσµατική και άµεση δράση του περιορίζει τα προσβαλλόµενα φυτικά µέρη, τα οποία κατά το στάδιο αυτό αποτελούν τη βάση για περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας του παθογόνου κατά τη διάρκεια του καλλιεργητικού έτους. Στο στάδιο της καρπόδεσης ο ψεκασµός µε το Insignia® είναι σηµαντικός καθώς µπορεί και κρατάει χαµηλά τον πληθυσµό πριν την έξαρση της ασθένειας που παρουσιάζεται το φθινόπωρο.

Serifel® Ψεκασµούς την άνοιξη και το φθινόπωρο µέχρι την συγκοµιδή του καρπού, οι ήπιες καιρικές συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασµό και την εγκατάσταση του Bacillus amyloliquefasciens MBI600 στους καρπούς και στα φύλλα, αποτρέποντας την εγκατάσταση του γλοιοσπορίου, ενώ δεν εκπλένεται από την βροχή και δεν επιβαρύνει τον ελαιόκαρπο µε υπολείµµατα.

Στο σηµείο αυτό, µιας και διανύουµε την κρίσιµη περίοδο του φθινοπώρου για την καλλιέργεια της ελιάς, λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων που επικρατούν σε πολλές περιοχές, όπου συγκεντρώνεται η καλλιέργεια, θα θέλαµε να επισηµάνουµε την σηµαντικότητα της καταπολέµησης της ασθένειας του γλοιοσπορίου. Η πρόταση της εταιρείας µας εµπεριέχει το Serifel®, το µυκηκτοκτόνο µε τον βιολογικό παράγοντα Bacillus amyloliquefasciens στέλεχος MBI600 που δρα εξαιρετικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσφέροντας εξαιρετική προστασία έναντι του γλοιοσπορίου. Η υψηλή αποτελεσµατικότητα του παρόµοια ή ανώτερη σε σχέση µε τα χαλκούχα σκευάσµατα, η υψηλή αντοχή του στην έκπλυση και το χαµηλό χρονικό διάστηµα εφαρµογής πριν την συγκοµιδή (0 ηµέρες) το καθιστούν ιδανική επιλογή για τον ελαιοπαραγωγό.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση. ∆είτε τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα πριν χρησιµοποιήσετε τα προϊόντα. Τηλ. Κέντρου ∆ηλητηριάσεων: 210 7793777

*Crop Manager

 

ΧΕΛΛΑΦΑΡΜ Α.Ε.

Romeo στην προσυλλεκτική αντιµετώπιση του Γλοιοσπορίου

του Κώστα Παπαποστόλου*

Mια νέα δυνατότητα στην πρόληψη των ασθενειών, αποτρέποντας την µόλυνση των φυτών από ασθένειες, εισάγει
η Χελλαφάρµ µε το Romo. Πρόκειται  για ένα πολύ σηµαντικό προϊόν για την φυτοπροστασία καθώς αποτελεί τον πρώτο ενεργοποιητή διασυστηµατικής αµυνας των µηχανισµών των φυτών µε ζύµες. Έτσι το Romeo ασκεί πίεση και αντιµετωπίζει τα παθογόνα σε πολλά επίπεδα υποστηρίζοντας την πιο σύγχρονη στρατηγική αυξηµένης αντοχής. Στοχεύουµε στα στάδια που είναι ευαίσθητος ο καρπός της ελιάς (αλλαγή χρώµατος -ωρίµανση ή τραυµατική ωρίµανση καρπού).

Προσβολή που µπορεί να προέλθει τόσο από άµεσες όσο και από λανθάνουσες εστίες µόλυνσης.

Η δράση του Romeo σε αυτήν την κρίσιµη φάση παίζει θεµελιώδη ρόλο στη διαχείριση αυτού του παθογόνου. Αφού διασφαλίζει διπλή προληπτική δράση κατά του παθογόνου που αναπτύσσεται ή επιχειρεί να διασπάσει και να εισέλθει στα κυτταρικά τοιχώµατα του φυτού.

Συνοψίζοντας τα οφέλη από την χρήση του Romeo στην αντιµετώπιση του Γλοιοσπορίου στην ελιά:

■ Ενεργοποιεί άµεσα πολλούς και διαφορετικούς µηχανισµούς του φυτού.

■ Η δράση του δεν επηρεάζεται από καιρικές Συνθήκες

■ Με όριο πριν τη συγκοµιδή την µια ηµέρα, δεν αφήνει χηµικά υπολείµµατα σε καρπό και λάδι.

■ Αποτελεί πολύτιµο εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας.

■ Είναι ευκολόχρηστο και οικονοµικό.

■ Πολύ καλή συνδυαστικότητα.

*Τεχνικός διευθυντής

UPL HELLAS

 

VACCIPLANT: Α.Α.Δ.Α.: 11105 / 30.07.2009, THIOPRON: Α.Α.Δ.Α.: 61075 / 13.05.2022, GRAMEN: 8813/214752/ 30.08.2019 Άδεια Παράλληλου Εμπορίου, NOVICURE: 8112/218070/29.10.2020 Άδεια Παράλληλου Εμπορίου. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση του, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda για τις φροντίδες ελιάς διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έριξε φως στην άκρη του τούνελ τελικά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΙΟC) στο ζήτημα των στερολών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που επηρέαζε ορισμένα μονοποικιλιακά...

REPORTS

Η ελαιοσυλλογή αποτελεί μια κρίσιμη φάση της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας, κατά την οποία η ποιότητα και η ποσότητα του καρπού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από...

REPORTS

Η περίοδος της συγκοµιδής της ελιάς έχει ήδη ξεκινήσει µε τους αγρότες να δίνουν πραγµατική «µάχη» µε το χρόνο και το κόστος, ώστε να...

REPORTS

Άρχισαν να ανοίγουν τα στόματα και από επίσημες πηγές της Ισπανίας αναφορικά με το εκτιμώμενο ύψος της ερχόμενης παραγωγής ελαιολάδου, με τον αρμόδιο υφυπουργό...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...