Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκάθαρη ταυτότητα και εξωστρέφεια το δίπτυχο ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό τον καιρό η αγορά του ελαιoλάδου βρίσκεται σε κομβικό σημείο διεθνώς. Η σοδειά στις χώρες της Μεσογείου, που συγκεντρώνουν ιστορικά ένα κρίσιμο μέγεθος της διεθνούς παραγωγής, μοιάζει να είναι καλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη διετία, ωστόσο τα αποθέματα που υπάρχουν δεν εξασφαλίζουν την πλήρη ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. 

του Γιάννη Πανάγου

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πράξεις που γίνονται σε καλά ελαιόλαδα της προηγούμενης χρονιάς επιμένουν να συντηρούνται σαφώς πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό, ωστόσο αρκετά κάτω από την κορυφή των 10 ευρώ το κιλό που κυριάρχησε για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Πιθανή επιβεβαίωση των μέχρι σήμερα προβλέψεων παραγωγής στη Μεσόγειο θα πιέσει λίγο ακόμα τις τιμές παραγωγού, ενώ, αντίθετα, οποιαδήποτε υποχώρηση της παραγωγής από αυτά τα επίπεδα θα συντηρήσει τις τιμές εκεί που βρίσκονται σήμερα, ενδεχομένως και λίγο ψηλότερα.

Για την Ελλάδα πάντως δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ο ελαιώνας και η ελαιοπαραγωγή στη χώρα κινδυνεύουν από το σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής για το προϊόν και τον κλάδο. Η ισχυρή άνοδος των τιμών κατά την τελευταία διετία, μπορεί να ωφέλησε συγκυριακά τους ελαιοκαλλιεργητές, μάλλον όμως αποδυνάμωσε τις όποιες προσπάθειες για καλύτερη τύχη του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές. Τα λεγόμενα «μικρά σπίτια», δηλαδή οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια και επικεντρώνονται στο υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο με προσανατολισμό τις διεθνείς αγορές, «σκόρπισαν» σαν χάρτινοι πύργοι. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τα όποια κενά άφηναν οι διεθνείς παίκτες λόγω ανεπάρκειας πρώτης ύλης αλλά βρέθηκαν να χάνουν και δικές τους θέσεις στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής (επικαλούνται την άνοδο των τιμών).

Ποια είναι η εθνική στρατηγική για τη συνέχεια; Πώς θα αντεπεξέλθει το ελληνικό ελαιόλαδο σε πιθανή πίεση των αγορών όταν οι καιρικές συνθήκες αποκατασταθούν (αν βεβαίως αποκατασταθούν) και εισρεύσουν και πάλι στις διεθνείς αγορές ελαιόλαδα κάθε είδους και από κάθε άκρη του πλανήτη;

Οι γνώστες υποστηρίζουν πως ειδικά το ελαιόλαδο δεν έχει άλλο δρόμο στην περίπτωση της Ελλάδας από αυτόν της υψηλής ποιότητας, της ξεκάθαρης ταυτότητας και της υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για να εξασφαλιστούν όλα αυτά, δεν αρκεί το ανάγλυφο μεσογειακό τοπίο της χώρας και η ιστορία του τόπου. Χρειάζεται να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, κατ’ αρχήν στη βελτίωση της καλλιεργητικής φροντίδας των ελαιώνων, δεύτερον στις μεθόδους ελαιοποίησης (ταχεία και σωστή μεταφορά των ελιών και ψυχρή έκθλιψη) και τρίτον πολλή δουλειά στον τομέα του branding, όχι τόσο από τους «μικρούς» που μάχονται αλλά κυρίως από τους «μεγάλους» που εύκολα ξεστρατίζουν.

Βρείτε το τεύχος 41 του Ελαίας Καρπός στα περίπτερα το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου μαζί με την Agrenda.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ξεκάθαρο από όποια πλευρά και αν το πιάσει κανείς είναι το θέμα της κατανάλωσης στο ελαιόλαδο, παρά το γεγονός πως κομμάτι του ξένου αλλά...

REPORTS

Σε µια κίνηση καλής θέλησης από τη µεταποίηση, ώστε να δοθούν άλλα τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά το κιλό στην κατηγορία των 110 τεµαχίων,...

REPORTS

Με αποθέματα στους 271.000 τόνους και εξαγωγές που ξεπέρασαν τους 71.500 τόνους, ο Αύγουστος κλείνει θετικά για την ισπανική αγορά ελαιολάδου, σύμφωνα με τα...

REPORTS

Ανατέλλει σιγά σιγά η νέα εμπορική περίοδος 2024/25 στην μεσογειακή αγορά ελαιολάδου, με την ιταλική ανάγκη για εισαγωγή ακόμη 75.000 τόνων έξτρα παρθένου και...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...