Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ερευνητές εντοπίζουν 30 νέες ποικιλίες ελιάς, υπό εξέταση η εμπορική τους αξιοποίηση

Μια σημαντική ανακάλυψη έλαβε χώρα στην αυτόνομη κοινότητα της Ισπανίας, Αραγωνία, όπου ερευνητική ομάδα εντόπισε 30 νέες ποικιλίες ελιάς ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα της περιοχής. Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών και να εντοπιστεί εάν κάποια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ελαιολάδου σε εμπορική κλίμακα.

Το έργο συντονίστηκε από τον οργανισμό Olivos de Aragón, σε συνεργασία με πέντε διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 96 ποικιλίες στα δυτικά της Αραγονίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Bajo Aragón.

Για την εξακρίβωση της μοναδικότητας των ποικιλιών αυτών, οι ερευνητές συνέκριναν δείκτες DNA και μορφολογικά χαρακτηριστικά με πάνω από 1.200 ποικιλίες από την Παγκόσμια Τράπεζα Γενετικού Υλικού Ελιάς του Ινστιτούτου Γεωργικής και Αλιευτικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ifapa) στην Κόρδοβα. Από τη σύγκριση αυτή, προέκυψαν 30 ποικιλίες που δεν ταίριαζαν με κανένα από τα γνωστά γενετικά προφίλ, γεγονός που υποδηλώνει τη μοναδικότητά τους.

Το επόμενο βήμα της έρευνας περιλαμβάνει την αναπαραγωγή των νέων ποικιλιών σε φυτώριο, ώστε να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιοριστεί αν είναι κατάλληλες για επιτραπέζιες ελιές ή για την παραγωγή ελαιολάδου. Παράλληλα, οι ερευνητές θα εξετάσουν την ανθεκτικότητά τους σε ασθένειες, ξηρασία, παγετό και υψηλές θερμοκρασίες.

Η μελέτη αυτή έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για το μέλλον του κλάδου του ελαιολάδου. Όπως δήλωσε ο Joaquín Lorenzo, συντονιστής του έργου, «είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε και να συντηρήσουμε τις νέες ποικιλίες, γιατί στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Aceites Lis έχει ήδη παραγάγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις νέες αυτές ποικιλίες και το υπέβαλε σε φυσικοχημική και οργανοληπτική ανάλυση, με περαιτέρω αποτελέσματα να αναμένονται.

Με πληροφορίες από OliveOilTimes

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το διήμερο πρόγραμμα επισκέψεων με τίτλο «Ο δρόμος της Ελιάς και των Θησαυρών της Χαλκιδικής» που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Χαλκιδικής ΑΕ...

REPORTS

Στη συγκομιδή της ελιάς από τα φορτωμένα ελαιόδεντρα όλης της πόλης προχώρησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραχθεί, για πρώτη φορά, δημοτικό βιολογικό ελαιόλαδο....

REPORTS

Στην πόλη Μάλαγα της Ισπανίας βρίσκεται το ελαιοτριβείο LA Almazara de LA Organic, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης Philippe Starck και αποτελεί ένα πρωτοποριακό...

REPORTS

Φωνή σε 12 γυναίκες που εργάζονται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου έδωσε η κορυφαία εταιρεία Deoleo, στο πλαίσιο του Πρώτου Συνεδρίου «Μαζί:...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.