Το έργο συντονίστηκε από τον οργανισμό Olivos de Aragón, σε συνεργασία με πέντε διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 96 ποικιλίες στα δυτικά της Αραγονίας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Bajo Aragón.
Για την εξακρίβωση της μοναδικότητας των ποικιλιών αυτών, οι ερευνητές συνέκριναν δείκτες DNA και μορφολογικά χαρακτηριστικά με πάνω από 1.200 ποικιλίες από την Παγκόσμια Τράπεζα Γενετικού Υλικού Ελιάς του Ινστιτούτου Γεωργικής και Αλιευτικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ifapa) στην Κόρδοβα. Από τη σύγκριση αυτή, προέκυψαν 30 ποικιλίες που δεν ταίριαζαν με κανένα από τα γνωστά γενετικά προφίλ, γεγονός που υποδηλώνει τη μοναδικότητά τους.
Το επόμενο βήμα της έρευνας περιλαμβάνει την αναπαραγωγή των νέων ποικιλιών σε φυτώριο, ώστε να μελετηθούν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιοριστεί αν είναι κατάλληλες για επιτραπέζιες ελιές ή για την παραγωγή ελαιολάδου. Παράλληλα, οι ερευνητές θα εξετάσουν την ανθεκτικότητά τους σε ασθένειες, ξηρασία, παγετό και υψηλές θερμοκρασίες.
Η μελέτη αυτή έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη για το μέλλον του κλάδου του ελαιολάδου. Όπως δήλωσε ο Joaquín Lorenzo, συντονιστής του έργου, «είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε και να συντηρήσουμε τις νέες ποικιλίες, γιατί στο μέλλον μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες».
Σημειώνεται ότι η εταιρεία Aceites Lis έχει ήδη παραγάγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις νέες αυτές ποικιλίες και το υπέβαλε σε φυσικοχημική και οργανοληπτική ανάλυση, με περαιτέρω αποτελέσματα να αναμένονται.
Με πληροφορίες από OliveOilTimes