Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της προκήρυξης αναμένεται να υπογραφεί ίσως ακόμα και εντός της ημέρας από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο για να φύγει στη συνέχεια στο γραφείο του υπουργού, με τους εμπλεκόμενους φορείς να θεωρούν πως η δημοσίευση είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών.
Ο κοινοτικός κουμπαράς που γεμίζει από τις κρατήσεις στις ενισχύσεις των ελαιοπαραγωγών, περιλαμβάνει 47 εκατ. ευρώ, ήτοι το 87,5% του συνολικού κονδυλίου, με το πρόγραμμα να συμπληρώνουν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ περίπου από τα κρατικά ταμεία, ενώ άλλα 6 εκατ. προκύπτουν από την ίδια συμμετοχή των φορέων. Οι καθυστερήσεις στην προκήρυξη, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί μια χρονιά, με το επικείμενο πρόγραμμα να αφορά στην τετραετία 2024 έως 2027.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 960 της Agrenda
Πέρα από τη χαμένη χρονιά, η νέα προκήρυξη φέρνει τέσσερις κυρίαρχους άξονες επενδύσεων που θα πριμοδοτήσουν τους φακέλους των ΟΕΦ, οι οποίοι χρηματοδοτούνται με 500.000 έως 2 εκατ. ευρώ. Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο «πράσινο» όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς που έχουν παρακολουθήσει το σχεδιασμό της νέας προκήρυξης.
Συγκεκριμένα, η νέα προκήρυξη αναμένεται ότι θα πριμοδοτεί:
- επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης
- επενδύσεις αξιοποίησης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας
- επενδύσεις μείωσης χρήσης του νερού
- νέες τεχνικές καταπολέμησης του δάκου
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής μένουν μάλλον αναπάντητα από την πολιτική ηγεσία και τις διαχειριστικές αρχές δύο αιτήματα που είχαν θέσει οι φορείς για την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Το πρώτο ζητούμενο έχει να κάνει με τις εγγυητικές επιστολές, οι οποίες σύμφωνα με τους φορείς θα πρέπει να προκύπτουν από τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΕΦ και όχι από τρίτους οι οποίοι ενίοτε έχουν ίδια συμφέροντα με την ένταξη του φακέλου, στέλνοντας σε Οργανώσεις φαντάσματα κρίσιμα μερίδια του προγράμματος.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον προσδιορισμό ζωνών. Οι ελαιοκομικές ζώνες που προτείνουν οι φορείς, προωθούν ουσιαστικά έναν δικαιότερο επιμερισμό των κονδυλίων με βάση τις εισφορές που έχουν συλλεχθεί από κάθε περιφέρεια. Ουσιαστικά έρχονται να βάλουν ένα ταβάνι σε περιοχές που μπορεί να στέλνουν στον κοινό κοινοτικό κουμπαρά το 25% των κονδυλίων αλλά να απορροφούν το 50% αυτών.