Στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης της ένωσης έλαβε χώρα και η δεύτερη πρόσκληση για προτάσεις, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Gen4OLIVE όπου από την Ελλάδα συμμετέχει η ΕΦΕ και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το τμήμα του από τα Χανιά. Το Gen4Olive, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ελιά, όπου συμμετέχουν άλλες 6 χώρες με ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες. Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο
- να αποτυπώσει το τεράστιο πλήθος των ποικιλιών ελιάς που υπάρχουν στην μεσόγειο.
- να μελετηθούν αρκετές ποικιλίες όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή π.χ. ξηρασία, αλατόμητα, θερμούς χειμώνες, πρώιμους παγετούς την άνοιξη κ.α.
- τα βρεθούν ποικιλίες που πιθανόν έχουν πολύ ενδιαφέροντα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, αλλά σήμερα δεν καλλιεργούνται σε μεγάλες εκτάσεις ή τείνουν να εξαφανιστούν.
- να βρεθούν ποικιλίες που μπορούν να έχουν ανθεκτικά γονίδια σε βασικές ασθένειές της ελιάς όπως είναι η Βερτισιλλιώση, ο καρκίνος των δένδρων, και φυσικά η Xyllela fastidiosa κ.α.
- να δημιουργηθούν έξυπνες τεχνολογίες που θα δίνουν την δυνατότητα στον καλλιεργητή να προβλέπει προβλήματα, αλλά και να καλλιεργεί πιο ευέλικτα και μεθοδικά.
- Να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο όσο αφορά την ελιά.
Και φυσικά όλα αυτά έχουν ως μοναδικό στόχο, να διατηρηθεί και να συνεχίσει να καλλιεργείται η ελιά μεθοδικά, συστηματικά και στο μέλλον στον χώρο καταγωγής της, που δεν είναι άλλος από την λεκάνη της μεσογείου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο υφυπουργός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Δήμας Χρήστος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τέτοια προγράμματα για τον Έλληνα παραγωγό και την ελληνική μεταποίηση. Ταυτόχρονα ο υφυπουργός, παρέθεσε στοιχεία που τονίζουν την αυξημένη δραστηριότητα του υπουργείου σε αυτό το κομμάτι, και τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργούνται τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για την μεταποίηση μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα που συνεχώς φέρνει στο προσκήνιο το υπουργείο τα τελευταία χρόνια.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο διευθυντής του τμήματος Φυτογενετικών πόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, κύριος Κοσμάς Σωτήριος. Ο οποίος στην παρέμβαση του τόνισε την μεγάλη επιτυχία του ΥΠΑΑΤ, το οποίο εδώ και 2 χρόνια έχει καταφέρει μέσο του ινστιτούτου υποτροπικών φυτών, ελαίας και αμπέλου των χανιών να πιστοποιήσει φυτικό υλικό 18 ποικιλιών ελιάς.
Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο καθηγητής δενδροκομίας του εργαστήριου δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημείωσε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει πλέον το εργαστήριο στο να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα να εκσυγχρονίσει τις καλλιέργειες τους, να μελετήσει και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, αλλά και να συμβουλέψει τις ομάδες και τους συνεταιρισμούς για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η ελαιοκομία του 2030. Κάλεσε λοιπόν όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από την ελιά και το λάδι, να μην διστάζουν, και να προσεγγίζουν το εργαστήριο που μπορεί να είναι δίπλας τους ως αρωγός στις προσπάθειες που κάνουν, για διατήρηση και ενδυνάμωση του ελαιοκομικού τομέα.
Επιπλέον πολλοί τοπικοί φορείς παραβρέθηκαν για να δώσουν το στίγμα τους, και τις γνώσεις τους γύρω από τα προβλήματα και το μέλλον της ελιάς στην κορινθία και στην Πελοπόννησο ευρύτερα.
Την ανακοίνωση της δεύτερης πρόσκλησης για το Gen4Olive για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενίσχυσε και η ερευνήτρια του Ινστιτούτου υποτροπικών φυτών, αμπέλου και ελαίας, κυρία Καλτσά Ιωάννα, η οποία με την παρουσίασή της έδωσε μια εικόνα για τις δράσεις του ινστιτούτου στα πλαίσια του έργου. Τι ακριβώς μελετούν στα Χανιά, με ποιες ποικιλίες ελιάς κάνουν τα πειράματά τους, και σε ποια άλλα θέματα συμμετέχουν ως συνεργάτες των άλλων 6 χωρών.
Τέλος, ο κύριος Σαλής Κωνσταντίνος ως γεωπόνος της ΕΦΕ, που είναι υπεύθυνος και στο Gen4Olive για την παρακολούθηση και διάχυση των πληροφοριών του έργου, ανέλυσε διεξοδικά, ποιος μπορεί να συμμετέχει στην πρόσκληση, πως μπορεί να γίνει και ποιοι είναι οι στόχοι της πρόσκλησης, https://gen4olive.eu/infodays-second-call/.
Ύστερα από το πέρας της δεύτερης πρόσκλησης του έργου Gen4Olive, η ΕΦΕ στα πλαίσια της 5ης γενικής συνέλευσης πραγματοποίησε και τις προβλεπόμενες εκλογές και αρχαιρεσίες της ένωσης. Με το νέο διοικητικό συμβούλιο να αποτελείται από τους Σαλής Σωτήριος, Μπακασιέτας Κωνσταντίνος, Μίλης Βασίλειος, Χαρτοδιπλωμένος Ηρακλής, Γκλαβάκης Ευάγγελος.