Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σε συνέχεια του διετή κύκλου της ελιάς, φέτος είναι η καλή παραγωγικά χρονιά. Οι πρώτες εκτιµήσεις µετά την καρπόδεση µιλούσαν για 250.000 τόνους, ενώ κάποιες ∆ΑΟΚ και «παλιοί» του χώρου έβλεπαν από Μάιο 280 µε 290.000 τόνους. Η πορεία των πραγµάτων όµως έδειξε πως όλοι λογάριαζαν χωρίς την ξενοδόχο, η οποία στην προκειµένη περίπτωση είναι η ανοµβρία που πλήττει κοντά 7 µήνες τους ελαιώνες σε Νότια και ∆υτική Ελλάδα. Βρέξει δε βρέξει από βδοµάδα, το δυναµικό των -ξερικών- ελαιώνων είναι πια τόσο συρρικνωµένο που δύσκολα η ελληνική ελαιοπαραγωγή στη δυνατή της χρονιά (!) θα σπάσει ανοδικά τους 210.000 τόνους. Για την ώρα πάντως, ίσως θα πρέπει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να αρχίσουν -µε βάση τα πλέον αξιόπιστα στοιχεία των ∆ΑΟΚ- να φτιάχνουν φάκελο προς αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε πέρυσι η Ρουµανία και ετοιµάζεται να κάνει φέτος η Ιταλία.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 991 της Agrenda
Ούτε 40 χιλιοστά βροχής στην Τριφυλία από τον Απρίλιο
Ενδεικτικά είναι τα µετεωρολογικά στοιχεία που έθεσε στην διάθεση της Agrenda ο διευθυντής της ∆ΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Ο ιστορικός µέσος όρος βροχών από Απρίλιο µέχρι τέλος Οκτωβρίου στην περιοχή είναι 400 χιλιοστά. Την τελευταία τριετία το µέσο ύψος βροχής υποχώρησε στα 300 χιλιοστά, ενώ φέτος περιορίστηκε στα 35-40 χιλιοστά (δηλαδή στο 10%). «Φέτος βλέπαµε αρχικά για την Τριφυλία µια πάρα πολύ καλή παραγωγή, η αρχική µας εκτίµηση µε συγκρατηµένη αισιοδοξία ήταν γύρω στους 27-30.000 τόνους όµως µε βάση τα καινούργια δεδοµένα και τη ξηρασία, οι εκτιµήσεις έχουν αλλάξει, διότι η πλειοψηφία των ελαιώνων είναι ξερικοί (85-90%), οι οποίοι βρίσκονται πραγµατικά σε απελπιστική κατάσταση. Για την τρέχουσα χρονιά πλέον βλέπουµε µε το ζόρι 22.000 τόνους, όταν πέρυσι παράξαµε 18-19.000 τόνους», εξηγεί ο Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Στο 35% οι απώλειες στη ∆υτική Ελλάδα
Ανάλογα είναι τα στοιχεία από τη ∆υτική Ελλάδα, η οποία το πήγε ένα βήµα παραπέρα και έδωσε στη δηµοσιότητα αναλυτικά και υπεύθυνα την τρέχουσα κατάσταση, έχοντας σταθµίσει το αρχικό δυναµικό της χρονιάς. Οι ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και των τριών περιφερειακών ενοτήτων εξηγούν:
- ΠΕ Αχαΐας: Με περίπου 3.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 12.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναµένεται παραγωγή περίπου 8.000 τόνους, δηλαδή µείωση τουλάχιστον κατά 33%.
- ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Με περίπου 6.200.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 25.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναµένεται παραγωγή περίπου 16.000 τόνους, δηλαδή µείωση τουλάχιστον κατά 36%.
- ΠΕ Ηλείας: Με περίπου 11.000.000 ελαιόδεντρα, η πλήρης δυνητική παραγωγή ήταν 30.000 τόνους παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Αναµένεται παραγωγή περίπου 20.000 τόνους, δηλαδή µείωση τουλάχιστον κατά 33%.
Συνολικά, αναµένεται απώλεια πάνω από 23.000 τόνων ελαιολάδου (35%) για το έτος 2024.
Μη αναστρέψιµη η κατάσταση στην Κρήτη
Απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση µε τον µέσο όρο µετρά και φέτος η Ανατολική Κρήτη, µε τους παραγωγούς να µαζεύουν καρπό µε ελαιοπεριεκτικότητα µακριά από ένα υγιές 1 προς 5 και αρκετά δέντρα να βρίσκονται σε στάδιο µερικής ξήρανσης. Βασική αιτία των ζηµιών αποτελεί η ασυνήθιστη ανοµβρία και οι παρατεταµένοι καύσωνες που έπληξαν κατά τις περιόδους της Άνοιξης αλλά και του Φθινοπώρου τα δέντρα και συµπίπτουν µε τις ευαίσθητες για την ελαιοκαλλιέργεια φάσεις της άνθησης-καρπόδεσης και αντίστοιχα της ελαίωσης. «∆εν έχει ξαναγίνει να µη ρίξει ούτε µια ψιχάλα Οκτώβρη µήνα στην πεδιάδα της Μεσαράς» εξηγεί ντόπιος παραγωγός στην Αgrenda.
Αφήνει στίγµα στην 2025/26 η ανοµβρία
Αυτό που λίγοι λένε επώνυµα αλλά όλοι συζητούν µεταξύ τους, είναι πως η καταπόνηση των βλαστών από την τρέχουσα ανοµβρία θα επηρεάσει την εξέλιξη της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την παραγωγή της επόµενης χρονιάς. Οι βλαστοί που υπέστησαν έντονο στρες ή ξήρανση φέτος, θα παρουσιάσουν µειωµένη παραγωγή την επόµενη χρονιά, η οποία για τους περισσότερους θα είναι η κακή χρονιά του κύκλου παρενιαυτοφορίας.
Πρακτικά, η ζηµιά λόγω ανοµβρίας έχει τριπλή επίπτωση:
- Επιφέρει σταδιακά µείωση στην ηρτηµένη παραγωγή.
- Επηρεάζει την διαφοροποίηση οφθαλµών για την επόµενη χρονιά.
- Ξεραίνει σταδιακά τα δέντρα και τα οδηγεί σε νέκρωση.