Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όλο και πιο ισχυρή διεθνώς η Κορωνέικη ποικιλία

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες του Athena IOOC 2023 με σχεδόν μοιρασμένες τις συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό, αριθμό ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων και βραζιλιάνικο το καλύτερο ελαιόλαδο από Κορωνέικη.

Σχεδόν μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό· αριθμός ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων· ισπανικό το καλύτερο ελαιόλαδο· ισχυροποιείται διεθνώς η ποικιλία Κορωνέικη.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα 19 Μαΐου στον ιστότοπό του ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που φέτος διεξήχθη στην Καβάλα 4 με 6 Μαΐου, όπως πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα). Στη φετινή διοργάνωση σημειώθηκε μικρή μείωση συμμετοχής σε σχέση με το 2022 (περίπου 7,5%). Ωστόσο, συνυπολογίζοντας αυτήν καθώς και την ελάχιστη περσινή μείωση (2,5%), η αύξηση συμμετοχών τα τελευταία τρία χρόνια φτάνει το 15% περίπου.

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή. Η παγιωμένη παρουσία ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αφού η χώρα μας είναι πια έδρα μίας εκ των σημαντικότερων διαδικασιών αξιολόγησης στον κόσμο για ένα εμβληματικό για αυτήν προϊόν, το ελαιόλαδο.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 369 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 53 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πίκουαλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%.

Κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη παγκοσμίως ήταν αυτήν τη χρονιά βραζιλιάνικο, το Casa Marchio Koroneiki (Διπλό Χρυσό Μετάλλιο), της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, με προέλευση την Ενκρουσιλιάδα ντο Σουλ του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Γεγονός που επιβεβαιώνει την εδραίωση της «βασίλισσας» ποικιλίας ελιάς της Ελλάδας, της Κορωνέϊκης, στο παγκόσμιο στίβο της ελαιοπαραγωγής. Πολύ δε περισσότερο όταν από τα 167 μονοποικιλιακά ελαιολάδα από Κορωνέικη που συμμετείχαν φέτος στον ATHENA, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, τα 14, προήλθαν από 5 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, από τρεις διαφορετικές ηπείρους και από τα δύο ημισφαίρια: 5 από Κύπρο (τα δύο με μετάλλιο, ένα χρυσό και ένα αργυρό), 4 από Βραζιλία (όλα με μετάλλιο: εκτός του διπλού χρυσού, δύο χρυσά και ένα αργυρό), 3 από Ισραήλ (το ένα με αργυρό μετάλλιο), 1 από ΗΠΑ (με διπλό χρυσό μετάλλιο) και 1 από Κίνα. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας από την ποικιλία Κορωνέϊκη είχε προέλευση το Λασίθι Κρήτης και ήταν το Physis of Crete (χρυσό μετάλλιο), της ομώνυμης εταιρείας.

Η παράδοση τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα να διακρίνονται δεόντως συνεχίστηκε στον φετινό ATHENA. Άλλωστε, η παραγωγή τους είναι πια καθιερωμένη στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, εξ αυτών εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο, το μόνο για αρωματικό ελαιόλαδο φέτος, συνεπώς ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Πρόκειται για το Laconiko Meyer Lemon της εταιρείας Laconiko, καλύτερο ανάμεσα στα 42 αρωματικά ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν στον ATHENA 2023, με προέλευση, εκτός από την Ελλάδα (36 αρωματισμένα ελαιόλαδα), τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Από όλα αυτά μετάλλιο πήραν τα 33, καταδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο, αλλά και τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που συνεχίζει να εκπλήσσει με τα προς αρωματισμό συστατικά, π.χ. κουμκουάτ, ροδοπέταλα, πράσο, έως και κακάο και yuzu.

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, η 8η διοργάνωσή του έλαβε χώρα στην Καβάλα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι η περιοχή της φιλοξενεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους ελαιώνες της χώρας όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή.

Η τελετή απονομής του διαγωνισμού ΑΤΗΕΝΑ θα γίνει στις 10 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο. Όλα τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο www.athenaoliveoil.gr.

Σχετικά Άρθρα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Follow us on Social Media facebookFollow us on Social Media facebook

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.