Υπενθυμίζεται ότι ο Athena International Olive Oil Competition είναι ο πιο σημαντικός διαγωνισμός ελαιολάδου της Ελλάδας, με διεθνή εμβέλεια και κριτική επιτροπή αποτελούμενη από πιστοποιημένους γευσιγνώστες του προϊόντος. Για άλλη μια χρονιά, η συγκεκριμένη διοργάνωση -που θα διεξαχθεί φέτος στην Σητεία 7-9 Απριλίου- αναμένεται να αναδείξει την σχέση της χώρας με την ελιά, κάνοντάς την επίκεντρο μιας εκδήλωσης όπου θα προβληθούν τα κορυφαία κρητικά, ελληνικά και ξένα ελαιόλαδα.
Αρκετοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αυτόν τον διαγωνισμό μεταξύ των κορυφαίων του είδους παγκοσμίως, και η έγκριση της κρατικής αρωγής αποτελεί μέρος της άρτιου σχεδιασμού του.
Η συγκεκριμένη επιχορήγηση του Πράσινου Ταμείου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2021», και ανέρχεται σε 15 χιλιάδες ευρώ.
Παρατίθεται παρακάτω η σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Σητείας:
Μετά από αίτημα του Δήμου Σητείας, το Δ.Σ του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε
χρηματοδότηση ύψους 15.000,00 € για την κάλυψη της δαπάνης φιλοξενίας
των 40 κριτών που θα συμμετέχουν στον 7ο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου
«Athena International olive oil competition» που θα διεξαχθεί στη Σητεία. Η
χρηματοδότηση εντάχθηκε στον ΑΠ 1 « Δράσεις Διατήρησης της
Βιοποικιλότητας Καινοτόμες Δράσεις – Έξυπνες Πόλεις – Λοιπές Δράσεις του
Χ.Π. « Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2021».
Ο ATHENA IOOC είναι ο πλέον δυναμικά ανερχόμενος διεθνής διαγωνισμός
ελαιολάδου και ο μοναδικός του είδους του που διεξάγεται στην Ελλάδα. Έχει
κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων παραγωγών σε όλες τις
ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, καθώς και το σεβασμό των πιο
καταξιωμένων κριτών ελαιολάδου. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών τον
κατατάσσουν ήδη μεταξύ των τριών πιο σημαντικών διεθνών διαγωνισμών
ελαιολάδου στον κόσμο.
Ο 7ος διαγωνισμός ATHENA IOOC θα φιλοξενηθεί στη Σητεία, μία πόλη
ταυτισμένη όσο λίγες με την ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου,
από 7-9 Απριλίου 2022. Τα ελαιόλαδα της Σητείας τα οποία είναι
παγκοσμίου κλάσης και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, συμμετέχουν, όπως
και τα υπόλοιπα ελαιόλαδα της Κρήτης, στην τοπική γαστρονομία και
ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας της «Μεσογειακής Διατροφής».