Είκοσι χιλιάδες εκτάρια αχρησιμοποίητων και εγκαταλελειμμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ελαιώνων έχουν τεθεί προς πώληση στην Ιταλία από το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ισμέα).
Η έκτη έκδοση της δημοπρασίας της Εθνικής Τράπεζας Αγροτικών Γης (BTA) της Ismea απαριθμεί τις διαθέσιμες εκμεταλλεύσεις σε όλη τη χώρα. Η γη προς πώληση φαίνεται αρκετή για την ίδρυση μέχρι και 800 αγροκτημάτων.
«Ο κύκλος εργασιών των γενεών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των αγροτικών περιοχών ζωντανών και για τη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής, καινοτόμου και οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργίας.» – Ισμαία, Αγροτική και Επισιτιστική Αγορά.
Από τις διαθέσιμες γεωργικές εκτάσεις, 315 παρτίδες είναι αποκλειστικά ελαιώνες στη νότια Ιταλία. Ωστόσο, πολλές άλλες παρτίδες, συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και άλλων καλλιεργειών, κυρίως αμπελώνων, είναι επίσης διαθέσιμες.
Ενώ η δημοπρασία BTA είναι ανοιχτή σε όλους, έχει οριστεί να παρασχεθεί ειδική στήριξη στους νέους αγρότες. Η τράπεζα θα επιτρέψει σε αγρότες κάτω των 41 ετών να πληρώσουν τη συνολική τιμή της γεωργικής γης με ένα πρόγραμμα απόσβεσης σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών.
«Από την πρώτη έκδοσή της, η BTA έχει δημοπρατήσει περισσότερα από 40.000 εκτάρια γεωργικής γης, διανεμημένα από βορρά προς νότο, προκαλώντας σχεδόν 7.000 δηλώσεις ενδιαφέροντος», ανέφεραν στελέχη της Ismea στους Olive Oil Times. Στις πέντε πρώτες εκδόσεις, η BTA έχει πουλήσει 450 παρτίδες, κυρίως στις νότιες περιοχές της Απουλίας, της Σικελίας και της Basilicata.
Αξιωματούχοι της Ismea δήλωσαν ότι νεότεροι αγρότες και γυναίκες υποστηρίζονται μέσω μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που συνδυάζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και επιχορηγήσεις. «(Αυτά) αποσκοπούν στην ενίσχυση της τρέχουσας αγροτικής παραγωγής και του μετασχηματισμού και της εμπορευματοποίησης των γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην προώθηση της διαφοροποίησης του αγροτικού εισοδήματος», ανέφεραν.
«Ο κύκλος εργασιών των γενεών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των αγροτικών περιοχών ζωντανών και για τη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής, καινοτόμου και οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης γεωργίας», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. «Δυστυχώς, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η εγκατάλειψη των νέων αγροτικών περιοχών εξακολουθεί να είναι πολύ έντονη και αποτελεί δημογραφικό και κοινωνικοοικονομικό κίνδυνο για ολόκληρες περιοχές».
«Ταυτόχρονα, αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα στην τελευταία απογραφή του Istat (της ιταλικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας) είναι η ισχυρή σχέση μεταξύ του νεαρού αγρότη και μιας υψηλότερης ανταγωνιστικής ικανότητας της φάρμας, η οποία είναι αποτέλεσμα της προθυμίας για επενδύσεις,της εισαγωγής τεχνολογικής καινοτομίας, της ικανότητας εκτίμησης του δικτύου [αγροτών]», κατέληξαν. «Προέρχεται, επίσης, από την τάση να διαφοροποιούνται οι πηγές εισοδήματος και να δίνεται αξία στην περιοχή».