Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χημικοί εμπειρογνώμονες στο τραπέζι του IOC για τον έλεγχο της ποιότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάλυση λιπών και ελαίων συνοδεύονται από μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ολοένα και πιο αποτελεσματικό έλεγχο της ποιότητας, της καθαρότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου, ειδικά σε νέες χώρες κατανάλωσης του προϊόντος.

Αυτό έχει ωθήσει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου να προσκαλεί εμπειρογνώμονες στη χημεία του ελαιολάδου από τις χώρες μέλη του να συνεργαστούν για την αναζήτηση νέων πιο ακριβών και αξιόπιστων μεθόδων, ιδιαίτερα για τον εντοπισμό απάτης, με βάση την τεχνική πρόοδο και τα νέα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Μάλιστα, αυτό έχει οδηγήσει τον IOC στην υιοθέτηση ειδικών μεθόδων για το ελαιόλαδο για την ανίχνευση σπορελαίων, αποστεριωμένων σπορελαίων, πυρηνελαίου ή ιχνών αλογονωμένων διαλυτών.

Από το 1988, οι χημικοί συναντώνται δύο φορές το χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό και η υβριδική συνάντηση στις 26 και 27 Απριλίου 2023 που συγκάλεσε η Εκτελεστική Γραμματεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου-IOC με ειδικούς χημικούς από όλο τον κόσμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν παρατηρητές από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωποι από τον Κώδικα Τροφίμων (Codex Alimentarius), τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO TC34 SC11) και τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΙΟC.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα έγγραφα που εγκρίθηκαν στην 116η σύνοδο του Συμβουλίου των Μελών και τα έγγραφα που θα παρουσιαστούν στην προσεχή 117η σύνοδο, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων αναθεωρήσεων μεθόδων και παραμέτρων.

Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν θέματα ενδιαφέροντος στους τομείς της τυποποίησης, της έρευνας και της μελέτης μεθόδων ανάλυσης για τη διασφάλιση της ποιότητας και της γνησιότητας των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων. Ο πρόεδρος της ηλεκτρονικής Ομάδας Εργασίας (eWG) της Επιτροπής του Codex για τα λίπη και τα έλαια παρουσίασε το έργο της ομάδας και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ενόψει της 28ης συνόδου της Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για το 2024. Ο εκπρόσωπος της Γραμματείας του Codex παρουσίασε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Μεταξύ των παρουσιάσεων που δόθηκαν ήταν τα συμπεράσματα της ανάλυσης δεδομένων από διαφορετικές χώρες και οι απαντήσεις στην έρευνα του δεύτερου έτους σχετικά με τις στερόλες που έστειλε η Συμβουλευτική Επιτροπή του IOC σε χώρες που ρωτούσαν για αποκλίνοντα δεδομένα και δείγματα σύμφωνα με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.
Η ιταλική αντιπροσωπεία εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το θέμα των στερολών, υποστηρίζοντας τα επιχειρήματά της με σχετικά στοιχεία, παρέχοντας παράλληλα δείγματα στην Συμβουλευτική Επιτροπή του IOC. Yπενθυμίζεται ότι ο Προϊστάμενος της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας προσκλήθηκε σε ημερίδα με θέμα «Η απόλυτη περιεκτικότητα σε στερόλες στα ελαιόλαδα. Παρελθόν, παρόν και μέλλον» που διοργάνωσε η Ιταλική Εταιρεία Έρευνας Λιπών και Ελαίων, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, Ιταλία, στις 24 Ιανουαρίου 2023, κατά την οποία συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις μελλοντικές προοπτικές και πιθανές λύσεις.

Ο IOC εξέφρασε την θέση ότι η εύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη που να διασφαλίζει τόσο την ποιότητα όσο και τη γνησιότητα των ελαίων αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως τα αποτελέσματα της συλλογικής δοκιμής για πτητικές ενώσεις, το ζήτημα MOSH/MOAH, τη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ενημέρωση της αξιολόγησης κινδύνου του ορυκτέλαιου υδρογονάνθρακες (MOH) στα τρόφιμα, PC-0400, τα αποτελέσματα του έργου Sensolive και η εναρμόνιση των διεθνών προτύπων, οι μελλοντικές προτεραιότητες, η δημιουργία νέων ειδικών eWG και η οργάνωση συνεργατικών δοκιμών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...