Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο; Η οπτασία της φυσικότητας και η αντοχή στο ράφι

Το ελαιόλαδο, βασικό αγαθό της καθημερινότητας, συναντάται σε φιλτραρισμένη και αφιλτράριστη μορφή. Ποια χαρακτηριστικά του όμως διαφοροποιούνται κατά το φιλτράρισμα;

Το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο έχει διαυγή εμφάνιση, ενώ κατά την διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρούνται ορισμένες πολυφαινόλες. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο από την άλλη, έχει θολότερη απόχρωση. Αποθηκεύεται για μήνες σε δεξαμενές αποθήκευσης και περιέχει όλα τα αρχικά συστατικά.

Οι πολυφαινόλες θεωρούνται θρεπτικές, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Βέβαια, όταν γίνεται λόγος για ελαιόλαδο καλής ποιότητας, ούτως ή άλλως υπάρχει μεγάλη θρεπτική αξία. Οι μικροποσότητες  των πολυφαινολών που αποβάλλονται κατά το φιλτράρισμα δεν αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα.

Όσον αφορά την γεύση του προϊόντος, οι απόψεις διίστανται: Μερικοί προτιμούν το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, με το επιχείρημα ότι είναι πιο ευδιάκριτες οι γευστικές αποχρώσεις. Άλλοι θεωρούν πιο ελκυστική την εντονότερη, βαρύτερη γεύση του αφιλτράριστου ελαιολάδου.

Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το άρωμα του προϊόντος. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο, όντας πιο παχύρρευστο, προκαλεί σταδιακά τον σχηματισμό ιζημάτων στην βάση του μέσου αποθήκευσής του. Αυτό σημαίνει ότι χαλάει ευκολότερα. Αντιθέτως, το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στον χρόνο.

Εν τέλει, το αφιλτράριστο έχει πιο ακατέργαστη εμφάνιση η οποία προσδίδει φυσικότητα. Το φιλτραρισμένο όμως διατηρείται για πιο πολύ καιρό σε καλή κατάσταση. Αν η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ούτως ή άλλως καλή, η επιλογή ανάμεσα στα δύο αυτά είδη είναι καθαρά υποκειμενική.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

REPORTS

Λύσεις ενσωμάτωσης σύγχρονων καλλιεργητικών πρακτικών και εργαλείων ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει η συνεργασία των παραγωγών με τη μορφή συλλογικών σχημάτων, σε μια περίοδο μάλιστα...

REPORTS

Μια ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα οργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, στο πλαίσιο του εορτασμού της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ που λαμβάνει χώρα ετησίως...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η λίστα των εγκεκριμένων εντομοκτόνων και ακαρεοκτόνων περιλαμβάνει δραστικές ουσίες που προορίζονται για την προστασία της ελιάς από παράγοντες όπως ο δάκος, και υπόκειται...