Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φιλτραρισμένο ή αφιλτράριστο; Η οπτασία της φυσικότητας και η αντοχή στο ράφι

Το ελαιόλαδο, βασικό αγαθό της καθημερινότητας, συναντάται σε φιλτραρισμένη και αφιλτράριστη μορφή. Ποια χαρακτηριστικά του όμως διαφοροποιούνται κατά το φιλτράρισμα;

Το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο έχει διαυγή εμφάνιση, ενώ κατά την διαδικασία φιλτραρίσματος αφαιρούνται ορισμένες πολυφαινόλες. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο από την άλλη, έχει θολότερη απόχρωση. Αποθηκεύεται για μήνες σε δεξαμενές αποθήκευσης και περιέχει όλα τα αρχικά συστατικά.

Οι πολυφαινόλες θεωρούνται θρεπτικές, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση. Βέβαια, όταν γίνεται λόγος για ελαιόλαδο καλής ποιότητας, ούτως ή άλλως υπάρχει μεγάλη θρεπτική αξία. Οι μικροποσότητες  των πολυφαινολών που αποβάλλονται κατά το φιλτράρισμα δεν αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα.

Όσον αφορά την γεύση του προϊόντος, οι απόψεις διίστανται: Μερικοί προτιμούν το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο, με το επιχείρημα ότι είναι πιο ευδιάκριτες οι γευστικές αποχρώσεις. Άλλοι θεωρούν πιο ελκυστική την εντονότερη, βαρύτερη γεύση του αφιλτράριστου ελαιολάδου.

Ένα ακόμα ζήτημα αφορά το άρωμα του προϊόντος. Το αφιλτράριστο ελαιόλαδο, όντας πιο παχύρρευστο, προκαλεί σταδιακά τον σχηματισμό ιζημάτων στην βάση του μέσου αποθήκευσής του. Αυτό σημαίνει ότι χαλάει ευκολότερα. Αντιθέτως, το φιλτραρισμένο ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο στον χρόνο.

Εν τέλει, το αφιλτράριστο έχει πιο ακατέργαστη εμφάνιση η οποία προσδίδει φυσικότητα. Το φιλτραρισμένο όμως διατηρείται για πιο πολύ καιρό σε καλή κατάσταση. Αν η ποιότητα του ελαιολάδου είναι ούτως ή άλλως καλή, η επιλογή ανάμεσα στα δύο αυτά είδη είναι καθαρά υποκειμενική.

Σχετικά Άρθρα

Food Insider

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ευρωπαίων. Όπως το γαλλικό κρασί ή η βελγική σοκολάτα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της γαστρονομικής κληρονομιάς της...

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...