Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να συλλέγεται η ελιά την κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν ο καρπός έχει φθάσει στη φάση της ωρίμανσής του, ώστε να διατηρείται η γεύση, η ποιότητα και τα αρώματα του ελαιολάδου. Επιπλέον, η έγκαιρη συγκομιδή επιτρέπει την αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού καρπών ανά δέντρο, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό την παραγωγικότητα και τη διατήρηση της υγείας των ελαιοδέντρων.
Τα 4 πιο συνήθη λάθη που πρέπει να αποφεύγονται, είναι τα εξής:
1. Ανορθόδοξη συγκομιδή που τραυματίζει το δέντρο: Το βίαιο χτύπημα των καρπών κατά τη συγκομιδή μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και απώλειες στα κλαδιά και τις ελιές, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου την επόμενη χρονιά. Ακόμη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση και ποιότητα των ελιών, καθώς οι τραυματισμένες ελιές μπορεί να προσδώσουν υψηλότερα επίπεδα οξύτητας και πικρή γεύση στο ελαιόλαδο.
2. Καθυστέρηση συγκομιδής: Τυχόν καθυστερήσεις στον χρόνο συγκομιδής μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιόλαδου, αλλά και τη σωστή ανάπτυξη του ελαιόδεντρου.
3. Χρήση μη κατάλληλων εργαλείων: Η χρήση ακατάλληλων εργαλείων κατά τη συγκομιδή και μέχρι την άφιξη στο ελαιουργείο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον καρπό, την πιθανή αλλοίωσή του, αλλά και μείωση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα υλικά ελαιοσυλλογής, όπως τα πιστοποιημένα δίχτυα και πανιά ελαιοσυλλογής της HELLAGRO Α.Ε., τα οποία κατασκευάζονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες τεχνικές προδιαγραφές, πάντα με τα πρότυπα ISO που εγγυώνται άριστη και σταθερή ποιότητα κατασκευής και ύφανσης, και γι’ αυτό δε θα επηρεάσουν την ποιότητα του καρπού που θα συγκομιστεί.
4. Μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά από το κτήμα στο ελαιοτριβείο: Η μεγάλη καθυστέρηση μεταφοράς του καρπού από το χωράφι στο ελαιοτριβείο μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική ωρίμανσή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα οξύτητας και πικρίας στο ελαιόλαδο, τα οποία θα επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητά του. Επιπλέον, όταν οι ελιές παραμένουν σε άσχημες συνθήκες αποθήκευσης, όπως υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ελαιολάδου και τη μείωση της παραγωγής του, καθώς οι ελιές μπορεί να χάσουν το βάρος και την υγρασία τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση κατάλληλων υλικών κατά τη μεταφορά των καρπών και την αποθήκευσή τους σε δροσερό, αεριζόμενο και σκιερό μέρος. Τα σακιά ελαιοσυλλογής της HELLAGRO Α.Ε. προστατεύουν τον καρπό, καθώς διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις καταλληλότητας για τρόφιμα. Τέλος, δεν περιέχουν προσμίξεις ανακυκλωμένων υλικών και έτσι αποφεύγεται η μετανάστευση συστατικών των υλικών συσκευασίας στους καρπούς.
Γενικά, η συγκομιδή της ελιάς απαιτεί προσοχή και προετοιμασία για να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου και η υγεία των ελαιοδέντρων.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.hellagro.gr