Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στον ελαιώνα δένει ο ισχυρισμός υγείας με ένα πολυφαινολικό ελαιόλαδο

Νεοεισερχόμενος βιολογικός ελαιοπαραγωγός και δημιουργός του πολυφαινολικού ελαιόλαδου Holiston, που επένδυσε τόσο στον ελαιώνα του, όσο και στην προσωπική του κατάρτιση, είναι ο Ανδρέας Γεωργίου με έδρα την Ιαλυσό Ρόδου.

Έχοντας σπουδές στη Γεωπονία και το βλέμμα στο μέλλον ο Ανδρέας Γεωργίου από την αρχή επένδυσε σε ένα υγιές έδαφος ώστε να μειώσει τις ανάγκες για λιπάσματα, να θωρακίσει τον ελαιώνα απέναντι σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και να ενισχύσει την παραγωγή. Το Holiston, που διαθέτει σήμερα τρεις ισχυρισμούς υγείας για υψηλές πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε και ακόρεστα λιπαρά, πρωτομπήκε στο ράφι πέρυσι με προορισμό κυρίως τη διεθνή αγορά. Παράλληλα ο κ. Γεωργίου επένδυσε και στην προσωπική του κατάρτιση στις εξαγωγές.

Το γεγονός που πυροδότησε το ενδιαφέρον του κ. Γεωργίου για τις πολυφαινόλες ήταν η ασθένεια στενού συγγενικού του προσώπου που τον έκανε να δει με άλλη ματιά τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου. «Διάβασα έρευνες για τις πολυφαινόλες όπως αυτές του Προκόπη Μαγιάτη. Για μένα θα ήταν πολύ εύκολο να παράγω ένα συμβατικό ελαιόλαδο σε προσιτή τιμή και να το διαθέτω στους τουρίστες. Ωστόσο ήθελα να δημιουργήσω ένα προϊόν που να ξεχωρίζει», θα πει ο κ. Γεωργίου.

Οι τρόποι αύξησης των πολυφαινολών

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, αφού ανέλαβε τα οικογενειακά κτήματα, ο κ. Γεωργίου έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο των πολυφαινολών που σήμερα ανέρχεται σε 850 mg ανά κιλό. «Ξεκίνησα με επίπεδα της τάξης των 500 mg ανά κιλό και ελπίζω να φτάσω στο επίπεδο των 1.000 mg ανά κιλό ακόμη και χωρίς δικό μας ελαιοτριβείο», θα πει ο κ. Γεωργίου. Εξηγώντας πως το πέτυχε αναφέρει δύο παράγοντες που συνδέονται με τις επιλογές του ποτίσματος και του κλαδέματος. «Ποτίζω λίγο μόνο όταν το δέντρο το χρειάζεται και λίγο πριν δω ότι ξεκινάει να στρεσάρεται. Χρησιμοποιώ υγρασιόμετρο για να βλέπω πότε μειώνεται και σχεδόν μηδενίζεται η υγρασία στο ριζικό σύστημα. Βέβαια μες το καλοκαίρι υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε να ποτίσω ανά 8 ημέρες. Ωστόσο ακόμη και τότε ποτίζω λίγο, δηλαδή περίπου 4 ώρες το απόγευμα», αναφέρει ο κ. Γεωργίου. Μεγάλη προσοχή δίνει και στο κλάδεμα, επιλέγει να είναι σταθερό και ήπιο ώστε οι καρποί να ωριμάζουν κοντά στο χρόνο που ανοίγουν τα ελαιοτριβεία. «Με ήπιο κλάδεμα πετυχαίνω να έχω σταθερά επίπεδα παραγωγής που να μην αποκλίνουν πολύ από τον μέσο όρο. Οι ελιές έτσι ωριμάζουν σταδιακά διότι το δέντρο δεν εξωθείται να μειώσει την παραγωγή. Επιπλέον όταν το δέντρο είναι γεμάτο αργούν να ωριμάσουν οι καρποί διότι δέχονται λιγότερο ήλιο. Εάν κλάδευα βαθύτερα οι ελιές θα ωρίμαζαν νωρίτερα και μέχρι να ανοίξουν τα ελαιοτριβεία στις 10 Νοέμβρη θα είχαν μειωθεί τα επίπεδα των πολυφαινολών», εξηγεί.

Ενίσχυση υγείας του εδάφους

Μαζί με τις πολυφαινόλες βασικός στόχος του νεαρού καλλιεργητή είναι η φροντίδα και ενίσχυση της υγείας του εδάφους. «Όταν το έδαφος διαθέτει υψηλά επίπεδα οργανικής ουσίας περιορίζεται η ανάγκη για λιπάσματα. Παράλληλα η ενίσχυση της ικανότητάς του να συγκρατεί νερό είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίων υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στη Ρόδο», θα πει ο κ. Γεωργίου. Στη δική του περίπτωση η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους ήταν μονόδρομος διότι παρέλαβε γη ιδιαίτερα φτωχή και χρεώνει την κακή εικόνα σε λανθασμένες πρακτικές προηγούμενων γενιών ενώ όπως ο ίδιος σημειώνει μέσα από βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους είδε πολύ καλά αποτελέσματα. «Επέλεξα να εμπλουτίζω το έδαφος με μεγάλη ποσότητα κοπριάς που προέρχεται από άλογα και είναι διαθέσιμη στο νησί, ακολουθώ ακαλλιέργεια και ενσωματώνω στο έδαφος τα θρύμματα από τα κλαδέματα. Παράλληλα για τα χόρτα χρησιμοποιώ καταστροφέα ή κοπτικές μηχανές». Οι μετρήσεις έδειξαν πολύ σημαντική βελτίωση ήδη από το 2021 και σήμερα η οργανική ουσία ανέρχεται σε περίπου 1,5% κ.β. «Η διαφορά φαίνεται και με γυμνό μάτι, υπάρχει πληθυσμός ζιζανίων όπως άγριος βίκος και άγριο τριφύλλι που τα θέλουμε, το χώμα έχει γαιοσκώληκες και έχει βελτιωθεί η υδατοσυγκράτηση. Τα δέντρα έχουν καλύτερη ανάπτυξη», αναφέρει ο ίδιος.

Σεμινάρια κλειδί για την εξαγωγές

Ρίχνοντας μια ματιά στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο κ. Γεωργίου αναφέρει ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η εκπαίδευση πάνω στις εξαγωγές. «Το σεμινάριο που με βοήθησε περισσότερο από όλα ήταν το Beyond Exports που διοργανώνει το IST σε συνεργασία με τον Διομήδη Θεοχαρόπουλο και Δημήτρη Μητράκο. Έμαθα πρακτικά πράγματα, που πρέπει να ξέρεις πριν επικοινωνήσεις με υποψήφιο αγοραστή», αναφέρει ο κ. Γεωργίου. Στο μέλλον σχεδιάζει να αναπτύξει κι άλλο τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. «Κάθε χειμώνα σκοπεύω να κάνω κι από ένα σεμινάριο. Υπάρχουν πολλά θέματα που με ενδιαφέρουν όπως η γευσιγνωσία, η βελτίωση της καλλιέργειας αλλά και εμπορικές δεξιότητες όπως η τεχνική διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

Με κλειστά μάτια συμφέρει η βιολογική παραγωγή

«Η βιολογική παραγωγή μπορεί να έχει αυξημένα εργατικά αλλά ακόμη κι έτσι συμφέρει», θα πει ο κ. Γεωργίου που συνυπολογίζει στα κόστη και τις δικές του εργατοώρες. Η τιμή που πωλείται το HOLISTON στην χονδρική σήμερα βρίσκεται στα 26-27 ευρώ ανά μισό λίτρο ενώ το 50% δηλαδή 500 κιλά, πωλείται με ετικέτα. Στόχος του νέου επιχειρηματία είναι να μειώσει κι άλλο την τιμή με οικονομίες κλίμακας στα 20-21 ευρώ. «Με αυτή την τιμή θα έχω ικανοποιητική απόδοση και το προϊόν θα γίνει πιο προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα υγείας» θα πει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα δύο κορυφαία προϊόντα της Λέσβου, ήτοι το ελαιόλαδο και το ούζο, συνδυάζει το νέο αρωματικό ελαιόλαδο με αστεροειδή γλυκάνισο της Protoulis Master Olive...

REPORTS

Το βραβευμένο ελαιόλαδο "Ελαιώνες Μπεχράκη" σε premium συσκευασία αποτελεί την ιδανική επιλογή για ξενοδοχεία και εστιατόρια που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους μια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή και άλλους είκοσι συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση και θα έχουν...

REPORTS

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «I.O.O.C. KOTINOS 2025» που διοργανώνεται επί σειρά ετών από την Λέσχη Φίλων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σάρκα και οστά θα λάβει το επόµενο χρονικό διάστηµα ο κοινός σχεδιασµός των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονοµικών για πλήρη διαφάνεια στα θεµελιώδη στοιχεία...

REPORTS

Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα)...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...