Η βιολογική γεωργία βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης στην αφρικανική χώρα, και αυτό επιβεβαιώνεται από την ραγδαία άνοδο τέτοιων φυτεύσεων τα τελευταία χρόνια. Κατά το έτος 2019, η Τυνησία ήδη βρισκόταν στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε απόλυτα νούμερα βιολογικών εκτάσεων, ελάχιστα πίσω από την Ιταλία (241.152 έναντι 242.708 εκτάρια), βάσει της έκθεση «World of Organic Farming» της IFOAM. Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας το αντίστοιχο νούμερο για το 2020 ανήλθε σε 320.000 εκτάρια.
Η έμφαση στην παραγωγή ελαιολάδων υψηλής ποιότητας μέσω σύγχρονων καλλιεργειών, δεν συνοδεύεται μέχρι στιγμής από επαρκή βήματα για την εμπορική τους αναβάθμιση: Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 18% των εισπράξεων που προκύπτουν από τις εξαγωγές αφορούν συσκευασμένο ελαιόλαδο, όπως δείχνουν οι αναφορές του Εθνικού Παρατηρητηρίου Γεωργίας της Τυνησίας (Onagri). Αυτό πάντως δεν αποτρέπει την κερδοφορία των τυνησιακών εξαγωγών, της οποίας οι δείκτες είναι στο +32% εν σχέσει με τον Ιανουάριο του 2021, παρά το γεγονός ότι οι εξαγώγιμες ποσότητες ελαττώθηκαν κατά 4% για το ίδιο διάστημα.
Αυτή η αντίφαση εξηγείται από την άνοδο της μέσης τιμής του προϊόντος, η οποία έφτασε το 40% κατά τους πρώτους μήνες της περιόδου 2021-22. Παρέμεινε πάντως κάτω από τα 3,40€ των αντίστοιχων ισπανικών τιμών τον Ιανουάριο του 2022, στην περίπτωση των «χύμα» εξαγωγών.
Η βιοκαλλιέργεια στην Τυνησία αναμένεται να επεκταθεί επιπλέον τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της βορειοαφρικανικής χώρας, υπάρχουν πρωτοποριακά σχέδια για τον κλάδο: O βιογεωργικός τομέας αναμένεται ως το 2030 να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης για πρόσθετους τομείς όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τους οποίους θα συνδεθεί πιο άμεσα.