Η ποσότητα της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στην Ιταλία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, με τους ελαιώνες να αποτελούν την πιο σημαντική καλλιέργεια.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Επισιτιστικής Κυριαρχίας και Δασών, η ποσότητα της βιολογικής καλλιέργειας αυξήθηκε κατά 7,5% από το 2021 έως το 2022, μια αύξηση από τα κέρδη των 5,4 και 1,7% που καταγράφηκαν τα δύο προηγούμενα ετήσια διαστήματα. Πιο συγκεκριμένα, 2.349.880 εκτάρια ενεργού ιταλικής γεωργικής γης διαχειρίζονται μέσω πρακτικών βιολογικής γεωργίας, που αντιπροσωπεύουν το 18,7% του συνόλου.
Η κυβέρνηση ορίζει τις ενεργές γεωργικές εκτάσεις ως βοσκοτόπια, μόνιμα λιβάδια, δενδρώδεις καλλιέργειες και οικιακούς κήπους που χρησιμοποιούνται ενεργά. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Farm-to-Fork περιλαμβάνει την επέκταση της βιολογικής γεωργίας στο τουλάχιστον 25% της γεωργικής επιφάνειας έως το 2030.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Γεωργίας και Τροφίμων (Ismea), το οποίο παρουσίασε την έκθεση, οι χειριστές βιολογικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 8,9% μεταξύ 2021 και 2022. Από αυτές τις 92.779 εταιρείες, οι 82.627 είναι φάρμες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Fabio Del Bravo, αξιωματούχος αγροτικής ανάπτυξης στην Ismea, είπε ότι οι ενεργές βιολογικές γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 160.000 εκτάρια την περίοδο, με τους ελαιώνες να αντιπροσωπεύουν το 16% αυτής της αύξησης.
Η αύξηση κατά 25.600 εκτάρια καθιστά τους βιολογικούς ελαιώνες τον σημαντικότερο συντελεστή καλλιέργειας στην τρέχουσα επέκταση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα. Οι βιολογικοί αμπελώνες αυξήθηκαν κατά 7%. Σύμφωνα με την έκθεση, η Τοσκάνη είναι η ιταλική περιοχή με τη μεγαλύτερη ενεργό βιολογική καλλιέργεια, με 36,8%. Εν τω μεταξύ, το 24,7 τοις εκατό των ενεργών γεωργικών εκτάσεων στην Απουλία, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, είναι πλέον βιολογικά.
Ο Del Bravo είπε ότι οι αριθμοί της έκθεσης δείχνουν πόσο η ενεργός επέκταση των γεωργικών εκτάσεων και η ικανότητα των επιχειρήσεων βιολογικής γεωργίας να ανταγωνιστούν στην αγορά εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση από την ΕΕ. και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.
Σε μια παράπλευρη σημείωση, η έκθεση έδειξε πώς η εγχώρια ζήτηση για βιολογικά προϊόντα διατροφής εξακολουθεί να υστερεί, με αύξηση 0,5% από το 2021 έως το 2022. Μόνο το 1,6% των δαπανών των καταναλωτών για βιολογικά τρόφιμα πηγαίνει σε βιολογικό ελαιόλαδο και άλλα φυτικά λίπη.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Del Bravo είπε ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αργή αύξηση της αξίας των βιολογικών τροφίμων που πωλούνται στους καταναλωτές. Μεταξύ αυτών, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος προέρχεται από τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο 6,4% ετησίως. Ο πληθωρισμός επηρεάζει την καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών και τις αγοραστικές προτεραιότητες των οικογενειών.
Καθώς η απόσταση μεταξύ των τιμών των βιολογικών τροφίμων και των συμβατικών τους παραμένει σημαντική, οι επιλογές των οικογενειών συχνά δεν περιλαμβάνουν βιολογικά τρόφιμα. Η στασιμότητα της ζήτησης είναι μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιολογικής γεωργίας.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε ότι ο ιταλικός τομέας βιολογικής γεωργίας παρουσιάζει εξαιρετική ζωτικότητα λόγω των κονδυλίων που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων και ενώσεων βιολογικών παραγωγών.
Επιπλέον, ο Del Bravo είπε ότι ο κλάδος της Horeca (εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφετέριες) ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο να προσφέρει βιολογικά προϊόντα στους πελάτες του. Κατά την παρουσίαση, αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τα τρέχοντα αναπτυξιακά προγράμματα και τη θεσμική δημόσια επικοινωνία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.
Πηγή: OliveOilTimes