Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε παύση γραμμές παραγωγής στην επιτραπέζια ελιά

Ακαρπία στους ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς σε συνδυασμό με υψηλό ανταγωνισμό, που βιώνουν μεταποιητές από ελαιοτριβείς για εξασφάλιση πρώτης ύλης, φαίνεται να διαμορφώνουν μια δύσκολη συνθήκη, η οποία περιγράφεται στα συμπεράσματα της τελευταίας γενικής συνέλευσης της ΠΕΜΕΤΕ.

Η έλλειψη πρώτης ύλης οδηγεί σε απενεργοποίηση γραμμών παραγωγής και στη δημιουργία κενών θέσεων εργασίας υπογραμμίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση, με τον κλάδο να στρέφεται παράλληλα και στις Βρυξέλλες, προσδοκώντας σε κάποια κοινοτική παρέμβαση, αφού η κατάσταση είναι κοινή και σε Ιταλία – Ισπανία, κάτι που φέρνει αντιμέτωπες με την απώλεια διεθνών αγορών αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου στο μπλοκ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, επισήμανε ότι ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2023 (ΙΑΝ-ΙΟΥΛ) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται μείωση 7,9% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Η μείωση αυτή προβλέπεται ότι θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες επειδή στο πρώτο επτάμηνο του 2023 εκτελούνται, ακόμη, Συμβόλαια των εξαγωγικών επιχειρήσεων με υψηλότερες τιμές.

Σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής και για την νέα ελαιοκομική περίοδο 2023/24, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η κλιματική κρίση έχει περιορίσει σημαντικά την αναμενόμενη πρωτογενή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς σε όλη την μεσογειακή λεκάνη, με εξαίρεση την Αίγυπτο και εν μέρει την Τουρκία. Σε Π.Ε. της χώρας μας η ακαρπία φθάνει και το 90% όπως είχε επισημάνει έγκαιρα η ΠΕΜΕΤΕ σε σχετικό Δελτίο Τύπου (28/8/23).

Η μειωμένη φετινή παραγωγή (2023/24), πέραν της συμπίεσης του αγροτικού εισοδήματος, θα χρειαστεί άμεση και επαρκή στήριξη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, θα επιφέρει επίπονες συνέπειες και στις μεταποιητικές, τυποποιητικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις επιτραπέζιων ελιών της χώρας. Η έλλειψη πρώτης ύλης οδηγεί σε απενεργοποίηση γραμμών παραγωγής και στη δημιουργία κενών θέσεων εργασίας. Επιπλέον, οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές πώλησης από τον ελαιοπαραγωγό που ήδη έχουν κυκλοφορήσει για τις πράσινες ελιές (προσφορά/ζήτηση), θα έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχα υψηλές τιμές πώλησης του τελικού προϊόντος, με συνέπεια τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του στα ράφια του εξωτερικού.

Διαφαίνεται ο κίνδυνος για:

  • Απώλεια αγορών και κατακόρυφη μείωση εξαγωγών, ιδιαίτερα στις μικρές συσκευασίες ραφιού και
  • Αντικατάσταση των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στα ράφια των εφοδιαστικών αλυσίδων του εξωτερικού με ομοειδή προϊόντα άλλων τρίτων ανταγωνιστριών χωρών (Αίγυπτος, Τουρκία).

Ο μεταποιητικός, τυποποιητικός εξαγωγικός τομέας των επιτραπέζιων ελιών χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης μοντέλου Covid-19. Η κρισιμότητα του προβλήματος έχει γνωστοποιηθεί έγκαιρα από την ΠΕΜΕΤΕ στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και σε υψηλότερο επίπεδο στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας άμεση στήριξη των θιγόμενων κοινωνικών ομάδων και προτείνοντας προληπτικά μέτρα στήριξης των μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Για τα σοβαρά θέματα του κλάδου:

1. Ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΣτΕ θα εξετάσει και θα αποκαταστήσει την τάξη και ομαλότητα στην διακίνηση/εξαγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας που έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία και εξάγεται με την ονομασία «KALAMATA» από το 1930 και έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο δυναμικά και εμβληματικά εθνικά brand της χώρας. Αποφέρει εξαγωγές πλέον των €220 εκατ. ετησίως δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγικές μονάδες και την ίδια την χώρα, που σε διαφορετική περίπτωση τίθενται σε απόλυτη αμφισβήτηση.

2. Αναφέρθηκε στη σύσταση «Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών» και τη θετική βούληση του Υπουργού ΑΑΤ, κ. Λ. Αυγενάκη για να εξασφαλισθούν:

  • η διακίνηση ασφαλών και ποιοτικών τελικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς,
  • η διαφάνεια κατά την εμπορική διακίνηση του προϊόντος,
  • η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
  • η προστασία των Ελλήνων αγροτών και
  • η προστασία των καταναλωτών και της τιμής στο ράφι

3. Χαρακτήρισε θετικό βήμα το κίνητρο της Κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας των αγροτών, που αποτελεί θετικό βήμα για την οργάνωσή τους και την καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας.

Η ανακήρυξη του κ. Νέλου Γεωργούδη ως Επίτιμου Προέδρου της ΠΕΜΕΤΕ, μετά από Απόφαση του Δ.Σ., έλαβε χώρα κατά τη Γενική Συνέλευση για τη μεγάλη και πολυετή συνεισφορά του στην πορεία και εξέλιξη της ΠΕΜΕΤΕ από το αξίωμα του Προέδρου της που κατείχε για 20 συνεχόμενα χρόνια.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, κόντρα στο κλίμα απαισιοδοξίας που «βαραίνει» τον κλάδο, αναφέρθηκε σε μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ:

«Ένας απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ένας αισιόδοξος όμως, βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) επιβεβαίωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι η ΕΕ είχε δίκιο να εκφράσει επίσημα την αντίρρησή της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών...

REPORTS

Οι τελικές εκτιμήσεις για την πληγείσα από τις καιρικές συνθήκες συγκομιδή στην Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η απόδοση ελαιολάδου της χώρας θα πέσει κάτω από...

REPORTS

Σταθεροποιητική τάση ελλείψει νέων πωλήσεων και µικρές πιέσεις όπου οι ποιότητες ή οι ανάγκες το επιτρέπουν δίνουν τον τόνο στην εγχώρια και διεθνή αγορά...

REPORTS

H τελευταία μεγάλη άνοδος των τιμών του ελαιoλάδου διεθνώς προσφέρει αναμφίβολα μια μεγάλη οικονομική ανάσα στους Έλληνες καλλιεργητές. Δεν λύνει ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.