Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε επαφή με τα 4 ευρώ η αγορά ελαιολάδου, περνά στις τιμές η τάση ανόδου

Ενδείξεις ότι βρίσκει ξανά ρυθμό η αγορά ελαιολάδου ξεδιπλώνονται τα τελευταία 24ωρα, με την τάση ανάκαμψης να σπάει το φράγμα των 3,60 ευρώ το κιλό όσο οι καθυστερήσεις στη συγκομιδή μεταφράζονται σε ελλείψεις στη βιομηχανία που φαίνεται ότι δυσκολεύεται να συγκεντρώσει ποσότητες από υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η τελευταία πράξη στα 3,63 ευρώ το κιλό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς, έρχεται να ξεκουνήσει το παραγωγικό κέντρο της Λακωνίας από την στασιμότητα των κάτω των 3,50 ευρώ το κιλό που διαμορφώθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου και έπειτα. Όπως αναφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κοκολάκης, στον διαγωνισμό στον οποίο πλειοδότησε η Agrovim, εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά εταιρείες με τις περισσότερες να προσφέρουν από 3,55 έως 3,60 ευρώ.

Όμως και σε Ισπανία και Ιταλία οι τιμές για τα premium έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που διατίθενται χύμα διαμορφώνουν κορυφές πλέον στα 3,50 ευρώ για την Ιβηρική και στα 4,50 ευρώ για την Ιταλία, κάτι που αφήνει περιθώρια στην εγχώρια παραγωγή να διαπραγματευτεί σε υψηλότερο εύρος τιμών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επικυρώσει το γύρισμα του μομέντουμ που εκδηλώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ξεκινώντας από την Ισπανία. Αν και οι ζυμώσεις στην εγχώρια αγορά απέχουν ακόμα από τα υψηλά των 4,20 ευρώ με τα οποία άνοιξε η φετινή εμπορική περίοδος στους Αγίους Αποστόλους της Λακωνίας, οι περιορισμένες ποσότητες σε χαμηλής οξύτητας και με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που αναμένεται ότι θα μπουν στις δεξαμενές φέτος, αφήνουν περιθώρια για ένα ανοιξιάτικο ράλι κοντά στη ζώνη των 4 ευρώ το κιλό.

Ήδη πάντως, μικρά εγχώρια brands που βλέπουν τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές να ανεβαίνουν προχωρούν σε συνεργασίες με παραγωγούς και απορροφούν ποσότητες σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που διαμορφώνει η αγορά σήμερα. Αν και οι ποσότητες αυτές είναι μικρές για να κάνουν τη διαφορά, φαίνεται ότι ήδη αναπτύσσεται ένα διαφορετικό μοντέλο με προοπτικές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια επιζητούμενη σταθερότητα στην ελληνική παραγωγική αλυσίδα ελαιολάδου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Οργάνωση Ελαιοκομικού Φορέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων ανακοινώνει τα αποτελέσματα των επτά προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας...

REPORTS

Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς «Kalamata International Table Olive Awards 2024». Πρόκειται για το μοναδικό...

REPORTS

Σε πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στη Σκάλα Αταλάντης με κεντρικό ζήτημα τα υψηλά κόστη και την ακαρπία, καλούν η Ομοσπονδία Αγροτικών...

Διαβάστε επίσης

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Η βιολογική γεωργία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση του δάκου, όπως ο χαλκός, η καολίνη και η πρόπολη, με στόχο τη μείωση των...

REPORTS

Σε μια αντισυμβατική τοποθεσία ελαιοκαλλιέργειας, ο ιδρυτής της Oasis Olives αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό σύνολο προκλήσεων με το πρόβλημα των μειωμένων ωρών ψύχους να καραδοκεί...

REPORTS

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της...

REPORTS

Η ενσωμάτωση φύλλων ελιάς στη διαδικασία παραγωγής μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και τη διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, όπως υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες.